Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

«Λουκέτο» για τρεις τράπεζες

Με το κλείσιμο τριών συνεταιριστικών τραπεζών συνοδεύτηκε η αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την Αχαϊκή Συνεταιριστική, τη Συνεταιριστική Λαμίας και τη Συνεταιριστική Λέσβου Λήμνου. Οι συγκεκριμένες τράπεζες είχαν καταθέσεις 366.000.000 ευρώ και το ερώτημα είναι πώς θα αποζημιωθούν οι καταθέτες τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και για να προλάβει εικόνες πανικού, ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες τίθενται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενες τράπεζες για να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ώσπου να βρεθεί η ανάδοχος τράπεζα για να απορροφήσει τις προαναφερόμενες (και να ξαναγίνουν όλα όπως πριν) οι καταθέτες αποζημιώνονται ως 100.000 ευρώ από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ).

Για την επικείμενη κατάρρευση των τραπεζών είχε ενημερωθεί προ καιρού ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, με επιστολή από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην επιστολή εκείνη άναβε κόκκινο για τέσσερις τράπεζες, τις τρεις προαναφερόμενες και τη Συνεταιριστική Εύβοιας.

Ειδικότερα στο έγγραφο της κεντρικής τράπεζας μεταξύ άλλων αναφέρονταν και τα ακόλουθα:

«Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες, η Αχαϊκή, η Ευβοίας, η Λαμίας και η Λέσβου-Λήμνου, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή και πιθανότατα μη αναστρέψιμη θέση, εμφανίζοντας πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι εν λόγω τράπεζες αποτελούν το 13% της αγοράς, με σύνολο δανείων προ προβλέψεων ύψους 452.000.000 ευρώ, καταθέσεις 432.000.000 ευρώ, 40 καταστήματα και 241 άτομα προσωπικό, ενώ, όπως και η πλειονότητα των συνεταιριστικών τραπεζών, χαρακτηρίζονται από την έλλειψη επαρκούς ενεχύρου και συνεπώς τη μη δυνατότητα πρόσβασής τους στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας. Επίσης, όπως προέκυψε ύστερα από συναντήσεις στελεχών της ΤτΕ με τις διοικήσεις των εν λόγω τραπεζών, δεν διαφάνηκε να υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός ενεργειών, που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να επαναφέρει τα μεγέθη των τραπεζών αυτών σε βιώσιμη τροχιά.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ΤτΕ σκοπεύει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες εποπτικές ενέργειες και συγκεκριμένα σε τοποθέτηση επιτρόπου. Με δεδομένη την ήδη επιβαρημένη κατάσταση των τραπεζών αυτών, εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό η ΤτΕ να αναγκαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει και στην ανάκληση της αδείας τους, γεγονός που θα απαιτήσει την κάλυψη των καταθετών.

Λόγω του ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, εκτιμάται απαραίτητη η αποζημίωση του συνόλου των καταθετών, κάτι που συνεπάγεται ένα κόστος περίπου 180.000.000 ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (με στοιχεία 31.12.2011), ποσόν που ισούται με το μη καλυπτόμενο από το ΤΕΚΕ ύψος καταθέσεων των εν λόγω συνεταιριστικών».

Χθες το πρωί στην Πάτρα, έξω από τα γραφεία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, επικράτησε ένταση. Δεκάδες καταθέτες και μεριδιούχοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τράπεζα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να μπουν στο κατάστημα, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Κλίμα έντασης επικράτησε και στη Λαμία, όπου η συνεταιριστική τράπεζα κατέβασε ρολά έπειτα από 112 χρόνια λειτουργίας. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας ήταν η πρώτη τράπεζα που λειτούργησε από το 1900 με τη μορφή συνεταιρισμού.

Ανάλογα φαινόμενα υπήρξαν και στη Μυτιλήνη, όπου ο πρόεδρος της τράπεζας Απόστολος Πατέστος μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου υποστήριξε ότι «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις. Η αιτιολογία από πλευράς της Τραπέζης της Ελλάδος είναι το έλλειμμα της κεφαλαιακής επάρκειας ύψους 9.000.000 ευρώ. Αυτό όμως συμβαίνει εδώ και χρόνια και γι’ αυτό μας γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι τώρα ενεργοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ερωτηματικά, επίσης, γεννά η απόφαση να εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης ύψους 48 δισ. ευρώ όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες» σημείωσε ο κ. Πατέστος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ