Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

«Λίστα Λαγκάρντ; Δεν έχω… ιδέα, κάπου την έδωσα»

Κόντεψαν να πέσουν από τα έδρανά τους τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ακούγοντας χθες τον (κατά δήλωσή του επιτυχημένο επαγγελματία) πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να «καταθέτει» ότι έδωσε την πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» στο γραφείο του για εμπιστευτική φύλαξη, αλλά τώρα δεν ξέρει ποιος την έχει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πέρασε χθες το πρωί το κατώφλι της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή για τους χειρισμούς του στο θέμα Λαγκάρντ, παρά όμως την επτάωρη κατάθεσή του -σε πολλά σημεία κυριάρχησαν το φορτισμένο κλίμα και η μεγάλη ένταση ανάμεσα στον πρώην υπουργό και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ-, οι βουλευτές στάθηκαν στο σημείο της… αμνησίας, καταλήγοντας όλοι στο συμπέρασμα ότι πλησιάζει η ώρα της εξεταστικής.

«Οταν πήρα τη λίστα σε μορφή CD, αντέγραψα το αρχείο σε ένα αρχείο usb διότι είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης» είπε. «Και τώρα πού βρίσκεται το αρχικό αρχείο;» ρώτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος της Νέας Δημοκρατίας. «Τι να σας πω; Το έδωσα μαζί με το διαβιβαστικό έγγραφο σε άνθρωπο του γραφείου μου για εμπιστευτική φύλαξη, αλλά δεν ξέρω πού βρίσκεται. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια» είπε κυνικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Μολονότι όμως ερωτήθηκε περίπου 10 φορές από τους βουλευτές ποιος ήταν ο άνθρωπος στον οποίο έδωσε το CD για φύλαξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να απαντήσει. «Είναι εποχές για να λέμε ονόματα;» είπε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής σε δημοσιογράφους.

Απαντώντας στις ερωτήσεις για ποιον λόγο δεν πρωτοκόλλησε το αρχείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στο διαβιβαστικό από τη Γαλλία υπήρχε ρητή η αναφορά ότι τα στοιχεία είναι απόρρητα.

Για τον κ. Παπακωνσταντίνου η ευθύνη για το φιάσκο στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» βαρύνει τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών άδειασε τους κ. Καπελέρη και Διώτη, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι δεν τους δόθηκε εντολή για έρευνα, λέγοντας ότι από μόνη της η παράδοση των στοιχείων ή ακόμα και ολόκληρης της λίστας, όπως έγινε στην περίπτωση Διώτη, ισοδυναμεί με εντολή έρευνας. Διέψευσε επίσης τον κ. Καπελέρη, ο οποίος είπε ότι δεν γνώριζε τι ήταν τα ονόματα που του παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι γνώριζε από πού προέρχονταν τα ονόματα, αλλά και ότι είχε εντολή να κάνει διασταύρωση και όχι ένα απλό προφίλ.

Δείχνοντας μάλιστα ότι είχε κάνει ουσιαστική αξιολόγηση της λίστας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα από τη λίστα θα ήταν πενιχρά, ενώ εντύπωση του είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας βρισκόταν μία γυναίκα με καταθέσεις πάνω από 500.000.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η έρευνα Καπελέρη στα 20 άτομα έδειξε ότι οι καταθέσεις στην Ελβετία δεν δικαιολογούνταν. Ωστόσο και αυτά τα συμπεράσματα αγνοούνται.

Ηταν πάντως η πρώτη φορά που στο κάδρο της υπόθεσης μπήκε και ο Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ήταν ενήμερος για την ύπαρξη της λίστας και πριν και μετά την παραλαβή της από τον Γ. Παπακωνσταντίνου. «Και τις δύο φορές που τον ενημέρωσα, μου είπε “προχώρα”. Δεν έγινε καμία συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου για ονόματα» είπε.

Αιτιολογώντας το ότι δεν παρέδωσε εξαρχής στο ΣΔΟΕ την πλήρη «λίστα Λαγκάρντ», αλλά προτίμησε να δώσει στον κ. Καπελέρη μόλις 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδειξε την απαξίωση με την οποία έβλεπε τότε το ΣΔΟΕ. «Φοβήθηκα ότι η λίστα θα διέρρεε. Αυτά που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό με διαρροή ονομάτων δικαιώνουν εκείνη μου την επιλογή». «Και τότε γιατί στον Διώτη τη δώσατε ολόκληρη;» ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εμπιστεύτηκα το εισαγγελικό του παρελθόν και την εχεμύθεια που μπορούσε να διασφαλίσει» απάντησε.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Ομολογία προδοσίας από Γιώργο: Ηξερα ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα

Και όμως κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι. Ο λόγος για τους κ. Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο μεν πρώτος με κυνικό τρόπο ομολόγησε με κυνικό τρόπο ότι γνώριζε από την αρχή ότι το Μνημόνιο δεν έβγαινε. Ο δεύτερος με εξίσου περισσό θράσος ισχυρίστηκε χθες ότι… έχασε την πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρτντ», όπως και τη συνοδευτική επιστολή!

Το δίδυμο που κατέστρεψε τη χώρα όχι απλώς κυκλοφορεί ελεύθερο, αλλά και «οπλοφορεί» πυροβολώντας τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

Οπως αποκαλύφθηκε από ένα βίντεο από ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Χάρβαρντ, ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαιώνει επί της ουσίας τις αποκαλύψεις του πρώην «κολλητού» του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Οτι, δηλαδή, ήξερε ότι το Μνημόνιο δεν έβγαινε και έπαιζε θέατρο διαρκείας από την πρώτη ημέρα του μελό διαγγέλματος του από το ακριτικό Καστελόριζο στις 23 Απριλίου του 2010, υποσχόμενος ότι ξέρει πλέον τον δρόμο για την Ιθάκη, μια και έχει χαρτογραφήσει τα νερά!

Ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αλήθεια μπροστά στο κοινό του Χάρβαρντ στριμωγμένος από μια «διαβασμένη» Ελληνίδα, την επίκουρο καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη Παναγιώτα Γούναρη. Εκείνη πήρε τον λόγο και απευθυνόμενη στον κ. Γιώργο Παπανδρέου τού είπε:

«Στο βιβλίο του ο κ. Ρουμελιώτης γράφει ότι πολλά στελέχη του ΔΝΤ θεωρούσαν από την αρχή ότι το ελληνικό Πρόγραμμα δεν μπορούσε να πετύχει χωρίς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και γι’ αυτό σας συμβούλεψε με εντολή του κ. Στρος Καν να ζητήσετε την αναδιαπραγμάτευση, αλλά εσείς αποτρέψατε τον κ. Παπακωνσταντίνου να κάνει οτιδήποτε. Είχατε ισχυρά όπλα διαπραγμάτευσης, αλλά δεν τα χρησιμοποιήσατε. Λέει επίσης ο κ. Ρουμελιώτης ότι ο ίδιος αμφισβήτησε την ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο, με τα γνωστά αποτελέσματα όπου η εφαρμογή του Προγράμματος δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη. Είναι αλήθεια οι ισχυρισμοί του κ. Ρουμελιώτη με τον οποίο εργαζόσασταν στενά ή σκοπεύετε να αναλάβετε νομική δράση εναντίον του;»

Και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απάντησε: «Αν το διαβάσετε, το βιβλίο του κ. Ρουμελιώτη δεν είναι μακριά από την αλήθεια, αλλά δεν λέει όλη την αλήθεια,γιατί είδε μόνο τη μία πλευρά της αλήθειας».

Στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε αναδιάρθρωση, τόνισε:

«Εγώ ζήτησα και συζήτησα την αναδιάρθρωση, αλλά ξέρετε ποιος ήταν εναντίον της; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν θα έδιναν ποτέ τη συγκατάθεσή τους και οι περισσότερες χώρες, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν εναντίον».

Στο τέλος της απάντησής του ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται: «Ναι, ο κ. Ρουμελιώτης ήξερε ότι κάποιες χώρες ήταν εναντίον του Προγράμματος, και κάποιοι στο ΔΝΤ ήταν εναντίον, αλλά δεν ήξερε την άλλη όψη της ιστορίας. Δεν έκανε αυτός τις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ, δεν διαπραγματεύτηκε με τους άλλους. Το δίλημμά μου ήταν ότι, αν δεν μπαίναμε στον Μηχανισμό, θα χρεοκοπούσαμε» τονίζει για την προσφυγή στο ΔΝΤ και την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ