Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Le Monde: Ελλάδα και πιστωτές αδυνατούν να επιλύσουν τις διαφορές τους

H Ελλάδα και oι πιστωτές της, απέτυχαν το βράδυ της Τετάρτης να συμφωνήσουν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να απελευθερώσουν γρήγορα μια δόση της οικονομικής βοήθειας ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση της χώρας,αναφέρει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

“Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολλά, πολλοί ήλπιζαν ότι θα δινόταν μία λύση. Ωστόσο οι διαφορές παραμένουν μεταξύ Αθήνας αφενός και των δανειστών της, της ΕΕ και του ΔΝΤ, από την άλλη. Κάθε πλευρά κατέθεσε πράγματι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το δικό του σχέδιο μεταρρύθμισης του και τη φιλοδοξία να γίνει η βάση για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται” υπογραμμίζεται.

Ο χάρτης της Αθήνας, περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, τη σταδιακή ενοποίηση των ταμείων συντάξεων, την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο σχέδιο των πιστωτών, «υπάρχουν ζητήματα που κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ως βάση για συζήτηση” , σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση καθώς η Ελλάδα “έχει υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια μεγάλη οικονομικής καταστροφής […]. Προτάσεις όπως η κοπή στο χαμηλότερων συντάξεων ή αύξηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για συζήτηση .” Η ελληνική πρόταση παραμένει η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι» , εχει δηλώσει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο χρόνος εξαντλείται για μια συμφωνία, ενώ η Ελλάδα, στερήθηκε από την καταβολή των δόσεων από τον Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα πριν από το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές. Μια συνεδρίαση της Ευρωομάδας εργασίας, το σώμα που προετοιμάζει το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σήμερα για να γίνει ένας απολογισμός. Την Παρασκευή, Αθήνα πρέπει να δώσει € 300.000.000 προς το ΔΝΤ, την πρώτη δόση από το σύνολο των € 1.600.000.000.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ