Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Ληστεία με λεία πάνω από 2.500 €

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Εναν βαρύ λογαριασμό, άνω των 2.500 ευρώ ετησίως, καλείται να πληρώσει μια τυπική οικογένεια συνταξιούχων λόγω των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μεγάλες επιβαρύνσεις όμως περιμένουν και όσους έχουν από τρία παιδιά και άνω, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου από τα 8.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ καθώς επιβαρύνονται πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτούς που είναι άτεκνοι ή έχουν έως και δύο παιδιά.

Ειδικότερα με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις:

-Για μια τυπική οικογένεια δύο συνταξιούχων η επιβάρυνση είναι πολλαπλή και φτάνει στα 2.520 ευρώ. Το ποσόν αυτό προκύπτει ως εξής: ο άντρας σύζυγος λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.300 ευρώ (μεικτά) και επικουρική σύνταξη 200 ευρώ. Η μείωση που θα υποστεί θα είναι διπλή. Θα χάσει το 20% της κύριας από το ποσό των 1.200 ευρώ και άνω, δηλαδή 20 ευρώ, και το 50% της επικουρικής, δηλαδή 100 ευρώ.

Ετσι, αντί για 1.500 ευρώ, η συνολική σύνταξή του από την 1η Νοεμβρίου θα υποχωρήσει στα 1.380 ευρώ μεικτά. Χάνει δηλαδή 120 ευρώ μηνιαίως. Εάν στην οικογένεια αυτή η γυναίκα σύζυγος έχει βγει στη σύνταξη στα 52 έτη, έχοντας ανήλικο παιδί, και λαμβάνει σύνταξη 1.100 ευρώ μεικτά, τότε θα χάσει επίσης ένα 40% για το ποσό άνω των 1.000 ευρώ. Πρακτικά θα χάσει 40 ευρώ και πλέον θα λαμβάνει σύνταξη 1.060 ευρώ.

Εννοείται ότι και σε αυτή την οικογένεια συνταξιούχων θα υπάρχει η επιβάρυνση από τη μείωση του αφορολογήτου. Καθένας θα χάσει 300 ευρώ ετησίως, δηλαδή συνολικά 600 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

-Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με βάση όσα ισχύουν σήμερα για την προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου με βάση τον αριθμό των παιδιών το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 7.000 ευρώ για μια οικογένεια που έχει ένα παιδί, στα 9.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά και στα 17.500 ευρώ για τρία παιδιά. Στο τμήμα του εισοδήματος που πλέον φορολογείται για τους φορολογουμένους χωρίς παιδιά και τους φορολογουμένους με ένα και δύο παιδιά επιβάλλεται συντελεστής φόρου 10%. Αυτό σημαίνει ετήσια αύξηση φόρου εισοδήματος για τις παραπάνω κατηγορίες κατά 300 ευρώ. Για την τρίτεκνη οικογένεια, όμως, επειδή στο τμήμα του εισοδήματος που φορολογείται επιβάλλεται υψηλότερος φορολογικός συντελεστής, δηλαδή 24%, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση 720 ευρώ.

Ο αυξημένος φόρος εισοδήματος θα φανεί στους φορολογουμένους με την αυξημένη παρακράτηση φόρου στη μηνιαία μισθοδοσία τους. Αυτή θα είναι 21,42 ευρώ για έναν εργαζόμενο με έως και δύο παιδιά στον ιδιωτικό τομέα και 25 ευρώ τον μήνα για έναν υπάλληλο του Δημοσίου. Στην περίπτωση τριτέκνου η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου θα είναι 51,43 ευρώ εφόσον εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και 60 ευρώ εφόσον εργάζεται στον δημόσιο τομέα.

Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν η μείωση του αφορολογήτου να μην τίθεται σε ισχύ την 1.1.2012, αλλά νωρίτερα, την 1η Νοεμβρίου. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, τότε θα είναι η δεύτερη μείωση αφορολογήτου μέσα σε ένα έτος, αφού προηγήθηκε την 1η Ιουλίου η μείωση από 12.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ, που μάλιστα έχει και αναδρομική ισχύ από 1.1.2011.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Δι@ύγεια αποκαλύπτει τα κυβερνητικά ψεύδη

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον ΕΟΔΥ για το «παράλληλο σύστημα»Να ψεύδεται πιάστηκε ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την προσπάθειά...

Στα σχοινιά η κυβέρνηση για το διπλό σύστημα καταγραφής

Το Μαξίμου «θερίζει θύελλες» ύστερα από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίας! Σιωπούν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥΤο τσουνάμι των αποκαλύψεων της «δημοκρατίας» για το...

Τροπολογία ΜέΡΑ25 για φρένο στο «φαγοπότι» των κολοσσών

Ο Βαρουφάκης ζητά να μπει τέλος στην ασυλία που απολαμβάνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένουΝα μπει τέλος στο αδιάκοπο «φαγοπότι» των υπερεθνικών εταιριών-κολοσσών που...

Επανένταξη στις 120 δόσεις αν πληρωθεί η 1η δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου

Τη δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις, εφόσον πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου, δίνει στους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που...

Δώρο σε τρεις δόσεις για όσους είναι υπό καθεστώς αναστολής

Η ολοκλήρωση της πληρωμής θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Στα 534€ «κλείδωσε» η αποζημίωση ειδικού σκοπούΣε τρεις δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες...