Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

ΛΑΙΛΑΠΑ Σήμερα «κλειδώνουν» τα μέτρα 11,6 δισ και δοκιμάζεται η αντοχή της Κυβέρνησης

Το θερμόμετρο σήμερα δείχνει ότι θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου (6 μ.μ.) προβλέπεται δελτίο… θυέλλης με μέτρα 11,5 δισ. που θα κάψουν πολλούς, αλλά και θα δοκιμάσουν την αντοχή της κυβέρνησης, μια και οι διαφορές παραμένουν πάνω στο τραπέζι των αρχηγών.

Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός παρέμεινε για αρκετές ώρες στο γραφείο του έχοντας συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, υπουργούς και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι, από τη μια, τα μέτρα να πονέσουν λιγότερους και, από την άλλη, να συγκεραστούν οι διαφοροποιήσεις με τους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, που θα συναντηθούν σήμερα το πρωί, έχοντας μπροστά τους τον τρόμο -ο ένας- της πτώσης του σε μονοψήφιο αριθμό που οδηγεί με ακρίβεια στη διάλυση, καθώς οι «εχθροί» παραμονεύουν και ο άλλος έχοντας βουλευτές και στελέχη του να είναι… στα κάγκελα, έχουν φτιάξει «μέτωπο», εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς επιμήκυνση. Πιέζουν λοιπόν, πατώντας στις «κοινωνικές αντοχές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που κρατούσε τη… χαντζάρα για δυόμισι χρόνια, σε μια επίδειξη αριστεροφροσύνης συναντά σήμερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διά αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, οι κ. Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης, Χρ. Πρωτόπαπας και Π. Κουκουλόπουλος, που πρωτοστάτησαν στα Μνημόνια των κυβερνήσεων Παπανδρέου, το πρωί (10.30) θα συναντηθούν με τους κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα, Βρούτση και Γ. Μαυραγάνη για να παίξουν τους… σοσιαλιστές. Θα εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για μισθούς, συντάξεις, όρια ηλικίας και θα ζητήσουν να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Μάλιστα μοιράστηκε και non paper με τις θέσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «κεντρικό ζήτημα της συζήτησης ήταν η παρουσίαση του σχήματος της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικης προσαρμογής μέχρι τέλους 2016. Αυτό επιτρέπει να γίνει η συγκεκριμενοποίηση των αναγκαίων, έως το τέλος του προγράμματος, μέτρων σε δύο φάσεις: Μία για 2013-2014 και μία για το 2015-2016 στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου ΜΠΔΣ. Διασφαλίζεται έτσι η καλύτερη κοινωνική αποδοχή των μέτρων και προστατεύεται το πολίτικο και οικονομικό κλίμα, καθώς παύει να τροφοδοτείται η ύφεση».

Η Δημοκρατική Αριστερά, από την πλευρά της, θα συναντηθεί και αυτή με το οικονομικό κλιμάκιο της κυβέρνησης και τους χειρισμούς έχει χρεωθεί ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης. Ο κ. Κουβέλης στέκεται στο ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει και ότι μπήκε στην κυβέρνηση για να μείνει.

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα λεηλασίας των εισοδημάτων και ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους» και προσθέτει ότι «τα τρία κόμματα που προεκλογικά αναμασούσαν τα περί αναδιαπραγμάτευσης τώρα με θράσος μιλάνε για κοινωνική δικαιοσύνη στις περικοπές που σχεδιάζουν».

Νίκος Ελευθερόγλου


Τα τρία «καυτά» μέτωπα για τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήξερε από την αρχή ότι ο δρόμος που είχε να διανύσει δεν θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Γι’ αυτό και είχε χρησιμοποιήσει μια φράση που όσοι τον γνωρίζουν καλά μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τις αγωνίες που έκρυβε. Ελεγε ο κ. Σαμαράς ότι από το Ωσαννά έως τη Σταύρωση μεσολαβεί μόνο μια εβδομάδα. Αυτό πλέον το έχει μπροστά του, μια και γνωρίζει ότι οι επόμενες 40 ημέρες θα κρίνουν όχι μόνο το παρόν και το μέλλον της κυβέρνησής του, αλλά το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πάρει την απόφαση να σηκώσει τον «σταυρό» των αποφάσεων αλλά και των διαβουλεύσεων πάνω του. Ο αγώνας του θα είναι πολυεπίπεδος και αφορά τα τρία «καυτά» μέτωπα που έχει μπροστά του:

1. Η λειτουργικότητα της κυβέρνησης. Με προσωπική του εντολή έχει ανοιχθεί «φάκελος» για κάθε υπουργείο, ο οποίος έχει μέσα όλες τις αποφάσεις που αφορούν τον κάθε υπουργό αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων αλλά και των μεταρρυθμίσεων που έχουν σχεδιαστεί βήμα βήμα. Ο κ. Σαμαράς παρακολουθεί ο ίδιος την πορεία, ενώ οι υπουργοί έχουν νιώσει την… ανάσα του, καθώς τους τηλεφωνεί από το άγριο χάραμα αλλά και μέσα στην άγρια νύχτα. Οι «έφοδοι» που γίνονται θυμίζουν αυτές που έκαναν στο παρελθόν οι προπονητές για τους ξενύχτηδες παίκτες τους.

2. Η εξόρμηση του κ. Σαμαρά στην Ευρώπη. Οι επαφές και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του Αυγούστου. Θεωρείται το κρισιμότερο σημείο για το Μαξίμου, μια και το αποτέλεσμά τους θα κρίνει την επαναδιαπραγμάτευση και την επιμήκυνση που είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης. Και για να περάσει από Συμβούλιο Κορυφής, πρέπει να έχουν γίνει έγκαιρα όλες εκείνες οι διαβουλεύσεις, αλλά κυρίως ο πρωθυπουργός να μπορεί να δείξει συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα στους υποψιασμένους εταίρους μας. Και αυτά αφορούν κυρίως τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση του κράτους. Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο αναμένεται να γίνει στις 25 Αυγούστου στο Βερολίνο και στις 26 με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στις 26 Αυγούστου.

3. Το εσωτερικό μέτωπο και το κόμμα. Ο κ. Σαμαράς κατανοεί ότι η αλλαγή πορείας και δύσκολη θα είναι και επίπονη. Περιμένει τριγμούς τόσο εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και εντός του κόμματος. Γι’ αυτό και φρόντισε εγκαίρως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να προειδοποιήσει όσους σκέπτονται να στήσουν αντάρτικο. Η φράση του «θα βρουν μπροστά τους τον λαό, αλλά πριν από αυτόν εμένα ως εντολοδόχο του» δείχνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται και για μετωπική σύγκρουση. Στις 30 Αυγούστου εξάλλου θα έχει το πρώτο crash test στο κόμμα με την εκλογή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ