Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Ληστεία με απόδειξεις από «Μπένι»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Ληστεία» των φορολογουμένων με… αποδείξεις επιχειρεί η κυβέρνηση.

Από το 25% του συνολικού εισοδήματος που έπρεπε οι πολίτες να συγκεντρώσουν σε αξία αποδείξεων για να «χτίσουν» το αφορολόγητο, θα πρέπει τώρα να συγκεντρώσουν το 50% ή και το 60% για τα υψηλά εισοδήματα, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον το υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει την αποταμίευση στους πολίτες. Μάλιστα αυτό, με βάση όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, ισχύει αναδρομικά από φέτος!

Αν οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα τιμωρηθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος. Παράλληλα, έριξε το μπαλάκι της επιλογής του προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στους εποπτεύοντες των ΔΕΚΟ υπουργούς, ενώ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου άνοιγε με καθαρά εκβιαστικό τρόπο παράθυρο σε οριζόντιες απολύσεις στο Δημόσιο, αν δεν προχωρήσει η εφεδρεία. Στο μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, τόσο για το 2012 όσο και για τη διετία 2013-2014.

Αναλυτικά, με βάση τις εξαγγελίες κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου:

1. Οι αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι αποσυνδέονται από το «χτίσιμο» του αφορολογήτου. Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, το ποσό των αποδείξεων δαπανών που πρέπει οι πολίτες να προσκομίσουν για ατομικά εισοδήματα έως 60.000 ευρώ ανέρχεται στο 25%. Μετά τις ανακοινώσεις Βενιζέλου, το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται και φτάνει έως και το 60%. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενους με 100.000 ευρώ εισόδημα θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 60.000 ευρώ και ένας φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις αξίας 30.000 ευρώ. Οσοι δεν καταφέρουν να προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το μισό του εισοδήματός τους, θα υποστούν ποινή-φορολογική επιβάρυνση, που ισούται με το 10% επί της διαφοράς. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν «ηλεκτρονικές» αποδείξεις, εννοώντας προφανώς τη θέσπιση της υποχρεωτικής χρήσης χρεωστικής, πιστωτικής ή φοροκάρτας. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες διευκρινίσεις.

2. Το μειωμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2011.Το αφορολόγητο για φορολογουμένους άνω των 65 ετών και κάτω των 30 που είχε διατηρηθεί στα 12.000 ευρώ μειώνεται στα 9.500 ευρώ.

3. Η ευθύνη για την επιλογή των εργαζομένων που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης, μετακυλίεται απευθείας στους υπουργούς, οι οποίοι, κατά τον κ. Βενιζέλο, «θα φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός διαφανής, με ενιαία κριτήρια, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».

Μάλιστα, κάλυψε τις διοικήσεις που δεν απέστειλαν τις σχετικές λίστες, θεωρώντας ότι «είναι φιλικές προς τον εργαζόμενο κάθε οργανισμού», αλλά εκτίμησε ότι στους «900.000 εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει».

Βασίλης Αγγελόπουλος


Νέα τσαλάκωμα από την τρόικα που θέλει γραπτές εγγυήσεις

Συνεχίζονται τα επεισόδια στο σίριαλ διεθνούς ταπείνωσης της χώρας, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει δυστυχώς και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Προκειμένου να δεχτούν οι δανειστές μας να στείλουν και πάλι την τρόικα στην Αθήνα και να απελευθερώσουν την έκτη δόση του δανείου, ζήτησαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για απαιτήσεις που θυμίζουν περισσότερο σχέση δασκάλου με κακό μαθητή, όπου ο πρώτος βάζει τιμωρία τον δεύτερο επειδή δεν έκανε σωστά τα μαθήματά του. Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση πληρώνει την πλήρη πλέον διεθνή αναξιοπιστία της καθώς και τους αστείους χειρισμούς της κατά την παρουσία της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου, που οδήγησαν τελικά στην αποχώρησή της.

Όπως μεταδίδεται μάλιστα από τις ΗΠΑ, η τρόικα ζήτησε γραπτή επιστολή από τον κ. Παπανδρέου διότι απέφευγε το προηγούμενο διάστημα οποιαδήποτε συνάντηση με τους εκπροσώπους της!

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χθες γνωστό ότι θα σταλούν επιστολές του ιδίου και του πρωθυπουργού προς την τρόικα με τις οποίες θα δεσμεύονται ότι θα πράξουν αυτά που μας επιβάλλουν, δηλαδή τη λήψη των νέων μέτρων που ξεκινούν από φόρους και φτάνουν έως και τις απολύσεις εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Βενιζέλος, η τρόικα, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα λάβει μια επιστολή από τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θα δηλώνει την πολιτική δέσμευση του ίδιου και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ότι θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Παράλληλα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αποστείλει επιστολή στην τρόικα με την οποία θα αναλύει το περιεχόμενο των μέτρων.

Οι επιστολές θα αποσταλούν άμεσα, πιθανόν και σήμερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές μας θα τις απαιτήσουν προκειμένου να επιτρέψουν στην τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου και να εγκρίνει την καταβολή της έκτης δόσης.

Αφού οι δανειστές πήραν ό,τι ήθελαν, ακόμη και έγγραφες διαβεβαιώσεις κορυφής από την ελληνική κυβέρνηση ότι «θα είναι καλά παιδιά», έδωσαν το πράσινο φως για να συνεχιστεί η δανειοδότηση της Ελλάδας. «Δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι επικεφαλής της τρόικας είναι πιθανό να επιστρέψουν στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα και σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας. Βασικός όρος που έχουν θέσει οι δανειστές μας για να καταβάλουν την έκτη δόση είναι είναι να προχωρήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν από τις ιδιωτικοποιήσεις 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από τα οποία τα 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τα έσοδα αυτά θα προέλθουν από την ανανέωση των αδειών τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου των Σπάτων.


«Καπέλο» από τώρα για του χρόνου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Από τον Οκτώβριο του 2012 η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών θα ματώνει οικονομικά για να ζεσταθεί. Αυτό είπε ουσιαστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Με τη θέσπιση κλιματολογικών κριτηρίων για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, που προανήγγειλε χθες στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά οδηγεί όλη τη χώρα, από τη Θεσσαλία και κάτω, να πληρώσει το πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 1,20 ευρώ έως 1,30 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή, για τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος θα δοθεί ένα επίδομα θέρμανσης με βάση «τα παραστατικά από τις δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης» που θα κληθούν να προσκομίσουν οι πολίτες από φέτος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος, στην οποία θα ορίζεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος από τους νομούς που επικρατούν «ειδικές κλιματολογικές συνθήκες» κατά τη χειμερινή περίοδο θα πρέπει να συγκεντρώνει τα παραστατικά για τη δαπάνη που θα πραγματοποιήσει φέτος για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Στη συνέχεια, θα τα υποβάλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέσω Internet ή Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η ΓΓΠΣ θα διαμορφώσει μια βάση δεδομένων για τους δικαιούχους και η εξίσωση της φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου του 2012. Από φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται κατά 6 λεπτά του ευρώ, λόγω αύξησης του ειδικού φόρου, και σύμφωνα με εκτιμήσεις πρατηριούχων θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου στην τιμή του ενός ευρώ ανά λίτρο.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας! Η αποκάλυψη-σοκ της κυριακάτικης δημοκρατίας προκαλεί πολιτική θύελλα

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η...

Στην εκκίνηση για… τσίμπημα οι Βρετανοί

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς καταπολέμησης του ιούΜία από τις πρώτες χώρες που θα...

Πέντε κινητά θα δώσουν απαντήσεις για τον φόνο της Τοπαλούδη

Δύο χρόνια μετά το φρικτό τέλος που είχε η Ελένη Τοπαλούδη, η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμόAν και έχουν περάσει δύο...

Πλακιωτάκης: Βρέθηκε θετικός, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στον 9ο όροφο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται από το Σάββατο με υψηλό πυρετό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης...

Ανάγκη ενίσχυσης και του ΕΚΑΒ με διασώστες

Παρότι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις και μάλιστα σε 24ωρη βάση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι «μέσα στο πρόβλημα» του...