Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Λουκέτο (;) ένα στα τρία βενζινάδικα

Συναγερμός έχει σημάνει στους βενζινοπώλες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς σχεδόν ένα στα τρία πρατήρια δεν έχει εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της νοθείας καυσίμων, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθεί παράταση πέραν της 27ης Αυγούστου. Η ηγεσία του ΥΠΑΝ υποστήριξε χθες ότι «μετά την εκπνοή της προθεσμίας, σε όσα πρατήρια δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα θα αναστέλλεται η λειτουργία τους μέχρις ότου τα τοποθετήσουν».

Η ανακοίνωση του υπουργείου οδήγησε στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), η οποία υποστηρίζει ότι υπήρξαν πρακτικά προβλήματα ως προς την τελειοποίηση της εγκατάστασης και της εύρυθμης λειτουργίας των συστημάτων εισροών- εκροών στα πρατήρια. Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα αυτά δημιουργήθηκαν από τη μεγάλη καθυστέρηση της έκδοσης, από την Πολιτεία, της προκήρυξης του προγράμματος δράσης «Εκσυγχρονισμός Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων», μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η εγκατάσταση των συστημάτων. Η ΟΒΕ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης την πραγματοποίηση συνάντησης για την επίλυσή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

«Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων» αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Με τα συστήματα εισροών-εκροών επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενώ διευκολύνεται ο έλεγχος των πρατηρίων, των εταιριών εμπορίας και των διανομέων υγρών καυσίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Το υπουργείο σημειώνει επίσης ότι «έχει παρέλθει ήδη ένα ικανό χρονικό διάστημα από την ψήφιση του σχετικού νόμου, καθώς και από την έκδοση όλων των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, ώστε το σύνολο των πρατηρίων υγρών καυσίμων να έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι «στα πρατήρια που λειτουργούν στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, σε ποσοστό άνω του 70%, έχουν ήδη τοποθετηθεί συστήματα εισροών-εκροών και εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων πρατηρίων θα έχει ολοκληρώσει την εγκατάστασή τους μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας», κάτι το οποίο θεωρείται δύσκολο από τους βενζινοπώλες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ