Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Κύπρος: Σενάρια τελευταίας στιγμής

Στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής θα συζητηθεί το θέμα της Κύπρου, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοικτά σε ό,τι αφορά τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, τα σενάρια περιλαμβάνουν την επιβολή φόρου στις καταθέσεις ύψους 5% και μικρότερο πακέτο διάσωσης από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά της με την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις και άλλους έκτακτους φόρους. «Το ποσό έχει πέσει, τώρα κυμαίνεται μεταξύ 10-13 δισ. ευρώ, αντί για 15-17 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά. Αυτό οφείλεται σε ένα κάπως διαφορετικό σενάριο και ορισμένες διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με το πόσα χρήματα μπορούν να αντληθούν στην ίδια την Κύπρο από έκτακτους φόρους» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Πάντως, στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει σε ακραίες λύσεις για περιορισμό του χρέους στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Εν τω μεταξύ, συμφώνησαν τελικά το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα για τους όρους με τους οποίους θα διερευνήσει τη νομοθεσία για το μαύρο χρήμα ανεξάρτητος οίκος, ο οποίος θα συνεργαστεί και με τη Moneyval. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου. Ηδη οι όροι έχουν σταλεί σε έξι οίκους και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφορών, θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο οίκος που θα αναλάβει τη διερεύνηση. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί της δανειακής σύμβασης πριν από το τέλος του μήνα. Ηδη, όπως όλα δείχνουν, μετά την απόφαση του Eurogroup θα υπάρξει ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι η ρευστότητα αλλά οι τράπεζες. «Ξέρουμε ότι η Κύπρος δεν έχει οξύ πρόβλημα ρευστότητας» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ανέφερε ότι η λύση στα προβλήματά της πρέπει να αναζητηθεί στην υπερβολική έκθεση του τραπεζικού συστήματός της. Χαρακτηριστικά, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε: «Ξέρουμε ότι η Κύπρος δεν έχει οξύ πρόβλημα ρευστότητας. Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τη ρευστότητα για τους επόμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά, ξέρουμε ότι οι κυπριακές τράπεζες, στο σύνολό τους, έχουν έναν όγκο που βρίσκεται υπερβολικά ψηλά σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση σ’ αυτήν την υπερβολική έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ