Με τα πολυκαταστήματα να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, αύξηση κατέγραψε ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013, ενώ οριακή -λόγω της συνέχισης της μείωσης των τιμών- ήταν η αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 κατά 3,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη τον Οκτώβριο του 2013, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) κατά τον μήνα Οκτώβριο 2014, σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2013, σημείωσε αύξηση κατά 0,5%.
Το γεγονός, πάντως, ότι οι δύο τελευταίοι μήνες του χρόνου και ειδικότερα ο Δεκέμβριος, όπου καταγράφεται το 1/4 του ετήσιου τζίρου των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, δεν ήταν ικανοποιητικοί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, ενδεχομένως να επηρεάσει το πρόσημο με το οποίο θα κλείσει ο τζίρος στο λιανεμπόριο συνολικά για το 2014.
Ο κύκλος εργασιών των σούπερ μάρκετ σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αυξήθηκε κατά 3,5% και 5,7% αντιστοίχως, σε αντίθεση με τα μικρότερα καταστήματα τροφίμων και ποτών, που αντίστοιχα σημείωσε μείωση κατά 7% και 5,9%.
Την ίδια ώρα σημαντική είναι η υποχώρηση του τζίρου στα πολυκαταστήματα, κατά 10,7% η μείωση του κύκλου εργασιών σε τρέχουσες τιμές και κατά 14,3% η μείωση του όγκου πωλήσεων.
Θετικές επιδόσεις σημείωσαν και τα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης – υπόδησης, με τον δείκτη κύκλου εργασιών να αυξάνεται κατά 3,3% και τον δείκτη όγκου κατά 4,5%.
Το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε κατά 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ ο δείκτης όγκου αυξήθηκε κατά 2,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση όγκου πωλήσεων (9,7%) καταγράφεται στην κατηγορία των βιβλιοχαρτοπωλείων και ακολουθεί ο κλάδος της ένδυσης – υπόδησης, όπου ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 6,7%.
Τα πολυκαταστήματα είναι αυτά που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες και σε επίπεδο δεκαμήνου, με τη μείωση του κύκλου εργασιών σε τρέχουσες τιμές να φτάνει το 9,8% και τη μείωση του όγκου πωλήσεων, το 9,6%.