Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Λουκέτα δίχως τέλος!

Αμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), υποστηρίζοντας ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης που απειλεί τις αντοχές της κοινωνίας, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί σε μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας δεν επιτρέπει μονομερείς αποφάσεις.

Στην επιστολή η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις (καθαρή μείωση) τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από τη Eurostat. Σε ό,τι αφορά δε τις θέσεις απασχόλησης, χάθηκαν περί τις 500.000 από το 2010 έως σήμερα στον ιδιωτικό τομέα. Οπως είχε επισημανθεί και το καλοκαίρι, αναμένονται περί τα 67.000 λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ερχόμενο 12μηνο.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, πιστωτικής ασφυξίας και μεγάλης ανεργίας το μόνο εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει με στοχευμένες παρεμβάσεις την ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη και να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα είναι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. «Γι’ αυτό και έπρεπε, πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος, και εξ αυτού του λόγου του ετήσιου “κουρέματος” που επιβάλλεται» σχολιάζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη και οι μεγάλες επενδύσεις δεν πρέπει να αποτελούν περιεχόμενο «διαταγμάτων» και «προσευχών».

Παράλληλα, σε 2.000 εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 2012 τα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη έναντι των 1.600 πέρυσι, ενώ η μεταποίηση λειτουργεί πλέον στο 50% της δυναμικότητάς της. Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παπαργύρης.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 90.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά από το 2008 έως το 2011, σύμφωνα με έκθεση αξιολόγησης των επιδόσεων που σημείωσαν οι ΜμΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, στην Ελλάδα ο αριθμός των ΜμΕ τη φετινή χρονιά αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στις 758.701 επιχειρήσεις από 765.839 πέρυσι και 856.137 που ήταν το 2007, για να αρχίσει να ανακάμπτει το 2013, οπότε εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στις 762.280, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2011.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ