Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Λογαριάζουν τώρα χωρίς την τρόικα τα συνδικάτα

Ο κατώτατος μισθός θα αποφασιστεί από τους δανειστές της χώρας, αφού τα εργασιακά ζητήματα θα τεθούν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του νέου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και της ΓΣΕΕ.

Ανεξάρτητα από το εάν αποφάσισαν οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδότες και εργαζόμενοι) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τον κατώτατο μισθό, η πλευρά του υπουργείου Εργασίας δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι αυτό θα είναι και το τελικό ύψος του, αφού τα πάντα θα περάσουν από την έγκριση ή όχι της τρόικας.

Αυτό που μπορεί να κάνει ο κ. Βρούτσης είναι να αξιοποιήσει την όποια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ως διαπραγματευτικό ατού, στις επαφές που θα έχει με τους τροϊκανούς, πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Η ΓΣΕΕ πάντως επιμένει στην αρχική θέση της και απαιτεί να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα περιλαμβάνει όλα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η κυβέρνηση Παπαδήμου αγνόησε επιδεικτικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε ο κατώτατος μισθός να επιστρέψει στα 751 ευρώ, όπως επίσης και η μετενέργεια να εφαρμόζεται όπως στο παρελθόν, δηλαδή με διατήρηση όλων των επιδομάτων και εξάμηνη ισχύ διαβουλεύσεων.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος υποστήριξε ότι δεν αρκεί οι κοινωνικοί εταίροι να καταλήγουν σε συμφωνία: «Ζητήσαμε από τον υπουργό να κάνουμε εμείς τη διαπραγμάτευση, αλλά και η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας με τους εργοδότες». «Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας των αρχηγών των τριών κομμάτων» ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, γ.γ. της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, βάζοντας ουσιαστικά κόκκινη γραμμή, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πρόσθεσε όμως ότι οι αποφάσεις για τα εργασιακά ζητήματα θα παρθούν από την κεντρική κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της συνολικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το τεράστιο ζήτημα των ανέργων, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ εμφανίστηκαν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να εξοικονομήσει το 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας για άλλο ένα έτος.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ