Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Λύση στο και «5’» για την επένδυση στο Ελληνικό!

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μέχρι την τελευταία στιγμή χρειάστηκε, προκειμένου να υπογραφεί το μνημόνιο συνεννόησης (MoU) μεταξύ του επενδυτικού σχήματος υπό τη Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό. Το MoU, που λειτουργεί συμπληρωματικά στην αρχική συμφωνία του Νοεμβρίου του 2014, προβλέπει συγκεκριμένες αλλαγές. Ομως, το πραγματικό «ξεκλείδωμα» της μεγάλης επένδυσης θα γίνει με την έκδοση σειράς αποφάσεων για τη χωροθέτηση, την έκδοση της άδειας καζίνο, τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών που χρησιμοποιούν σήμερα τμήμα της έκτασης κ.λπ. Χρονικός ορίζοντας για τις απαιτούμενες ενέργειες του Δημοσίου (που θα επιτρέψουν την υπογραφή της σύμβασης) είναι η 14η Νοεμβρίου 2016.

Το MoU προβλέπει ότι το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο τμήμα από τα έργα δημόσιων δικτύων (οδοποιία, δίκτυα κοινής ωφέλειας, πεζοδρόμια κ.λπ.), ανεβάζοντας το ύψος της επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ, κατά το ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον, η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε βάθος 12 ετών και όχι σε 15, που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Επίσης, η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο: το 51% «του συνολικού ονομαστικού τιμήματος αγοράς μετοχών» της Ελληνικόν Α.Ε. (ιδιοκτήτρια του ακινήτου) θα καταβληθεί έως το 2018, ενώ αρχικά προβλεπόταν η καταβολή του έως το 2022. Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής. Τέλος, προβλέπεται μείωση του συντελεστή κάλυψης, ιδιαίτερα στην παραλία. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση μπορεί να ανέλθει στα 3.600.000 τ.μ., ωστόσο ο επενδυτής δεσμεύεται ότι η συνολική δόμηση δεν θα υπερβεί τα 2.700.000 τ.μ.

Την επένδυση έχουν αναλάβει η Lamda Development S.A. και το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρία Eagle Hills από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και τον Ομιλο Λάτση.
Η Lamda Development σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η επένδυση θα δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το έργο θα απασχολεί περίπου 70.000 άτομα. Η συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σωρευτικά στα €10 δισ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ