Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

«Κύπριοι, πουλήστε μέρος των αποθεμάτων χρυσού»!

Ο χρυσός της Κύπρου βρίσκεται στον κατάλογο με τη λεία των δανειστών. Το θέμα της πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συζητείται εκ νέου, καθώς η κυβέρνησή της ζητεί 400.000.000 ευρώ για κάλυψη αναγκών του προγράμματος για το 2014. Η εξεύρεση 400.000 ευρώ για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Μνημονίου αποτελεί υποχρέωση, που προκύπτει από την απόφαση του Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. Οπως είπε, πρόσφατα, επικοινώνησε γραπτώς με την Κεντρική Τράπεζα, εισηγούμενος την εξέταση, εκ μέρους τους, εναλλακτικών επιλογών. «Αλλά σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις και η ευθύνη ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα».

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα StockWatch, το θέμα τέθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση στην Κεντρική Τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας καλείται να εξετάσει το αίτημα το επόμενο διάστημα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπολογίζεται ότι θα έχει φέτος προ προβλέψεων κέρδη περίπου 200.000.000 ευρώ και, επομένως, δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης μόνο από τα κέρδη της. Από τα κέρδη θα αφαιρεθούν, άλλωστε, οι προβλέψεις που θα κρατήσει η τράπεζα για την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στο σύστημα, από την οποία προέρχονται τα αυξημένα έσοδα. Με βάση τον νόμο, η Κ.Τ. δίνει το 85% των κερδών της στην κυβέρνηση. Με τις σημερινές τιμές στις διεθνείς αγορές τα αποθέματα χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανέρχονται στα 440.000.000 ευρώ. Το ενδεχόμενο πώλησης χρυσού είχε τεθεί στους πιστωτές μετά τον Μάρτιο, προκαλώντας όμως την αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου καθώς και της ΕΚΤ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ