Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Λιτότητα και ξερό ψωμί!

Τι προβλέπει το προσύμφωνο κυβέρνησης – δανειστών. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται

Η λίστα με τα επώδυνα μέτρα και οι επιπτώσεις τους στην τσέπη μας. Ποια αντίμετρα θα εφαρμοστούν (εάν και εφόσον). Χαραμάδα ελπίδας για το χρέος

Βόμβα: Εισφορές για αγρότες- επαγγελματίες με βάση τα «μεικτά»

Ομως ο αδηφάγος Σόιμπλε δεν ικανοποιήθηκε και ζητά κι άλλο αίμα

Η Θέση μας: Η Αριστερά των Μνημονίων

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

Κι άλλο «αίμα» ζητάει ο Herr Σόιμπλε

Αυτοψία της «δημοκρατίας»: Τα μεταλλεία «καταβροχθίζουν» τη Στρατονίκη

«Xορός εκατομμυρίων στο υπ. Πολιτισμού»

Μετωπική σύγκρουση του Κυριάκου με τον Σαββίδη

Καψώνια στον Ακη (που ίσως αποφυλακιστεί σήμερα): Εχασαν το διαβατήριό του

Ερντογάν: Απειλεί (τώρα) ανοιχτά με πόλεμο την Κύπρο!

Γερές μπίζνες με τις απαλλοτριώσεις!

Από τα Γιαννιτσά ο πρώτος μητροπολίτης Τανζανίας!

Η εισαγγελέας Αννα Ζαΐρη στη μάχη κατά του μαύρου χρήματος

Για το τέταρτο!

 

Συνέχεια (με τα νέα μέτρα) στ ον φαύλο κύκλο της λιτότητας

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Mια επώδυνη συμφωνία με πρόσθετα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ καλείται να υπογράψει η κυβέρνηση, τα οποία φέρνουν, μεταξύ άλλων, μειώσεις έως 18% στις κύριες, αλλά και έως 18% στις επικουρικές συντάξεις.
Φέρνει και «κούρεμα» του έμμεσου αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες κατά περίπου 3.000 ευρώ, που οδηγεί σε έξτρα φόρους οι οποίοι ενδέχεται να ανέλθουν ακόμη και έως τα 650 ευρώ τον χρόνο.
Συγκεκριμένα, το 4ο Μνημόνιο (που αποτυπώνει την άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης στους δανειστές) προβλέπει:

1 Πρόσθετα μέτρα 450.000.000 ευρώ για το 2018 μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2018-21 με στόχο πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς μέτρα επιβλαβή για την ανάπτυξη. Τα μέτρα αφορούν κατάργηση της φοροαπαλλαγής ιατρικών δαπανών (121.000.000 ευρώ), κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου (68.000.000 ευρώ), μαχαίρι στο επίδομα θέρμανσης (58.000.0000 ευρώ), κατάργηση επιδομάτων τα οποία ενσωματώνονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (10.000.000 ευρώ), εξοικονόμηση 188.000.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

2 Μαχαίρι 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου, που μειώνει το αφορολόγητο όριο στα 5.681 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, με εφαρμογή από το 2020 ή εναλλακτικά από το 2019, αν δεν βγαίνουν οι στόχοι. Η περικοπή της έκπτωσης κατά 650 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση του ετήσιου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος κατά 2.955 ευρώ, από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ.

3 Περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019. Βάσει της συμφωνίας, οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν σε ποσοστό ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μη μειωθεί πάνω από 18%. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων. Οι μειώσεις στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019.

4 Ψήφιση διάταξης για την προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων χωρίς παρατάσεις παραγραφής εκκρεμών υποθέσεων.

5 Νομοθεσία με βάση τις συστάσεις του OOΣΑ αναφορικά με την απελευθέρωση των αγορών τροφίμων, ποτών και τουρισμού, και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων.

Φορολογικά βάρη

Η συμφωνία που έγινε με τους δανειστές φέρνει έξτρα φόρους σε μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 475 ευρώ και σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 405 ευρώ. Ειδικότερα, στο φορολογικό πεδίο η συμφωνία προβλέπει μέτρα 1% του ΑΕΠ που προκύπτει από τη μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών ως εξής:
• Σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογουμένους χωρίς παιδιά. Το έμμεσο αφορολόγητο μειώνεται στα 5.682 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα.
• Σε 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να διαμορφώνεται στα 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα.
• Σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά, με το αφορολόγητο να περιορίζεται στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ.
• Σε 1.450 ευρώ από 2.100 για τους φορολογουμένους με τρία ή περισσότερα παιδιά, για τους οποίους το έμμεσο αφορολόγητο προσγειώνεται στα 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

Σοκ! Εισφορές με βάση τα «μεικτά» για αγρότες και ελ. επαγγελματίες!

Δραματικές αυξήσεις εισφορών για 1.400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Στον βωμό της τόνωσης των εσόδων του ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση συναίνεσε στις παράλογες απαιτήσεις του κουαρτέτου να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι ήδη στοχοποιημένες κατηγορίες ασφαλισμένων που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό από την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί την αύξηση της βάσης υπολογισμού των νέων εισφορών, προκειμένου να υπολογίζονται στο εισόδημα μετά τις δαπάνες, αλλά πριν από τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν η εισφορά του 26,95% υπολογιστεί στο μεικτό εισόδημα (στα 1.000 ευρώ/μήνα) αντί του καθαρού (791,65 ευρώ), τότε θα προκύψει σημαντική αύξηση για τον ασφαλισμένο. Στο μεταξύ, στα… χαρτιά έμεινε τελικά η περιβόητη δέσμευση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου για επιστροφή της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα και άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με βάση όσα προβλέπει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται με καθυστέρηση και υπό προϋποθέσεις. Ετσι, παρά την πρόθεση της κυρίας Αχτσιόγλου να νομοθετηθεί ρητά ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 αίρεται η αναστολή των δύο αρχών, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι δανειστές ζητούν να νομοθετηθεί η διατήρηση της αναστολής που ψηφίστηκε το 2011 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας επανανομοθετούν την ίδια διάταξη του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, καταγγέλλοντας την τακτική υποχώρησης που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Ομαδικές απολύσεις

Στο καυτό θέμα των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση κατόρθωσε να μην αλλάξουν τα όρια και να παραμένουν στο 5% μηνιαίως, όμως αναγκάστηκε να δεχτεί την κατάργηση της προέγκρισής τους, ανοίγοντας τον δρόμο για ευκολότερες ομαδικές απολύσεις. Το υπουργικό βέτο καταργείται και στο εξής ο έλεγχος της διαδικασίας περνά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο υπάρχει τριμερής εκπροσώπηση των εργοδοτών, των εργαζομένων και του κράτους.

Πλέον ο εργοδότης υποχρεούται να κάνει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τουλάχιστον 30 ημέρες και στη συνέχεια να καταθέσει στον ΟΑΕΔ τη λίστα με τους απολυμένους, υιοθετώντας ένα «κοινωνικό σχέδιο». Το σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού παραμένει ως έχει, ενώ δεν αλλάζει η διαδικασία κήρυξης απεργιών. Εξάλλου, δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lockout, που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, ενδέχεται να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις στις άδειες και στους λόγους απόλυσης, με προσθήκη ποινικών λόγων για τους οποίους θα προβλέπεται απόλυση συνδικαλιστή.

Αγγ. Μαρίνου

Με πολλές προϋποθέσεις η λίστα των αντίμετρων

Το τέλος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα χαμηλότερα των 30.000 ευρώ, η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων και η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μερικά από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας, υπό μορφή αντίμετρων, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019, με την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προβλέπει κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ενώ έως σήμερα από την ειδική εισφορά εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ενώ στο αρχικό σενάριο ο συντελεστής στο κλιμάκιο 20.000-30.000 ευρώ ήταν 3% αντί του ισχύοντος 5%, ο συντελεστής τελικά μηδενίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα κλιμάκια έως 20.000 ευρώ.

Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό; Οτι, αν συνυπολογιστεί η επίσης προβλεπόμενη στα αντίμετρα μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20% (από 22%), τότε προκύπτει μικρότερη συνολική φορολογική επιβάρυνση από τα 25.000 ευρώ και πάνω. Αντιθέτως, τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, που ούτως ή άλλως δεν επιβαρύνονται σήμερα με έκτακτη εισφορά, έχουν όφελος μόνο από τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, με αποτέλεσμα τεράστιες επιβαρύνσεις λόγω της μείωσης του αφορολογήτου. Στο πακέτο των θετικών μέτρων εντάσσεται και η αύξηση του επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί -ενισχύοντας ταυτόχρονα τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες-, καθώς και η επιδότηση ενοικίου μέχρι και 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Από το 2019 επεκτείνεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, ενώ αυξάνονται κατά 30.000 οι θέσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-4 ετών) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Τέλος, παρέχεται έκπτωση στη φαρμακευτική δαπάνη, με εισοδηματικά κριτήρια (μηδενική συμμετοχή για εισοδήματα έως 700 ευρώ και μισή συμμετοχή για εισοδήματα από 700-1.200 ευρώ).


{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ