Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Λαμπρή γιορτή για τα 100 χρόνια του Ναού της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου

Εναν αιώνα από την ίδρυσή του συμπληρώνει στις 9 Οκτωβρίου ο ξεχωριστός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Καθεδρικός Ναός της Ιεράς Μητρόπολης Μέμφιδος στο προάστιο Ηλιούπολη του Καΐρου και για τον λόγο αυτό ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου Νικόδημος προετοιμάζει μια ξεχωριστή γιορτή για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου αλλά και ολόκληρο τον ελληνορθόδοξο κόσμο σε αυτή τη δοκιμαζόμενη γωνιά της διασποράς. Στον επετειακό εορτασμό, που προγραμματίζεται για τις 30 Οκτωβρίου, θα παραστεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο Καθεδρικός Ναός του Καΐρου, τον οποίο είχε εγκαινιάσει στις 9 Οκτωβρίου του 1916 ο τότε μητροπολίτης Μέμφιδος Νεκτάριος, αποτελεί σύμβολο της ενότητας και της προσφοράς της ομογενειακής αυτής κοινότητας, που έχει δώσει στον Ελληνισμό μερικούς από τους σημαντικότερους εθνικούς ευεργέτες. Είχε ανεγερθεί χάρη στην οικονομική συνδρομή όλης της ελληνικής παροικίας, που στις αρχές του περασμένου αιώνα γνώριζε μεγάλη ακμή και ξεπερνούσε τα 250.000 μέλη. Παρότι γνώρισε τη φθορά ως επακόλουθο του διωγμού του Ελληνισμού της Αιγύπτου, τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκε από τους Αιγυπτιώτες Κυριάκο και Στέλλα Κυριάζη και σε μεγάλο βαθμό ξαναβρήκε την παλιά λάμψη του. Εξακολουθεί, όμως, να αποτελεί σύμβολο. Αφιερωμένος στη «Φυγήν εις Αίγυπτον της Αγίας Οικογένειας», δηλαδή στη φυγή της Παρθένου με το Θείο Βρέφος και τον Ιωσήφ προς τη χώρα του Νείλου, προκειμένου να γλιτώσουν από τον Ηρώδη, ο ναός διατηρεί και στις σημερινές δύσκολες εποχές την ξεχωριστή συμβολική διάστασή του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ