Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

ΜΑΧΕΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

•Μαραθώνιος στο Μαξίμου
•Σήμερα οι αποφάσεις για τις κινητοοποιήσεις! Κλειστοί δρόμοι σε Μακεδονία, Πελοπόννησο
•Εβαλε νερό στο κρασί της η κυβέρνηση Μεταβατική πενταετία (αντί τριετίας) για το νέο καθεστώς!
•Ασφαλιστικές εισφορές δύο ταχυτήτων (16% και 20%), διατήρηση του ΟΓΑ και αφορολόγητο 9.500 ευρώ για όλους!
•Αγνωστο αν θα πει «ναι» σε αυτά η τρόικα

(Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο)

Η Θέση μας: Εθνική πολιτική, όχι ιδεοληπτική

Διαβάστε online την «δημοκρατία» εδώ

Διαβάστε ακόμη:

▷Ούτε «λίστα» μεγαλοκατεθετών από το Μόναχο δεν… δέχθηκαν ο Σαμαράς και ο Παπασταύρου
Ο πρώην πρωθυπουργός που δεν «συνομιλεί με κρατίδια», είχε επισκεφτεί τη Βαυαρία, αλλά δεν αξιοποιήσε τη συνδρομή κατά της φοροδιαφυγής

▷Επεισόδια με αποκλεισμένους στην Ειδομένη! 4.710 ψυχές στο έλεος του Θεού στο λιμάνι

▷«Εφυγε»  ο θρύλος της Θεσσαλονίκης 
Ο φωτορεπόρτερ Γιάνης Κυριακίδης, που κυκλοφορούσε με τρεις μηχανές και μία σκάλα (για να μπορεί να απαθανατίζει από ψηλά)

▷Ράμπο-Ρούπα
Ξεκίνησε με ελικόπετρο να απελευθερώσει τον Μαζιώτη
Στο παρά πέντε ματαιώθηκε η απόδραση από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Θρίλερ με τον πιλότο εν πτήσει. Οι πυροβολισμοί στον αέρα

▷Γρίπη δρεπανηφόρος! Αλλοι δέκα (!!!) νεκροί από την περασμένη Παρασκευή

Υποπτο σχέδιο με 700 μετανάστες στο Καστελόριζο
Μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στο Κας (σε απόσταση 900χλμ.) για να επιβιβασθούν στο δουλεμπορικό και να περάσουν απέναντι στο ακριτικό νησί

▷Χειροπέδες σε εκδότη (με έδρα τον Πειραιά) και δύο δημοσιογράφους για εκβιασμό

▷Θαύμα στο χειρουργείο του «Γεννηματάς»
Ανασύσταση κόλπου σε 35χρονη ασθενή από τον πλαστικό μικροχειρουργό Ανδρέα Γραββάνη

▷Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με «πειραγμένα» χιλιόμετρα στην ελληνική αγορά


Τη δημιουργία μίας μόνο κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, στο 16%, προτείνει η κυβέρνηση στους αγρότες, εκτός από τη μεγάλη κατηγορία που θα βρίσκεται στο 20%, όπως είναι η αρχική πρόταση. Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει και την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 9.500 ευρώ για τους αγρότες, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις οι οποίες σήμερα είναι αφορολόγητες έως τα 12.000 ευρώ. Δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημα η λύση πακέτο που προτείνει η κυβέρνηση στους αγρότες θα ευνοήσει τη συντριπτική πλειονότητα, καθώς στον αγροτικό χώρο τα εισοδήματα δεν υπερβαίνουν τα 10.000-12.000 ευρώ.

Στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους από τα μπλόκα των αγροτών παρουσιάστηκε δέσμη των 25 προτάσεων. Από αυτές ξεχωρίζει η δημιουργία δύο κατηγοριών ασφάλισης, στο 16% και το 20%, έως το 2021, από 7% που είναι σήμερα. Παράλληλα διατηρείται και η αυτονομία του ΟΓΑ, επίσης έως το 2021, δηλαδή σε όλη τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου που θεσπίζεται για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ουσιαστικά οι αγρότες δεν παίρνουν ακόμα μία χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης, στα επίπεδα του 10%-12%, επειδή φαίνεται ότι τα εκτιμώμενα έσοδα θα ήταν πολύ μικρότερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ασφαλιστική κατηγορία

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στους αγρότες να επιλέξουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία του 16%, γνωρίζοντας όμως ότι θα λάβουν ανάλογα χαμηλότερη σύνταξη στη λήξη του εργασιακού βίου τους. Επίσης, για να μεταπηδήσουν στην ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία του 20%, οι αγρότες θα μπορούν να το πράξουν μόνο με εξαγορά, με βάση τα έτη ασφάλισης, για να βελτιώσουν αναλόγως και την παροχή, δηλαδή τη σύνταξή τους.

Ταυτόχρονα, το εργόσημο μετατρέπεται σε βασικό εργαλείο καταβολής μισθού στον αγροτικό χώρο.

Από τις υπόλοιπες κυβερνητικές προτάσεις για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής ξεχωρίζουν οι εξής:

* Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
*Ρύθμιση χρεών στη ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
*Στήριξη των νέων αγροτών έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
*Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του Δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

Ποιοί πήγαν στο ραντεβού

Πενήντα δύο εκπρόσωποι από μπλόκα σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν τα μπλόκα Τεμπών, Μικροθηβών, Κασσάνδρας, Νησελίου, Θηβών, Αταλάντης, Σκύδρας, Δυτικής Αχαΐας, Ηλείας, Πράσινων Φαναριών, Γαλάτιστας (Αεροδρομίου) Χαλκιδικής, Θέρμης, Γιαννιτσών Δρούγου, Μελισσίου Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αρνισσας, Τρικάλων, Μεσολογγίου, Ορμενίου (Εβρου), Καστανιών (Εβρου), Χαλκηδόνας, Δερβενίου, Μεσογείων, Ελευθεροχωρίου, Ανθίλης, Λιβαδιάς, Λιβανάτων, Αλυσίδας ( Πέλλας), Κάστρου, Χρυσούπολης (Καβάλας), Νυμφαίας (Κομοτηνής), Αμφίκλειας, Μελίβοιας, Γερακαρίου (Αγιάς), Δομοκού, Κουρτεσίου, Μαραθίας, Ισθμού, Αιγίου, Διοδίων Νεστάνης, Βουρβουρά, Λίμνης Γυθείου, Σκάλας Βατικών Μολάων, Συκιάς, Μαραθιάς Αμαλιάδας, Καλού Νερού, Κάτω Αχαΐας, Κομποτίου Αρτας.

Κάποιοι βρήκαν κλειστή την πόρτα

Μπορεί να είδαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά έφαγαν… πόρτα χθες, όταν πήγαν να μπουν στο Μαξίμου. Ο λόγος για την Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών που, όπως κατήγγειλε, συνάντησε κλειστή την πόρτα, καθώς δεν υπήρχαν στη λίστα τα ονόματα των εκπροσώπων της για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Από τη συνάντηση στο Μαξίμου αποχώρησε και η συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, καθώς, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους, ενώ είχαν εκλέξει τα μέλη της επιτροπής, μερικά από τα ονόματα δεν υπήρχαν στη λίστα.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντήσει μόνο έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης «και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής».

Συνάντηση και με Μητσοτάκη

Συνάντηση με αντιπροσωπία των αγροτών είχε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού άκουσε προσεκτικά τα αιτήματά τους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την κατανόησή του και δεσμεύτηκε πως θα τους απαντήσει εγγράφως. Προσερχόμενοι στα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού, οι εκπρόσωποι των αγροτών, μεταξύ των οποίων αυτοί που αποκλείστηκαν από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και την κατηγόρησαν για «χειραγώγηση» και «κατάφωρη άπνοια δημοκρατίας». Ο Γιάννης Παναγής, εκ μέρους των αγροτών, συμπλήρωσε ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους δεν θα φύγει κανείς από τα μπλόκα και μίλησε για «ταξίδι χωρίς επιστροφή», ενώ, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της συνάντησης των συναδέλφων του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση. Με εκπροσώπους των αγροτών συναντήθηκε και η Φώφη Γεννηματά.

Delivery για πεινασμένους και τσιγάρο στο μπαλκόνι

Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες και, όπως φάνηκε, οι δύο πλευρές τα είπαν για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό μεταξύ φαγητού και… τσιγάρου στη βεράντα του Μεγάρου Μαξίμου.
Η συνάντηση άρχισε στις 12 το μεσημέρι και η υποδοχή έγινε με λίστα. Οι εκπρόσωποι των αγροτών πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου άλλοι με κοστούμι και άλλοι με πιο «χαλαρή» εμφάνιση. Κάθισαν σε μία τεράστια τραπεζαρία και ο Αλέξης Τσίπρας τους χαιρέτησε έναν έναν. Με τον αγρότη μάλιστα που είχε το τρακτέρ στην καρότσα του οποίου ανέβηκε προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε και έναν σύντομο διάλογο. «Είμαστε από το μπλόκο του Κάστρου, που μας είχατε επισκεφθεί» συστήθηκε ο αγρότης, με τον κ. Τσίπρα να τον ρωτάει αν έχει ακόμη την καρότσα. Οταν έλαβε θετική απάντηση, ο πρωθυπουργός του είπε «να την κρατήσεις».

Οι αγρότες ξεδίπλωναν τα αιτήματά τους, ο κ. Τσίπρας απαντούσε και ανέπτυσσε τις θέσεις της κυβέρνησης και η ώρα περνούσε με αποτέλεσμα να πέσει… πείνα. Οπότε το Γραφείο του Πρωθυπουργού τηλεφώνησε στο εστιατόριο της Βουλής και έκανε παραγγελία για να έρθει φαγητό. Το ντελίβερι έφτασε φορτωμένο με μεζέδες και αποχώρησε με αρκετά χαρτονομίσματα, δείγμα του μεγέθους της παραγγελίας. Μετά το φαγητό ορισμένοι αγρότες βγήκαν στο μπαλκόνι του Μεγάρου Μαξίμου και απόλαυσαν το τσιγάρο τους με θέα των Εθνικό Κήπο. Ούτε σε ταβέρνα να είχαν πάει…

Μετρούν τις πληγές τους οι μεταφορείς του Βορρά

Τις πληγές τους μετρούν οι μεταφορείς της βόρειας Ελλάδας σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Πέρα από την προφανή ταλαιπωρία που υφίστανται και τις πολύωρες αναμονές στα μπλόκα, εκτιμάται ότι το κόστος τους έχει αυξηθεί έως και 20%. Αλλωστε, για μια διαδρομή, όπως για παράδειγμα από τη Θεσσαλονίκη έως την Αθήνα, μπορεί να χρειαστεί να διανύσουν ακόμα και 200 χλμ. περισσότερα από τη συνήθη απόσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο μεταφορικό κόστος. Την ίδια ώρα, η αναγκαστική διέλευση από παράδρομους, ώστε να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, επιβαρύνει τα φορτηγά, προκαλώντας φθορές αλλά και ζημιές, κατά κύριο λόγο στον μηχανισμό των φρένων.

Εχουν, δε, γίνει και ατυχήματα, αφού οι εναλλακτικές οδοί δεν είναι σχεδιασμένες για να υποδέχονται βαρέα οχήματα. Μαζί με τα φορτηγά, όμως, μεγάλη επιβάρυνση δέχονται και οι οδηγοί, που τον τελευταίο καιρό ξημεροβραδιάζονται στην κυριολεξία πίσω από το τιμόνι. «Ημασταν 18ωρης λειτουργίας και τώρα γίναμε 24ωρης» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταφορικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Ηλιάδης, ο οποίος εξηγεί ότι το μπλόκο των Τεμπών πονάει ιδιαίτερα τους μεταφορείς του Βορρά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά φορτηγά έχουν τραβήξει χειρόφρενο, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των πολύωρων διαδρομών. Ετσι έχει αρχίσει να χάνεται ένα κομμάτι του τζίρου, αφού κάποιες μεταφορικές δεν παίρνουν πια δουλειές στα δύσκολα δρομολόγια.

Μαρία Μαθιοπούλου

Εκλεισαν επ’ αόριστον το τελωνείο Προμαχώνα

Αιφνιδίασαν και πάλι οι αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα κλείνοντας χθες επ’ αόριστον το τελωνείο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ ανοιχτό παρέμεινε το τελωνείο της Εξοχής, όπου όμως αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζαν οι αγρότες προκειμένου να καθορισθεί η στάση που θα κρατήσουν.
Υπενθυμίζεται ότι από το απόγευμα της Κυριακής η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί και στα δύο τελωνεία, λόγω της συμφόρησης που είχε προκληθεί από τις 16 Φεβρουαρίου, εξαιτίας και των αντιμπλόκων που είχαν στηθεί από τους Βούλγαρους οδηγούς. Στη δυτική Μακεδονία και στο Αμύνταιο οι αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι στα μπλόκα τους και πιο αποφασισμένοι από ποτέ, όπως λένε.

«Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς τη μείωση του κόστους παραγωγής» είπε ο Δημήτρης Μόσχος προσθέτοντας: «Παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα». Ανυποχώρητοι εμφανίζονται και οι αγρότες στα διόδια των Μαλγάρων, καθώς η γενική συνέλευση αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στα υπόλοιπα μπλόκα της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης οι ζυμώσεις και οι συνελεύσεις έδιναν κι έπαιρναν χθες, στην προσπάθεια των αγροτών να αποτιμήσουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Αν έδινε λύσεις στο Ασφαλιστικό, όπως να δεχόταν να μη συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, αλλά και να μην επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, τότε πιστεύω ότι θα υπήρχε θετική εξέλιξη με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη σημερινή μας συνάντηση» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης, που συμμετείχε στον διάλογο και εκπροσωπούσε πέντε μπλόκα του νομού Πέλλας.

Η επίσκεψη στον Παυλόπουλο

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν χθες το πρωί μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους αγροτών από τα μπλόκα. Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και «ξεδίπλωσαν» τις προτάσεις και τις θέσεις τους για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Προεδρικό Μέγαρο οι νέοι αγρότες συζήτησαν με τον κ. Παυλόπουλο και για το Ασφαλιστικό και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο, σε μΙα προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να αρθεί το αδιέξοδο.

Στις συνελεύσεις πλέον οι αποφάσεις 

Στα μπλόκα θα συζητήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό οι αγρότες, οι οποίοι βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου μίλησαν για «ουσιαστικό διάλογο» αλλά όχι για συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισαν ότι οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους θα ληφθούν στις κατά τόπους γενικές συνελεύσεις. «Ακούσαμε τις προτάσεις της κυβέρνησης και επιστρέφουμε στα μπλόκα. Η στάση μας θα καθοριστεί από το σύνολο των συναδέλφων μας» ανέφερε ο αγρότης, εκπρόσωπος 39 μπλόκων, Βαγγέλης Παπαγιανέλλης.

Τα πρώτα σύννεφα πάντως έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, καθώς εκπρόσωποι μπλόκων που κρατούσαν μέχρι τώρα σκληρή στάση δεν έκρυβαν χθες το βράδυ τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη της συνάντησης. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ τον… τόνο αναμένεται να δώσει το μπλόκο των Τεμπών, που άνοιξε χθες σε ένδειξη καλής θέλησης από τους αγρότες. Κλειστός μέχρι… νεωτέρας παραμένει ο Ισθμός, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Κορίνθου – Τρίπολης στον κόμβο της Νεστάνης, ενώ δεκάδες τρακτέρ βρίσκονται και στο Κορωπί προκαλώντας πονοκέφαλο στους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή.
Τα χαρτιά τους αναμένεται να ανοίξουν σήμερα και οι αγρότες της Νίκαιας (έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με διαφορετικά αιτήματα), ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις των αγροτών της Κρήτης.

«Δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά» χαρακτήρισε Μαυρουδής Μηντσιούδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, τις θέσεις της κυβέρνησης και των αγροτών στην πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ