Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Λουκέτο (fast track) σε ΕΤ1, Ραδιοτηλεόραση και δυο ψηφιακά

Απολύσεις και συγχωνεύσεις προβλέπει το νέο κυβερνητικό σχέδιο συρρίκνωσης της δημόσιας τηλεόρασης. Τα… αποκαλυπτήρια θα γίνουν σήμερα, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος (που και επίσημα πλέον, με το Προεδρικό Διάταγμα 73/2011, ανέλαβε τις αρμοδιότητες που αφορούν τα θέματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ. Το σχέδιο εγκρίθηκε χθες από την κυβερνητική επιτροπή, αφού ο ίδιος έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός είχε συναντήσεις και με τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, οι οποίοι εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους.

Τι περιλαμβάνει η «αναδιοργάνωση των κρατικών μέσων»; Κατάργηση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση δημόσιων φορέων, που αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές ανατροπές τόσο στην τύχη των υπηρεσιών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όσο και στους εργαζομένους, μόνιμους και συμβασιούχους. Το σχέδιο Μόσιαλου προβλέπει την ενοποίηση (ουσιαστικά κλείσιμο) της ΕΤ1 και της ΕΤ3, με αναβάθμιση της εκπομπής σήματος για το βορειοελλαδίτικο κανάλι. Ωστόσο, καταργείται η διοικητική αυτοτέλεια της ΕΤ3. Πώς; Σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα μέλη του Δ.Σ. από εννιά θα γίνουν επτά, με τη συμμετοχή όμως και δύο προσώπων από τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης κλείνουν τα δύο ψηφιακά κανάλια σινέ+ και σπορ+, καθώς και το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».

Αναλυτικά, η μείωση του προσωπικού της ΕΡΤ θα επιτευχθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες υπολογίζονται έως και το 2015. Ωστόσο, το προσωπικό αναμένεται να περάσει από το κόσκινο ανεξάρτητης επιτροπής. Ο πλεονάζων αριθμός θα προωθηθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως στην περιφέρεια, ενώ θα επανεξεταστούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πάντως, παρά τις επιβεβαιώσεις του κ. Μόσιαλου ότι δεν θα υπάρξει μείωση, στόχος του είναι το προσωπικό να συρρικνωθεί κατά 45% (κυρίως διοικητικοί), με παράλληλη μείωση κατά 30% του κόστους μισθοδοσίας. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει χρήση της δυνατότητας για εργασιακή εφεδρεία, ενώ από το 2012 προβλέπεται η οριστική απόλυση των συμβασιούχων (οι συμβάσεις λήγουν τον Ιανουάριο του 2012).

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 η ΕΡΤ παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στα 27.000.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 57.000.000 ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ