Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Κύπρος: Πόλεμος για λιμάνια, ηλεκτρισμό και τηλεπικοινωνίες!

Mε όλα τα μέτωπα ανοιχτά, η Λευκωσία παλεύει με τα κύματα για να περάσει το νέο crash test της αξιολόγησης από την τρόικα για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου. Κι αυτό ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η μετωπική σύγκρουση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη.

Η πολυμελής αποστολή της τρόικας βρίσκεται από την Τρίτη στην Κύπρο και περνά από κόσκινο όχι μόνο τα δημόσια οικονομικά, όπου όλα φαίνεται να βαίνουν με βάση το πρόγραμμα, αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Το μείζον ζήτημα, που προκαλεί εντάσεις και τριβές στο πολιτικό σκηνικό στη Λευκωσία, είναι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της ιδιωτικοποίησης, κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπολογίζονται έσοδα 1 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (Cyta), της Αρχής Ηλεκτρισμού (ΑΗΚ) και της Αρχής Λιμένων (ΑΛΚ). Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το πώς και, κυρίως, το πότε θα ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι να διατηρηθεί ο κρατικός έλεγχος με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και να δοθεί σε στρατηγικούς επενδυτές το μάνατζμεντ.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, με τη βοήθεια της Βρετανικής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης και εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας η κυπριακή κυβέρνηση κάνει προσπάθειες, οι οποίες όμως ενδεχομένως κριθούν ανεπαρκείς. Η Λευκωσία επιχειρεί να μειώσει το κρατικό μισθολόγιο, τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων -οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 60.000- και να βάλει μπροστά, κατά τα ελληνικά πρότυπα, την κινητικότητα. Εύλογα προσκρούει στα εμπόδια που προβάλλουν οι συνδικαλιστές. Η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), επικαλούμενη «παράνομο διορισμό» επιτρόπου Μεταρρύθμισης, αρνείται να προσέλθει στον διάλογο. Ηδη η εβδομάδα που φεύγει ήταν γεμάτη κινητοποιήσεις. Εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης για περικοπή κατά 11% του προϋπολογισμού για τους δήμους και τις κοινότητες. Συνταξιούχοι και νοσηλευτές διαδήλωσαν. Πάντως, το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης αποφάσισε την έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα για τον καταρτισμό έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

Το τρίτο ζήτημα είναι η ενοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, κάτι που δεν φαίνεται να σκοντάφτει σε μεγάλα εμπόδια. Η γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη συναντήθηκε με τεχνοκράτες της τρόικας, ενώ άλλο κλιμάκιο είχε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την οποία συζητήθηκε το φλέγον θέμα της ανεργίας και τρόποι για επαναδραστηριοποίηση των ανέργων. Επίσης, αναλυτές της Τράπεζας Κύπρου συναντήθηκαν με τους τεχνοκράτες της τρόικας, για να συζητήσουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας (ανεργία, ρυθμός ανάπτυξης, πληθωρισμός), στη βάση των οποίων καθορίζονται οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε παράλληλη χωριστή συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, παρουσία του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Οι ποινικές ευθύνες για το (άγριο) μνημόνιο

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και του ρόλου που έπαιξε στις εξελίξεις που οδήγησαν στο μνημόνιο παίρνει νέα τροπή. Το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης ενέκρινε νομοσχέδιο για ποινικές ευθύνες για πράξεις ή παραλήψεις υπουργών και αξιωματούχων άνευ χαρτοφυλακίου. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτορας Παπαδόπουλος είπε :«Υλοποιώντας προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο τη λογοδοσία και αυξημένη ευθύνη από πλευράς αξιωματούχων του κράτους, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρία νομοσχέδιο με τίτλο “Ο περί της ευθύνης των υπουργών και αξιωματούχων άνευ χαρτοφυλακίου Νόμος του 2013”». Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως είπε, είναι η θέσπιση νομοθεσίας, ώστε οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι άνευ χαρτοφυλακίου που διορίζονται στη Δημοκρατία να ευθύνονται ποινικά για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους κατά την άσκηση της αρμοδιότητάς τους. Ηδη άνοιξε ο δρόμος για τη διενέργεια ανάκρισης για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που έχουν σχέση με τον διοικητή της ΚΤΚ, μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και τρίτους. Τα ενδεχόμενα αδικήματα αφορούν τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Κεντρικής Τράπεζας, πλαστογραφία εγγράφων και εξαπάτηση μελών του Δ.Σ. Η νέα τροπή αποτελεί συνέχεια στο σίριαλ των πιέσεων που έχει δεχτεί ο Πανίκος Δημητριάδης να παραιτηθεί μετά και τη μετωπική σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ενώπιον της επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής θα κληθούν όλοι οι πρωταγωνιστές στην οικονομική κρίση από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης αποστέλλει επιστολές σε όλους τους εμπλεκομένους, μεταξύ των οποίων είναι ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης και ο τέως πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος.

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ