ΤΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ εικόνα της Παναγίας Εσφαγμένης, που θησαυρίζεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Ορους, υποδέχθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της Πτολεμαΐδας το απόγευμα της Κυριακής. Η ιερή εικόνα κομίστηκε στη μακεδονική πόλη με στρατιωτικό όχημα, συνοδευόμενη από τον Αγιορείτη ηγούμενο, αρχιμανδρίτη Εφραίμ.
Η επίσημη υποδοχή έγινε στο δημαρχείο, από όπου ξεκίνησε λιτανευτική πομπή που κατέληξε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών τελέστηκε δοξολογία, στη διάρκεια της οποίας ο προϊστάμενος του ναού αναφέρθηκε στη σημασία της έλευσης της θαυματουργής εικόνας τόσο για την ενορία όσο και για τον τόπο. Για την ιστορία της ιερής εικόνας της Παναγίας της Εσφαγμένης, για τα θαύματα που της αποδίδονται και για τη σημασία της παραμονής της στην Πτολεμαΐδα μίλησε ο Εφραίμ, ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου.
Η θαυματουργή εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μέχρι και σήμερα το απόγευμα. Πρόκειται για τοιχογραφία του 14ου αιώνα και βρίσκεται στον νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου, που είναι ενσωματωμένο στο Καθολικό της Ιερής Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.