Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Κυβερνητικό Συμβούλιο προς ομάδα διαπραγμάτευσης: Aμοιβαία επωφελή συμφωνία χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 η μαραθώνια σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα. Πρόκειται για την τρίτη σύσκεψη μέσα σε τέσσερις ημέρες, κίνηση που δείχνει την κρισιμότητα των στιγμών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να «κλείσει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη συμφωνία με τους εταίρους. Στην εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική της φάση οδηγήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο κατα τη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, έδωσε σαφείς οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης ενόψει της επανάληψης του Brussels Group σήμερα για να κινηθεί έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), ο οποίος μετέφερε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το κλίμα από το Brussels Group.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για έκτατη σύγκληση του Eurogroup, η κυβέρνηση θεωρεί ως ημερομηνία-σταθμό την Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα, εκτιμά πως όλοι βλέπουν ως ορίζοντα για τη λύση το τέλος Μαίου, και με δεδομένο ότι το τακτικό Eurogroup θα συγκληθεί τον Ιούνιο, βάσει αυτών μπορεί μετά τη Ρίγα να ζητηθεί έκτακτο Eurogroup.
Στη συνεδρίαση έγινε ευρεία συζήτηση για όλα όσα αφορούν τα φορολογικά, με κύριο άξονα την αύξηση των εσόδων και την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής πίεσης, με τρόπο που “θα μεταφέρει το βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που επλήγησαν από την κρίση στα υψηλά”.
Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι απαιτείται χρόνος και επίλυση τεχνικών ζητημάτων ώστε η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει και άλλα νομοσχέδια, των οποίων η υλοποίηση εξαρτάται και από την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να κάνει απολύτως σαφές ότι η πρότασή της επ’ αυτών είναι συγκεκριμένη, και ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν μετακινείται.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα του ΟΛΠ δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, καθώς η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ισχύει η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ