Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

Κυνηγοί κεφαλών και υπογραφών

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τελικά ο Μάρτης αποδεικνύεται γδάρτης για το ΠΑΣΟΚ. Μάρτη γνώρισε τη συντριβή από τον Κώστα Καραμανλή, Μάρτη βαδίζει στα… μαρμαρένια αλώνια της διαδοχής σε κλίμα εμφυλίου. Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Χ. Παπουτσής συλλέγουν υπογραφές, ο Σ. Τζουμάκας δηλώνει παρών, στο βάθος εμφανίζεται δειλά δειλά ο Γ. Ραγκούσης και ο Μ. Καρχιμάκης αμφισβητείται ως προς τη δυνατότητά του να εγγυηθεί τη διαδικασία.

Παράλληλα δημιουργείται θετικό κλίμα για τους μεταμεληθέντες βουλευτές, που παρότι ετέθησαν θεωρητικά εκτός ψηφοδελτίων ψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους. Από τη μεριά τους, η Λούκα Κατσέλη και ο Χ. Καστανίδης πιστοποιούν τις διεργασίες για νέο κόμμα.

Το θέμα που έθεσε το βενιζελικό μπλοκ για τον Μ. Καρχιμάκη αναμένεται να τεθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο αύριο, με στόχο την πλαισίωσή του τελικά από μια εκλογική επιτροπή που θα εγγυηθεί τη διαδικασία. Ο ίδιος φέρεται να την εγγυάται θεσμικά, σημειώνοντας πάντως διά συνεργατών του ότι αφενός η διαδικασία παρακολουθείται από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, αφετέρου δεν είναι αντίθετος σε τυχόν επιτροπή, μιλώντας βέβαια και για επιχείρηση κατάργησής του πραξικοπηματικά.

«Τον Καρχιμάκη και εμένα τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο Λοβέρδος μάς βρήκαν στο ΠΑΣΟΚ» διαμηνύει με νόημα ο κ. Παπουτσής, κάτι που σημειώνει και για τη συμπόρευσή του με τον Γ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος πάντως επιθυμεί τώρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όσων θεωρούν ότι κρύβεται πίσω από την υποψηφιότητα Παπουτσή, διαμηνύοντας (όπως και για την κίνηση Κατσέλη – Παπουτσή) ότι κανείς δεν τον εκφράζει πέραν του εαυτού του.

Εν τω μεταξύ την προτίμηση πάνω από 20 μελών της κυβέρνησης και δεκάδων βουλευτών έχει ο Ευ. Βενιζέλος, που αναζητά 200 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου, σε ένδειξη δύναμης. Υπογραφές μαζεύει και ο Χ. Παπουτσής, ενώ την υποψηφιότητά του επισημοποίησε με δήλωση ο Σ. Τζουμάκας, στρεφόμενος κατά της διαπλοκής. Δεν ήταν λίγοι πάντως όσοι θύμιζαν ότι πρέπει να μαζέψει υπογραφές, κάτι που λένε με νόημα οι βενιζελικοί και για τον Χ. Παπουτσή.

Στην αναμονή του νέου αρχηγού μπήκαν οι εννέα μεταμεληθέντες που υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό της Τρίτης, ενώ ότι «θα ληφθεί υπόψη» έλεγαν μέλη του προεδρείου της Κ.Ο. και για τον διαγραφέντα Χ. Μαγκούφη.

Να δοθεί μάχη με το όλον ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο Χ. Παπουτσής. Το θέμα θα επιμεληθεί ο νέος πρόεδρος, με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου πάντως να ρίχνουν από τώρα γέφυρες, προεξοφλώντας ότι θα είναι εκείνος. ΠΑΣΟΚ δηλώνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, διαμηνύοντας όμως ότι δεν ενδιαφέρεται να γυρίσει με «δήλωση μετανοίας». Εν τω μεταξύ η Λούκα Κατσέλη και ο Χ. Καστανίδης επαληθεύουν την κίνησή τους προς νέο κόμμα. «Γίνεται μια ευρύτατη συζήτηση (…), αν είναι κάτι ώριμο θα φανεί» είπε η κυρία Κατσέλη, σημειώνοντας ότι «όλοι αναζητούν κάτι διαφορετικό, κάτι αξιόπιστο» και αφήνοντας αιχμές για τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όπως και ο Οδ. Βουδούρης.


Σφήνα Ραγκούση βάζει ο Πάγκαλος

 

Υποψηφιότητα-σφήνα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Χρ. Παπουτσή επιθυμεί ο Θ. Πάγκαλος, που προωθεί για τη θέση του… υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον Γ. Ραγκούση. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η αποστροφή του λόγου του προ ημερών ότι περίμενε υποψηφιότητα από την άλλοτε «τρόικα εσωτερικού» Λοβέρδου – Διαμαντοπούλου – Ραγκούση. Και ενώ ο ίδιος διαψεύδει τυχόν στήριξή του στον Γ. Ραγκούση, άγνωστο παραμένει τι θα κάνει τελικά ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας. Προσώρας, φέρεται να διαψεύδει και εκείνος τυχόν υποψηφιότητά του, ετοιμάζοντας τη δική του πλατφόρμα, εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης.

Χθες, ο Θ. Πάγκαλος το έπαιξε καθοδηγητής των «νέων μεταρρυθμιστών» (Χρ. Δρούζιας, Μ. Χάλαρης, Γ. Καλατζής κ.ά.), που στηρίζονται και από το δίδυμο Ραγκούση – Μόσιαλου, και κάλεσε στο γραφείο του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να συζητήσουν την πολιτική πλατφόρμα που παρουσίασε με προτάσεις για τη χώρα, το πολιτικό σύστημα και το ΠΑΣΟΚ. Στην αντιπροεδρία βρέθηκαν οι Π. Οικονόμου, Ντ. Βρεττός, Μ. Μπετενιώτης, Σ. Εμινίδης, Μαρία Θεοχάρη, Αικατερίνη Περλεπέ, Π. Ασπραδάκης, Αχ. Χατζηοσμάν και Σ. Κεδίκογλου. Ο κ. Πάγκαλος αρνήθηκε να ανοίξει τα χαρτιά του γύρω από τον υποψήφιο που θα στηρίξει, προτού ακούσει τις θέσεις όλων, διαψεύδοντας πάντως κατά πληροφορίες τη στήριξη στον Γ. Ραγκούση και επιμένοντας στην εκλογή από τη βάση.

Με τη μακροσκελή πλατφόρμα του ο κ. Πάγκαλος ζητεί από το ΠΑΣΟΚ «να απαντήσει τι θα κάνει την εξουσία αν την έχει», σημειώνοντας με νόημα ότι «πέρασε η εποχή που τα κόμματα έλεγαν ό,τι ήθελαν πριν από τις εκλογές και έκαναν ό,τι ήθελαν μετά». Μεταξύ των προτάσεών του, ξεχωρίζουν η άρση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η σύνδεση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, η κατάρτιση του Προϋπολογισμού από μηδενική βάση, η θέσπιση κατώτερου ορίου σύνταξης κ.ά. Προτείνει ακόμα κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του σταυρού προτίμησης, 200 μονοεδρικές και τρεις μείζονες εκλογικές περιφέρειες 100 εδρών με λίστα κ.λπ. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ ζητεί κάλπη για την εκλογή νέου προέδρου και ανάδειξη των οργάνων του κόμματος, έτσι ώστε να διασφαλίζει την ιδεολογική διαπάλη και όχι τις προσωπικές διευθετήσεις.


Κροκοδείλια δάκρυα από τον υπουργό των δακρυγόνων

Σενάριο ασπρόμαυρης, μελοδραματικής ελληνικής ταινίας της δεκαετίας του ’60, όπου ο πρωταγωνιστής -σχεδόν- βουρκωμένος κοντοστέκεται λίγα λεπτά αμίλητος κοιτώντας με απλανές βλέμμα ό,τι αφήνει πίσω του προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του για να φύγει, θύμισε ο χθεσινός αποχαιρετισμός του Χρήστου Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που εκτυλίχθηκε στο κτίριο της πρώην Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής παρέδωσε (χωρίς να υπάρχει κάποιος ακόμα για να την παραλάβει) την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς βέβαια να παραλείψει να αφήσει μια ντουζίνα «καρφιά» κατά του έτερου δελφίνου Βαγγέλη Βενιζέλου σε ό,τι αφορά το έργο που παράγεται από την Οικονομική Αστυνομία και μένει αναξιοποίητο (ως προς τα έσοδα που έχει το κράτος από τις συλλήψεις των μεγαλοοφειλετών) από τις δικαστικές και κυρίως τις οικονομικές αρχές.

«Οι συνολικές οφειλές των συνολικά 133 συλληφθέντων προς το Δημόσιο μόνο κατά το χρονικό αυτό διάστημα των τεσσάρων μηνών δράσης της Οικονομικής Αστυνομίας ξεπερνούν το ποσό των 500.000.000 ευρώ. Ωστόσο οι προσπάθειές μας αυτές δυστυχώς δεν εξαργυρώνονται, δεν αξιοποιούνται προς όφελος της εθνικής οικονομίας, καθώς οι συναρμόδιες δικαστικές και οικονομικές αρχές δεν εκμεταλλεύονται το έργο που παράγεται» τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πόσο ενάντιος στην… καταστολή των διαδηλώσεων είναι! Το καταλάβαμε καλά επί των ημερών σας, κ. Παπουτσή!

Νίκος Δεμισιώτης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...