Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Μαχαίρι 20% σε όλες τις επικουρικές!

Το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις θα αφορά όλα τα Ταμεία είτε έχουν πρόβλημα είτε όχι. Κατά μέσο όρο ο περιορισμός των επικουρικών συντάξεων θα είναι της τάξεως του 20% και σε περιπτώσεις που το επικουρικό ταμείο είναι «πνιγμένο στα χρέη», τότε η περικοπή μπορεί να είναι διπλάσια, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 2.800.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται και πάλι από 1-1-2012. Και όλα αυτά, ενώ από 1ης Σεπτεμβρίου, λόγω Μεσοπρόθεσμου, οι επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ θα υποστούν «σφάξιμο» από 3% έως 10%.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, από τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν για το σύνολο της επικουρικής ασφάλισης της χώρας, δείχνουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, είτε άμεσο (Ταμείο ΕΥΔΑΠ) είτε σε σύντομο χρονικό διάστημα (ΕΤΕΑΜ), γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές συντάξεων. Μοναδικό ενδεχόμενο να γλιτώσουν κάποιες από τις επικουρικές συντάξεις, όπως υποστηρίζουν ηγετικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, είναι να προκύψει συμφωνία με τους εν ενεργεία ασφαλισμένους (κατά το πρότυπο του Ταμείου των αστυνομικών), να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι περικοπές θεωρούνται βέβαιες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, στα επικουρικά ταμεία των τραπεζών και σε εκείνα των ΔΕΚΟ. Το συνολικό ταμειακό έλλειμμα των 40 επικουρικών ταμείων, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 750.000.000 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αντίθετα είναι πλεονασματικά και όμως θα κληθούν να υποστούν και οι συνταξιούχοι σε αυτά μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), στο οποίο υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, οι ιατρικοί επισκέπτες και οι εργαζόμενοι σε φαρμακοβιομηχανίες. Από το 2008 έχει ενταχθεί στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ). Εχει περίπου 5.000 συνταξιούχους και 21.990 ασφαλισμένους, δηλαδή η αναλογία συνταξιούχων – εργαζομένων είναι 1 προς 4. Το πλεόνασμα στον κλάδο σύνταξης ανέρχεται στα 1.500.000 ευρώ και στον κλάδο πρόνοιας στα 5.500.000 ευρώ. Ομως επίκειται και σε αυτό το ταμείο να υπάρξει μείωση στις επικουρικές συντάξεις, από 10% έως 20%, επειδή λόγω της υπαγωγής του στο ΤΕΑΙΤ, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνει ελλειμματικό, καλύπτοντας με τα πλεονάσματά του τις τρύπες από άλλα Ταμεία.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν ουσιαστικά θα έχουν τελειώσει και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι δανειστές της χώρας θα έχουν καθορίσει το τελικό πλαίσιο των μειώσεων. Ο σχετικός νόμος θα προκύψει το αργότερο τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και η ισχύς του θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Πόσους συνταξιούχους έχουν τα επικουρικά ταμεία

ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) 1.739.000

ΤΕΑΔΥ (Δημοσίων Υπαλλήλων) 469.310

ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) 377.510

ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) 130.150

ΤΕΑΠΑΣΑ (Σώματα Ασφαλείας) 66.063

ΤΑΥΤΕΚΩ (Κοινής Ωφέλειας) 55.803

ΟΑΕΕ (Ελεύθεροι Επαγγελματίες) 17.750

ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) 12.993

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) 9.206

ΕΔΟΕΑΠ (Δημοσιογράφων) 9.600

Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης 488

Σύνολο: 2.887.873

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ