Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Κύπρος: Κοινοτικό κεκτημένο vs Τουρκική κατοχή

Η διζωνικότητα σε σχέση με την εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου βρίσκεται στην κορυφή των συζητήσεων των ηγετών Αναστασιάδη και Ακιντζί στην Κύπρο, που συναντήθηκαν χθες επί έξι ώρες στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, συζητώντας πτυχές των βασικών κεφαλαίων της λύσης. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στα κεφάλαια διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, περιουσιακού, συζήτησαν τα κριτήρια εφαρμογής του εδαφικού διαχωρισμού, θέματα ΕΕ και οικονομικές συνιστώσες του προβλήματος.
Πάντως, το ζητούμενο στο «τέλος της ημέρας» είναι εάν η ΕΕ θα μπορέσει να επιβάλει την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από Ευρωπαϊκό έδαφος, όταν θα έρθει η ώρα εφαρμογής του Κοινοτικού κεκτημένου και στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της νήσου…

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου την ιδιαίτερη εντύπωση που προξένησε η διασύνδεση μεταξύ ευρωπαϊκής λύσης και διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Γιατί να σας εκπλήσσει; Αυτό, το οποίο επιδιώκεται είναι η διασφάλιση, μέσα από τους κανόνες της ΕΕ, αυτού που έχει συμφωνηθεί: της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας».

Ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι «υπάρχουν οι τρόποι και οι μέθοδοι, χωρίς να υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις, για να διασφαλιστεί η πολιτική ισότητα», τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κάτι που αποκλείει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αντίθετα, όπως έχει επισημανθεί, εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Παραδείγματος χάρη, η πολιτική ισότητα είναι κάτι που υπάρχει σε όλα τα ομοσπονδιακά καθεστώτα. Από εκεί και πέρα υπάρχει η δικοινοτικότητα, και, χωρίς να αφαιρούμε δικαιώματα από τους πολίτες, προσπαθούμε να δούμε πώς είναι δυνατόν – διασφαλίζοντας τις τέσσερεις ελευθερίες (ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη διακίνηση και ούτω καθεξής), ή και ρυθμίζοντας τα περιουσιακά θέματα – να μην επηρεάζεται όχι μόνο η Τουρκοκυπριακή, αλλά και η Ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία από <μόλυνση> ενδεχομένως ή αλλοίωση της πληθυσμιακής αναλογίας ώστε να ανατραπούν οι πλειοψηφίες που θα πρέπει να υπάρχουν στην κοινοτική βάση».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ