Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σκληρό Α.Σ.Ε.Π. μπορεί να ξαναβάλει στο Δημόσιο όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα

Ορατή είναι πλέον η απειλή των οριζόντιων καταργήσεων θέσεων και οι «ξαφνικοί θάνατοι» στο Δημόσιο, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει την διοικητική μεταρρύθμιση μέσω διαθεσιμότητας.

Εφόσον δεν υπάρξουν αποτελέσματα από την αξιολόγηση, το υπουργείο μπορεί να ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποτελεί «δυνατότητα» που του παρέχει ο νόμος, όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξαρτάται απόλυτα από τη συνδρομή ή μη των φορέων στην προσπάθεια εντοπισμού πλεονάζοντος προσωπικού μέσω αξιολόγησης. Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος για οριζόντιες διαθεσιμότητες σε ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων και «ξαφνικούς θανάτους» τύπου ΕΡΤ είναι ορατός, όπως γράφει η Ημερησία.

Επίσης, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μειωμένες πιθανότητες επανατοποθέτησης όσων υπαχθούν σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν μπει στο Δημόσιο με «σκληρό» – όπως είπε – ΑΣΕΠ. Δεν διευκρινίζει, βέβαια, αν αναφέρεται σε υπαλλήλους που διορίστηκαν με γραπτό διαγωνισμό και με διαγωνιστική διαδικασία αντικειμενικών κριτηρίων που διεξήχθη εξ’ ολοκλήρου από την ανεξάρτητη αρχή, ή εάν μπορούν να διασωθούν και οι προσληφθέντες με προκηρύξεις άλλων φορέων που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Ετσι, οι 11.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014, αναμένεται να προέλθουν κυρίως από διαθέσιμους που δεν θα επανατοποθετηθούν. Ωστόσο ο αριθμός αυτών θα μειωθεί ανάλογα με τον αριθμό των επίορκων που θα απολυθούν, καθώς και των υπαλλήλων οι οποίοι απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα τα οποία θα καταργηθούν.

Υπό την έγκριση της τρόικας παραμένει και το αν όσοι από τους περίπου 6.000 συμβασιούχους που υπηρετούν με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, απολυθούν μετά την εκδίκαση των υποθέσεών τους, θα συνυπολογιστούν τελικώς στο συνολικό αριθμό των απολύσεων.

πηγή: www.iefimerida.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ