Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Ληστεία fast track, το νέο άγριο χαράτσι στα ακίνητα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Απίστευτο αλαλούμ έχει προκαλέσει η νέα «ληστεία» των φορολογουμένων από την κυβέρνηση, μέσω της επιβολή χαρατσιού σε όλα τα κτίσματα της χώρας που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ασάφεια και η προχειρότητα, την οποία αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε το νέο μέτρο, αλλά και η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να θέσει ξεκάθαρα τους όρους με τους οποίους θα επιβάλλεται το νέο χαράτσι δείχνουν την ελαφρότητα αυτών που χειρίζονται αυτές τις κρίσιμες ώρες τις τύχες της χώρας.

Ως αργά χτες βράδυ, κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει στο υπουργείο Οικονομικών αν στο τέλος ακίνητης περιουσίας θα υπάρξει συντελεστής απομείωσης λόγω παλαιότητας των ακινήτων, ποια θα είναι η ακριβής κλίμακα υπολογισμού του τέλους, αν θα φορολογηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών και τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα που δεν έχουν ή έχουν ρεύμα. Το μόνο που ξεκαθάρισε είναι ότι ο φόρος βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Μάλιστα, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν έντονες επιφυλάξεις και για το πόσο αποδοτικό θα είναι το συγκεκριμένο μέτρο, λόγω προχειρότητας στην εφαρμογή του, αλλά και λόγω αδυναμίας καταβολής του από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ασφυκτιά από την οικονομική ύφεση.

Ο στόχος να εισρεύσουν πάνω από τέσσερα δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012, με τα μισά από αυτά να πρέπει να εισπραχθούν μέχρι τον Φεβρουάριο, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Επιπλέον, ανέφεραν ότι για να εισπραχθεί ένας φόρος και να έχει νομικό υπόβαθρο η απαίτησή τους από το Δημόσιο, θα πρέπει να βεβαιωθεί στο όνομα συγκεκριμένου φορολογουμένου. Πώς θα γίνει αυτό όταν υπάρχουν λογαριασμοί, οι οποίοι εκδίδονται ακόμη και σε ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει πριν από πολλά χρόνια;

Χαρακτηριστικό του αλλαλούμ είναι ότι, ενώ προχτές από τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ρητά ότι «θα χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο που ήδη προβλέπει ο νόμος για το τέλος ακίνητης περιουσίας», δήλωση που σημαίνει ότι θα υπάρξει συντελεστής παλαιότητας, χτες ο υφιστάμενός του Παντελής Οικονόμου έσπευσε να τον διαψεύσει. «Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, μια και δεν υπάρχουν τα σχετικά δεδομένα στη ΔΕΗ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στην ίδια αλλοπρόσαλλη λογική, το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί την ανακοίνωση της κλίμακας, βάσει της οποίας θα υπολογιστεί το ειδικό τέλος για κάθε ακίνητο. Μιας κλίμακας που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος ότι θα κυμαίνεται από 0,5 έως 10 ευρώ το τετραγωνικό, αλλά δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί. Ισως εδώ ταιριάζει η παραδοχή του κ. Οικονόμου ότι το μέτρο ανασύρθηκε από την εφεδρεία χωρίς να υπάρξει πλήρης προεργασία.

Μία ακόμη «γκρίζα ζώνη» είναι η περίπτωση των κοινόχρηστων χώρων. Δεν έχει δοθεί η παραμικρή διευκρίνιση για το εάν θα υπολογιστούν στην επιβολή του ειδικού τέλους ή όχι. Εάν τελικά προσμετρηθούν τα τετραγωνικά, για παράδειγμα, από τις πιλοτές των πολυκατοικιών, αυτό θα αυξήσει δραματικά τα κοινόχρηστα στους ενοίκους τους, με τους περισσοτέρους από αυτούς να μην είναι καν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων τους.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έσπευσε να δηλώσει ότι οι ιδιοκτήτες θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να το πληρώσουν, όμως κανείς δεν ξέρει τι είδους «κρυφές συμφωνίες» ή «εκβιασμοί» μπορούν να γίνουν, από τη στιγμή που υπάρχουν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα των ενοικιαστών. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα χρεωθεί με τον φόρο ακινήτων ένα ακίνητο που δεν ηλεκτροδοτείται. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε χτες ότι, για το τέλος, θα εκδοθεί σύντομα εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει όλα τα ζητήματα.

Στο μεταξύ, έρχεται σήμερα στην Ελλάδα ο επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» των Βρυξελλών, Horst Reichenbach, ο οποίος θα συναντηθεί στις 3 το μεσημέρι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Το μεγάλο ψέμα του «Μπένι»

Ο υπουργός Οικονομικών έλεγε στις 23/6/2011: «Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους, και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό και το ακίνητο είναι πολύ επιβαρημένο». Ο ίδιος απάντησε στον εαυτό του προχθές, με την ανακοίνωση του φόρου- έκτρωμα στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Δημ. Παξινός: «Το μέτρο είναι αντισυνταγματικό»

Ομοβροντία αντιδράσεων ξεσήκωσε το πρωτοφανές νέο χαράτσι στα νοικοκυριά μέσω της επιβολής ειδικού τέλους για φέτος και για το 2012 σε όλα τα κτίσματα, σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Αξιωματική αντιπολίτευση, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ιδιοκτήτες ακινήτων, έμποροι, βιομήχανοι και καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για άδικα και αδιέξοδα μέτρα, που το μόνο που καταφέρνουν εν τέλει είναι να βαθαίνουν ακόμα περισσότερο το «πηγάδι» της ύφεσης.

Ως αντισυνταγματικό καταγγέλλει το μέτρο ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, καθώς αντιστοιχεί ουσιαστικά με δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει «πράξη πολιτικού εκβιασμού» την ενσωμάτωσή του στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το έκτο κατά σειρά χαράτσι στα ακίνητα μέσα στους τελευταίους 20 μήνες. Πρόκειται δηλαδή κατ’ ουσίαν για σχεδόν ένα χαράτσι κάθε τρεις μήνες, όπως υπενθυμίζει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης. «Το νέο χαράτσι επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις της πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα και διαλύει τα υπολείμματα αξιοπιστίας» σημειώνει.

«Το νέο τέλος στην ακίνητη ιδιοκτησία είναι το πραγματικό τέλος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας μας» προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, κάνοντας λόγο για μια ακόμη «δημευτικού χαρακτήρα επιβάρυνση», που επιβάλλεται για μια ακόμη φορά στην ακίνητη ιδιοκτησία.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό για ποιο λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, ούτε ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εν τούτοις εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού ξεπουλήματος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι οι πόροι θα πρέπει να αναζητηθούν από τους φοροδιαφεύγοντες και όχι από τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η συνεχιζόμενη συμπίεση του βιοτικού επιπέδου μισθωτών και συνταξιούχων είναι αδιέξοδη και καταστροφική για την κοινωνία και την οικονομία.

«Το νέο χαράτσι, ο τρόπος που δρομολογήθηκε και η ανακοίνωσή του την επομένη της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτελούν χειροπιαστή ομολογία πλήρους χρεοκοπίας της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας» εκτιμά η ΑΔΕΔΥ.

«Ανθελληνικό» χαρακτήρισε τον λόγο του κ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Κατά τον Ελληνα πρωθυπουργό, σχεδόν για το σύνολο των προβλημάτων αυτής της χώρας ευθύνονται οι πολίτες της και όχι τα ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια» σημείωσε.

Από την πλευρά των εμπόρων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης χαρακτηρίζει το νέο μέτρο εξίσου άδικο και αναποτελεσματικό, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει το οικονομικό τέλμα.

Τέλος, «παράλογο και επαχθές» χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Μιχάλης Τσιφάκης. «Κάθε εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοινώνει σε δόσεις τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, εμφανίζοντάς τες περίπου ως τετελεσμένα γεγονότα αναγκαία για την επιβίωση των δανειζομένων» διαπιστώνει.

Νεκταρία Σταμούλη


Ο Φωτόπουλος απείλησε ότι η ΓΕΝΟΠ δεν θα επιτρέψει να εισπραχθεί το τέλος

Αγρια κόντρα μεταξύ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και της κυβέρνησης ξέσπασε χτες, με αφορμή την «αξιοποίηση» της ΔΕΗ για την είσπραξη του νέου τέλους στα ακίνητα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στο παρελθόν εισέβαλε μαζί με τον επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλο στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, έφτασε μέχρι του σημείου να δηλώσει πως η εποχή της συνδιοίκησης κυβέρνησης και συνδικαλιστών «έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Μάλλον ξεχνάει την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος προσωπικά στήριζαν τη ΓΕΝΟΠ κατά τις εφόδους στο γραφείο του τότε προέδρου Τ. Αθανασόπουλου, και τις καταλήψεις, ώστε να ανασταλούν οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Είχαν προηγηθεί «αγωνιστικές» δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως το συνδικάτο δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός. «Η ΔΕΗ δεν είναι καουμπόης και σερίφης για να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του ελληνικού λαού. Το ντου να γίνει σε αυτούς που έχουν τα 600 δισ. στις τράπεζες της Ελβετίας και φοροδιαφεύγουν και όχι στην τσέπη του ελληνικού λαού» είχε δηλώσει ο Ν. Φωτόπουλος. Τα πνεύματα στη ΔΕΗ οξύνονται και από δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις οποίες αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για την επιχείρηση, ενώ θα πωληθούν σε ιδιώτες δύο από τις μονάδες της.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε σε σκληρό ύφος στον πρώην συνεργάτη του στις καταδρομικές επιχειρήσεις κατά της διοίκησης Αθανασόπουλου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή ενός έκτακτου τέλους στην ακίνητη περιουσία έχει να κάνει με την αξιοπιστία της χώρας, τη διαφύλαξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της υλοποίησης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουλίου. Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φτηνής συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης». Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι συνεπώς απαράδεκτη. «Αποφάσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας λαμβάνονται συλλογικά από την κυβέρνηση και θεσπίζονται από το Κοινοβούλιο».

Από αιχμές τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ συνοδεύτηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκη: «Η θέση μας για το νέο χαράτσι στα ακίνητα είναι δεδομένη: Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Ομως, κανένας οργανισμός δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων!» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Πάντως, ακόμη και η διοίκηση της ΔΕΗ ανησυχεί για το νέο τέλος που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της. Ηδη εισπράττεται πλήθος τελών, ενώ αρκετοί καταναλωτές δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, το Δημόσιο οφείλει περί τα 135 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, με μεγαλύτερο οφειλέτη το υπουργείο Οικονομικών.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...