Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Λύση στην ανδρική στειρότητα

Ελπίδα στους άνδρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους παιδιά δίνει μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της γονιμότητας. Για πρώτη φορά ερευνητές από τη Γερμανία και το Ισραήλ κατάφεραν να αναπτύξουν σε εργαστηριακές συνθήκες τεχνητό γόνιμο σπέρμα ποντικιών χρησιμοποιώντας μόνο μερικά κύτταρά τους!

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίνστερ και το πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν κατάφεραν να αναπτύξουν γόνιμο σπέρμα χρησιμοποιώντας γεννητικά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στους όρχεις και ευθύνονται για την παραγωγή του σπέρματος. Για να το πετύχουν, περιέβαλαν τα γεννητικά κύτταρα με ένα ειδικό συστατικό που λέγεται άγαρ (φυσικός πολυσακχαρίτης που παράγεται από διάφορα φύκη), δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον όμοιο με το φυσικό περιβάλλον της σπερματικής παραγωγής.

Οπως ανακοίνωσε ένα από τα μέλη της ισραηλινής επιστημονικής ομάδας, το σπέρμα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίηση ωαρίων και μάλιστα με επιτυχία. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμασίες σε εργαστηριακές συνθήκες με τη χρήση ανθρώπινων κυττάρων, όμως μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανάπτυξη τεχνητού γόνιμου ανθρώπινου σπέρματος είναι εφικτή και μια μέρα οι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας θα μπορούν να αποκτούν δικά τους παιδιά, χωρίς να χρησιμοποιούν σπέρμα από δότες. «Πειραματιζόμαστε με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη σπέρματος από τα γεννητικά κύτταρα, και πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό να γίνει και μάλιστα σύντομα» είπε συγκεκριμένα το μέλος της ισραηλινής επιστημονικής ομάδας.

Τα τελευταία 50 χρόνια το πρόβλημα της ανδρικής στειρότητας έχει αυξηθεί σημαντικά και συνδέεται με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, για την οποία σε κάποιες περιπτώσεις ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά και οι γυναικείες ορμόνες που υπάρχουν στις πλαστικές συσκευασίες.

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κάνει λόγο για μια σημαντικότατη εξέλιξη, η οποία θα φέρει επανάσταση στις θεραπείες γονιμότητας και θα βοηθήσει κάθε άνδρα να γίνει φυσικός πατέρας. Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος της «Ασιατικής Επιθεώρησης Ανδρολογίας» αυτού του μήνα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ