Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Μάχη Δήμων-Hochief για τα τέλη

Οι Γερμανοί δεν έχουν πληρώσει για επτά χρόνια τους φόρους γιατί κανένας υπουργός δεν έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση

Μάχη με τον γερμανικό κολοσσό Hochtief, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για μια εικοσαετία, δίνουν μικροί δήμοι της Αττικής. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αναγκάστηκαν να προσφύγουν ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, καθώς εδώ και επτά χρόνια ο γερμανικός κολοσσός δεν έχει καταβάλει δημοτικούς φόρους και τέλη (δημοτικά τέλη, τέλη όχλησης, διέλευσης, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης κ.λπ.). Συγκεκριμένα, η εταιρία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει να καταβάλλει τα χρήματα από τον Ιανουάριο του 2008 στους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος (πρώην Λούτσα), Ραφήνας – Πικερμίου, Παιανίας, Μαρκοπούλου και Κορωπίου.

Ωστόσο, όλως περιέργως, από το 2008 και μετά κανένας πρωθυπουργός ή αρμόδιος υπουργός δεν ήθελε να υπογράψει την προβλεπόμενη υπουργική απόφαση ώστε οι πέντε δήμοι να εισπράξουν τα τέλη. Μάλιστα, το καλοκαίρι οι δήμοι κατέθεσαν αίτηση στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, με την οποία ζητούσαν να εκδοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο 3631/2008 υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις διαδικασίες και το ύψος των δημοτικών τελών και των φόρων που θα εισπράττονται από τη διαχειρίστρια εταιρία του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών.Η αίτησή τους, ωστόσο, δεν βρήκε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα τρεις εξ αυτών να προσφύγουν ενώπιον του ΣτΕ. Πρόκειται για τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος και Μαρκοπούλου.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ακυρωθεί η άρνηση τόσο της κυβέρνησης όσο και των συναρμόδιων υπουργών να εκδώσουν την απαιτούμενη απόφαση καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων και το ύψος των δημοτικών τελών και των φόρων που θα εισπράττουν από το αεροδρόμιο. Οι τρεις δήμοι υποστηρίζουν ότι με τη μη έκδοση της υπουργικής απόφασης οι κυβερνήσεις έδωσαν προνομιακή θέση στη Hochtief, κάτι που παραβιάζει τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρθρα του Συντάγματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ