Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Λογισμικό φέρνει στο φως το «μαύρο» χρήμα

Μείωση του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ένας έλεγχος της λεγόμενης «αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας» θα προσφέρει ειδικό λογισμικό ελέγχου και διασταυρώσεων, το οποίο ανέπτυξε ομάδα στελεχών Πληροφορικής του υπ. Οικονομικών.
Πρόκειται για την ηλεκτρονική υποδομή του λεγόμενου «καταθεσιολογίου», με το οποίο το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Συγκεκριμένα:

  • Το ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο σκανάρισμα όλων των πρωτογενών καταθέσεων χρηματικών ποσών και κατηγοριοποίηση ανά έτος. Επί της ουσίας καταγράφεται το καθαρό ποσό που κατατέθηκε στους λογαριασμούς κάθε φορολογουμένου εντός του ίδιου έτους.
  • Οπου προκύψει θετική διαφορά μεταξύ των καθαρών αυξήσεων στις καταθέσεις και του εισοδήματος που έχει δηλωθεί τότε αυτή η διαφορά θεωρείται αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου. Οι φορολογούμενοι καλούνται σε αυτήν την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία ή αν πρόκειται για λάθος που μπορεί να διορθωθεί
  • Οι φορολογούμενοι που θα πιαστούν στα δίχτυα της παραπάνω διαδικασίας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτου εισοδήματος και να απαλλαγούν από τον φορολογικό έλεγχο και ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή, καταβάλλοντας φόρο που θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ