Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

«Λίστα Λαγκάρντ»: Τα αντίγραφα, ο άγνωστος «Χ» και οι μάρτυρες

Ακόμα και το ενδεχόμενο το USB με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC, που παρέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη Δικαιοσύνη, να μην αποτελεί την πρώτη αντιγραφή της «λίστας Λαγκάρντ», ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικοί λειτουργοί γνωρίζουν ακριβώς την ημερομηνία δημιουργίας του USB memory stick που τους παραδόθηκε μέσω του Μεγάρου Μαξίμου από τον κ. Βενιζέλο. Ωστόσο, αυτό που ψάχνουν πλέον να βρουν είναι εάν το «στικάκι» που έχουν στα χέρια τους αποτελεί την πρώτη αντιγραφή της επίμαχης -αλλοιωμένης- λίστας ή εάν πρόκειται για… αντιγραφή της αντιγραφής. Την ίδια στιγμή, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης αναζητούν, μέσω της εξέτασης μαρτύρων, και τον «άγνωστο Χ» στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», το πρόσωπο δηλαδή που πιθανολογούν ότι παρέλαβε και αντέγραψε την «πρωτότυπη» λίστα σε USB. Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο, άλλο να είναι το πρόσωπο που την παρέλαβε για φύλαξη και άλλο εκείνο που την αντέγραψε. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς να λαμβάνουν καταθέσεις από τους συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό». Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τέσσερις στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών, δύο την περασμένη Πέμπτη και δύο χθες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει ότι παρέλαβε, μετέγραψε ή αλλοίωσε το επίμαχο υλικό από το πρωτότυπο CD. Ετσι οι οικονομικοί εισαγγελείς συνεχίζουν να εξετάζουν μάρτυρες από το στενό περιβάλλον του πρώην υπουργού προκειμένου να εντοπίσουν το άτομο ή τα άτομα που παρέλαβαν, ανέλαβαν τη φύλαξη και μετέγραψαν την πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» από τα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου.

Την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσουν -πιθανότατα διά υπομνήματος- οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ενδέχεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία να αντιμετωπίσουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Την πόρτα των οικονομικών εισαγγελέων θα περάσουν και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάνης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης για συμπληρωματικές εξηγήσεις. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει προβληματισμός σε δικαστικούς κύκλους, σχετικά με τις νομικές πτυχές της υπόθεσης. Σε πρώτη φάση για την ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων στην υπόθεση, συγγενών και συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών αλλά και του ίδιου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο εάν τα χρήματα που οι συγγενείς του αποταμίευσαν στην ελβετική τράπεζα έχουν νόμιμα αποκτηθεί και φορολογηθεί στην Ελλάδα, καθώς και αν τα χρήματα εξήλθαν από την Ελλάδα με νόμιμες διαδικασίες. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η τέλεση του αδικήματος της φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ, τότε οι εμπλεκόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κακουργήματα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα διωχθούν σε βαθμό πλημμελήματος.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ