Τετάρτη, 21 Απρ 2021

«Μάχη» με τα χώματα αιώνων στην Αμφίπολη!

Παρατείνεται η αγωνία στην Αμφίπολη. Ο τάφος εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένο το μυστικό του και ο τρίτος θάλαμος παραμένει ανεξερεύνητος. Με τα σημάδια του χρόνου να είναι πολύ έντονα στο μνημείο, ο ρυθμός της ανασκαφής, που ήταν γοργός τις προηγούμενες μέρες, έχει μειωθεί καθώς πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν τα έργα στήριξης.

Υστερα από αρκετές ημέρες γρήγορων ενεργειών οι ανασκαφές γίνονται πλέον μετ’ εμποδίων. Οι αρχαιολόγοι που κατάφεραν να «τρυπώσουν» στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά διαπίστωσαν ότι η κατάστασή του είναι αρκετά επιβαρημένη από το πέρασμα του χρόνου. Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας και τα ανοίγματα των αρμών στην οροφή είναι μεγάλα δείχνοντας καταπονημένα. Για τον λόγο αυτόν οι αρχαιολόγοι σταμάτησαν τις ανασκαφές και άρχισαν να ρίχνουν το βάρος τους στα έργα στήριξης.

Ετσι, αντί να απομακρύνουν χώματα από τον τρίτο θάλαμο, πραγματοποιούν πρώτα έργα αντιστήριξης τοποθετώντας υποστυλώματα, σε ισχυρότερη μάλιστα διάταξη από αυτή των δύο προηγούμενων θαλάμων, ενώ η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται τμηματικά. Οι αρχαιολόγοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα χωμάτινο «τείχος» αρκετών μέτρων, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα εμπόδιο για τον τρίτο θάλαμο.

Οσο δεν πλησιάζουν στον τρίτο θάλαμο δεν μπορούν να πουν τι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Ισως εκεί υπάρχει ο θάλαμος όπου έχει ταφεί ο νεκρός και εκεί υπάρχει η λάρνακα και τα αφιερώματα. Το μυστήριο παραμένει κρυμμένο και παραμένει άγνωστο αν βρισκόμαστε λίγο πριν από τον νεκρικό θάλαμο ή μπροστά σε κάποιον προθάλαμο του νεκρικού θαλάμου.

Στοιχήματα στο ίντερνετ

Την ώρα που τα βλέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στραμμένα στην ανασκαφή, η Αμφίπολη μπήκε στο στοίχημα με κάποιους να τζογάρουν για το ποιος είναι ο «ένοικος» του τάφου. Μεγάλες αποδόσεις έχουν τα στοιχήματα για το πρόσωπο που είναι θαμμένο στο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, τα οποία ανέβασε στο διαδίκτυο γνωστή ιστοσελίδα στοιχήματος. Ολη η δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη σε κάποιους για εύκολο χρήμα.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ