Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Πώς θα γίνει η ρύθμιση στα Ταμεία (σε 36 δόσεις)

Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η «ύστατη ευκαιρία», όπως ονομάστηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, φαίνεται ότι έγινε αποδεκτή από την τρόικα, αλλά με σκληρό τίμημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», οι δόσεις της νέας ρύθμισης θα είναι 36, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά πίεζε για κάτι καλύτερο. Το τίμημα είναι ότι όσοι θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα περάσουν από «κόσκινο», ενώ αν δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων όχι μόνο θα χάσουν τη ρύθμιση, αλλά θα χάσουν και το δικαίωμα να υπαχθούν στο μέλλον σε νέα, είτε πάγια είτε έκτακτη. Επίσης όσοι θελήσουν να μπουν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα πάγια κεφάλαια (ακίνητη περιουσία, τραπεζικές καταθέσεις), που εγγυώνται ότι θα καταφέρουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους. Το «καρότο» που δίνει η τρόικα είναι ότι το μέγιστο των 36 δόσεων ισχύει μόνον για τον πρώτο μήνα της ρύθμισης. Από εκεί και μετά οι δόσεις θα είναι δύο λιγότερες, κάθε επόμενο μήνα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα εφαρμογής της ρύθμισης.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα στο τελικό σχέδιο της ρύθμισης που εστάλη προς την τρόικα γινόταν λόγος για 48 δόσεις. Ομως η απάντηση της τρόικας την περασμένη Τρίτη ήταν ξεκάθαρη, καθώς τονιζόταν ότι οι δόσεις θα είναι το πολύ 36! Ταυτόχρονα, η πάγια ρύθμιση που θα αφορά τόσο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και τα χρέη προς την Εφορία, θα έχει ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια, με τις δόσεις σε αυτή την περίπτωση να κυμαίνονται από 12 έως 18, στην καλύτερη περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά την «ύστατη ευκαιρία», φαίνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά το ΙΚΑ, που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας, θα πρέπει να αποδεχτούν τις 36 δόσεις. Ας σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα, όταν η τρόικα βρέθηκε στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος παρουσίασε σχέδιο ρύθμισης που περιελάμβανε 60 δόσεις. Φυσικά, το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε και τώρα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συμβιβαστεί με λιγότερες δόσεις. Ο στόχος όμως παραμένει ο ίδιος: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν εισπραχθεί την επόμενη τριετία το 1/5 απ’ αυτά, η τρόικα δηλώνει υπερευχαριστημένη.

Εάν η έναρξη της ρύθμισης οριστεί την 1η Ιουνίου, τότε για όλο τον μήνα όσοι υπαχθούν σε αυτή θα μπορούν να εξοφλήσουν τη ληξιπρόθεσμη οφειλή τους σε 36 δόσεις. Από εκεί και μετά για κάθε μήνα που θα περνάει οι δόσεις θα είναι δύο λιγότερες. Αυτό σημαίνει ότι τον Ιούλιο οι δόσεις θα είναι 34, τον Αύγουστο θα είναι 32 και το ίδιο θα ισχύει για όλους τους επόμενους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση. Ο λόγος που θα υπάρχει αυτός ο όρος είναι ότι έτσι η τρόικα εκτιμά ότι θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπαχθούν «εδώ και τώρα» στη ρύθμιση. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύουν, όταν το αποφασίσουν, να έχουν απολέσει ένα σημαντικό αριθμό δόσεων. Φυσικά, η τρόικα ενδιαφέρεται για να προσεγγίσει όλα εκείνα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) που οφείλουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Μόνο τότε η ρύθμιση θα αποφέρει καρπούς και θα περιορίσει κάπως τις απώλειες εσόδων που καταγράφουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό της ρύθμισης είναι ότι όσοι υπαχθούν σε αυτή θα πρέπει από την 1/1/13 και μετά να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Επίσης θα πρέπει όταν ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης να συνεχίσουν να καταβάλλουν με τη σειρά τους τις τρέχουσες εισφορές. Σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη ρύθμιση και θα κινδυνεύσουν με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων (πλειστηριασμοί). Εκτός ρύθμισης μένουν όσοι εμπλέκονται σε περιπτώσεις απάτης. Το ίδιο ισχύει και για εκείνες τις εταιρίες που βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν περιπτώσεις προηγούμενων ρυθμίσεων όπου εμφανίζονταν επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα και κατέβαλλαν τις πρώτες μία ή δύο δόσεις και μετά εξαφανίζονταν, διογκώνοντας έτσι την οφειλή τους προς τα Ταμεία.

Η τρόικα γνωρίζει καλά ότι όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από το 2002 έως και σήμερα είχαν περιορισμένη επιτυχία. Ειδικά για το ΙΚΑ φαίνεται ότι εγκρίθηκαν σχεδόν 618.000 αιτήσεις για υπαγωγή σε ρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία, αλλά το 35% απ’ αυτές, δηλαδή περίπου 225.000 περιπτώσεις, δεν τήρησε τους όρους και απώλεσε τελικά τη ρύθμιση.

Το πρόβλημα ρευστότητας «γονατίζει» ΙΚΑ, ΕΤΕΑ και ΟΑΕΕ

Το πρόβλημα φαίνεται ότι εντοπίζεται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ. Ηδη τους δύο πρώτους μήνες του έτους παρουσιάστηκαν απώλειες στα έσοδα της τάξης του 14%, ποσοστό διπλάσιο από την πρόβλεψη που υπάρχει στον Προϋπολογισμό. Η εκτίμηση αρμόδιων παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης είναι ότι εάν δεν υπάρξει πρόσθετη κρατική επιχορήγηση, το ΙΚΑ κινδυνεύει να εγγράψει έλλειμμα έως το τέλος του έτους, που θα κυμανθεί κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο πρόβλημα φαίνεται ότι έχει το ΕΤΕΑ, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που ουσιαστικά μετράει μόλις έναν μήνα ζωής. Παρά το γεγονός ότι πήρε υπό τη σκέπη του σχεδόν το 95% των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή έχει περίπου 1.600.000 συνταξιούχους και 2.500.000 ασφαλισμένους, το ΕΤΕΑ εκτιμάται ότι θα καταγράφει ελλείμματα, που έως το τέλος της χρονιάς θα φτάσουν τα 164.000.000 ευρώ περίπου. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) επίσης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα καταβολής των τρεχουσών εισφορών. Αποτέλεσμα είναι ότι το έλλειμμα για τον ΟΑΕΕ έως το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 249.000.000 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ