Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Λουκά, πάρε πίσω το «ηλεκτροσοκ»!

Να ανακαλέσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και να προχωρήσει σύντομα σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ζητεί η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (θα ακολουθήσει και δεύτερη εντός του 2012) «καταστρέφει θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά» υποστηρίζουν οι εμποροβιοτέχνες. Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό επισημαίνουν ότι πρόκειται για την ενδέκατη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε δύο χρόνια.

Το κόστος κατανάλωσης μιας επιχείρησης ανά κιλοβατώρα αυξήθηκε από το 2004 έως σήμερα κατά περίπου 40%, εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν σχεδόν κατά 20% την τελευταία επταετία από τα δημοτικά τέλη και περίπου 18% από τον δημοτικό φόρο. Μέσα σε αυτές τις αυξήσεις έρχεται να προστεθεί η αύξηση στην τιμή ζώνης των ακινήτων κατά περίπου 50%, η οποία επιβάρυνε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο εξοφλείται μέσω του τιμολογίου της ΔΕΗ. Σημαντική ήταν και η αύξηση κατά 30,9% του ειδικού τέλους για την ΕΡΤ, το οποίο επίσης πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Παράλληλα, με τις παραπάνω επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ επιβάρυναν επιπλέον τα λειτουργικά έξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την τελευταία επταετία. Συγκεκριμένα, η τιμή του κυβικού μέτρου νερού αυξήθηκε περίπου 51,16%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η επιβάρυνση για αποχέτευση κατά 34% και ο ΦΠΑ.

Σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ τον περασμένο Αύγουστο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσε ότι καθυστερεί να πληρώσει λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Η διοίκηση της συνομοσπονδίας υποστηρίζει ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. «Ιδιαίτερα σήμερα που όλοι προσβλέπουν στις παραγωγικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και ακολούθως εξαγωγικές, το κόστος ενέργειας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και δευτερευόντως το μη μισθολογικό κόστος, η γραφειοκρατία, το φορολογικό» αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ.

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται επίσης ότι «την περίοδο αυτή πρώτη επιλογή πρέπει να αποτελεί η παροχή “φθηνής” ενέργειας και όχι οι “πολυτελείς”, όπως έχουν σχεδιασθεί, επιλογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Τους λάθος αυτούς σχεδιασμούς πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός και οι επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το όφελος για άλλη μια φορά από τις σκανδαλώδεις ακριβές δεσμεύσεις για αγορά από τη ΔΕΗ ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά καρπώνονται κύρια επιχειρήσεις εκτός των ελληνικών συνόρων, που παράγουν αυτές τις τεχνολογίες».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ