Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Μαδάει τη μαργαρίτα ο Γιώργος για το ραντεβού με τους αρχηγούς

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τη μαργαρίτα μαδάει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να αποφασίσει πότε θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και πότε θα εμφανιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να δώσει εξηγήσεις για τα σκοτεινά και φανερά σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών. Από αυτό και μόνο μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο σοβαρά και αξιόπιστα λειτουργεί ο πρωθυπουργός σε σοβαρά ζητήματα.

Αρχικά από το σύστημα Μαξίμου άφηναν να διαρρεύσει ότι η συζήτηση στη Βουλή θα γινόταν την Τρίτη. Αλλαξαν όμως γνώμη, όταν διαπίστωσαν ότι θα έλειπε το άλλο μισό της πρωθυπουργικής καρέκλας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αποτέλεσμα ήταν να μεταφέρουν τη συζήτηση για την Τετάρτη. Ούτε αυτό όμως τους βόλευε και βρήκαν νέα φόρμουλα. Αυτή τη φορά ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα τους πάρει στο τηλέφωνο για να κλείσει ραντεβού μαζί τους την Τετάρτη πριν από την Ολομέλεια της Βουλής.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9, ισχυρίστηκε ότι «θα υπάρχει ενημέρωση καταρχάς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη στις 9.30 το πρωί και μετά θα γίνουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού -αναλυτικές συζητήσεις και ενημέρωση- με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων».

Για το θέμα της συζήτησης στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε: «Σε δεύτερη φάση, φαντάζομαι, ότι θα γίνει συζήτηση και στην Ολομέλεια. Αλλά καταρχάς νομίζω είναι πιο λογικό, πριν αρχίσουν οι αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια, να γίνει μια αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών».

Χθες, πάντως, κανένα τηλεφώνημα μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει στους αρχηγούς, ενώ κυκλοφόρησαν και πληροφορίες ότι θα τους ενημερώσει τηλεφωνικά ο κ. Παπανδρέου.

Οσο για την Ολομέλεια, ψιθυριζόταν ότι πιθανότατα θα συγκληθεί την Παρασκευή. Το μόνο πράγμα που παραμένει «κλειδωμένο» είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πρωί της Τετάρτης. Αλλά με την ώρα ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αυτή είναι άγνωστο τι ώρα θα γίνει πραγματικά.

Ολα αυτά τα χωρίς μπούσουλα παιχνιδάκια της κυβέρνησης δείχνουν τον φόβο του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και την ανικανότητα χειρισμών σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Οι αρχηγοί, από τη μεριά τους, φέρεται να κλείνουν στην άποψη αν τους τηλεφωνήσει ο πρωθυπουργός, να προσέλθουν για ενημέρωση, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει να φωτιστούν όλα τα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών.

O πρόεδρος της Ν.Δ. έχει θέσει συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία ζητεί απαντήσεις, με πρώτα αυτά που αφορούν τις «εμπράγματες εγγυήσεις», αλλά και την αφαίρεση του νέου «σχεδίου Μάρσαλ» από το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Νίκος Ελευθερόγλου


Βαπτίζουν το ΕΣΠΑ «Σχέδιο Μάρσαλ» για να κερδίσουν τις εντυπώσεις

Βαπτίζουν το ΕΣΠΑ «Σχέδιο Μάρσαλ», με την κυβέρνηση να επιμένει ότι έρχεται πακτωλός ευρώ. Δεν εξηγεί, όμως, για ποιον λόγο αφαιρέθηκαν οι λέξεις «Σχέδιο Μάρσαλ» από το τελικό κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, μολονότι υπήρχαν στις πρώτες εκδόσεις που διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο. Μάλιστα στο τελικό κείμενο αναφέρονται γενικόλογες διακηρύξεις των κοινοτικών περί ανάγκης ανάπτυξης της Ελλάδας και θεωρείται ότι η χώρα μας χρειάζεται «τεχνική βοήθεια» για την αξιοποίηση των υφισταμένων κονδυλίων που λαμβάνει μέσω του ΕΣΠΑ.

Αλλά και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο της Πέμπτης δεν αναφέρθηκε κάποιος, πλην του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, σε «Σχέδιο Μάρσαλ». Αντίθετα υπονοήθηκε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει τα δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ και -κατόπιν εισήγησης του ΔΝΤ- αποφασίστηκε να υπάρξει «τεχνική βοήθεια» προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα έργα και τα υπόλοιπα προγράμματα που βαλτώνουν στα υπουργεία. Μάλλον δεν είχαν διαβάσει την ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη σύμφωνα με την οποία με ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες είχε καταφέρει να ξεμπλοκάρει 14 δισ. ευρώ! Στην πραγματικότητα ήταν μια ακόμα βαρύγδουπη ανακοίνωση άνευ αντικρίσματος για την αγορά που στενάζει και έχει στην κυριολεξία στεγνώσει από ρευστό.

Η ικανότητα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης περιορίζεται όσο η απορρόφηση κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ μένει στις ανακοινώσεις. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια «παρκαρισμένα», τα οποία η Ελλάδα αδυνατεί να απορροφήσει. Καθυστερεί, είτε επειδή δεν μπορεί να βάλει την εθνική συμμετοχή (με καθυστέρηση μηνών συμφωνήθηκε να περιοριστεί ελαφρώς) είτε επειδή η κυβέρνηση επί δύο χρόνια έχει καταργήσει τους μηχανισμούς του ΕΣΠΑ και υποτίθεται ότι φτιάχνει καινούργιους, που θα απογειώσουν την απορρόφηση… Προ έτους ψήφισε, μάλιστα, και νόμο μέσω του οποίου θα εκτοξευόταν το ΕΣΠΑ, αλλά στο τέλος η χώρα μας κατέστη ουραγός της Ε.Ε. με βάση την απορρόφηση κονδυλίων.

Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι οι Γερμανοί και άλλοι εταίροι ζήτησαν να βγει από το κείμενο η αναφορά στο «Σχέδιο Μάρσαλ», γιατί θυμήθηκαν ότι έχουν μοιράσει δισεκατομμύρια τα τελευταία 20 χρόνια, π.χ. για τον ΟΣΕ, χωρίς να έχει τελειώσει ούτε το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη! Συνεπώς, πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν οι μηχανισμοί παρακολούθησης των έργων που υλοποιούνται με κοινοτικό χρήμα, ενώ δεν έχουν διάθεση να ξοδέψουν περισσότερα απ’ όσα ήδη συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό για τον φτωχότερο Νότο της Ε.Ε.

Φώτης Κόλλιας


Ο Moody’s υποβάθμισε τη χώρα σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας

Λίγες ώρες κράτησαν τα κυβερνητικά πανηγύρια για τη Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Χθες, όπως πολλοί είχαν προβλέψει, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες -από CAA1 σε CA- και πλέον τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται μια βαθμίδα πριν από τη διαβάθμιση «χρεοκοπία». Ο Moody’s ξεκαθαρίζει πως, «αν και όταν πραγματοποιηθούν οι ανταλλαγές ομολόγων (σ.σ.: που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής), θα το χαρακτηρίσουμε χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης και περιορισμού του ελληνικού χρέους. Από την άλλη πλευρά, όμως, σημειώνει ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. «Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της Ε.Ε., από κοινού με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομίας (IIF), καθιστούν σαφές ότι η πιθανότητα μιας βεβαρημένης (distressed) ανταλλαγής χρέους, και άρα μιας χρεοκοπίας, επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων, είναι σχεδόν 100%» υποστηρίζει ο Moody’s.

Ο Moody’s θέτει υπό αναθεώρηση, για πιθανή υποβάθμιση, και την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Την Παρασκευή ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι θα θέσει υπό καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default) την Ελλάδα, όταν πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή ομολόγων που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη φερεγγυότητά της, αλλά και «πολύ σημαντικό» ρίσκο εφαρμογής των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να πληρώνει συνδρομή στους τρεις οίκους αξιολόγησης και να διακόψει τη μεταξύ τους συνεργασία. «Ετσι και αλλιώς δεν έχουν δουλειά στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια» υποστήριξε ο κ. Μόσιαλος, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Moody’s που υποβάθμιζε τα ελληνικά ομόλογα. Τα ίδια δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η διακοπή της συνεργασίας δεν θα γίνει για οικονομικούς λόγους (πληρώνουμε περί τα 400.000 δολάρια ετησίως σε Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch) αλλά για σημειολογικούς. Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει περί τα 2.000.000 γεν σε γιαπωνέζικο οίκο αξιολόγησης.

Φώτης Κόλλιας


Ο Παπανδρέου (που ζει στον δικό του κόσμο) αναζητά σωσίβιο στα δημοψηφίσματα

Σωσίβιο στα δημοψηφίσματα αναζητεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας ότι ζει στον δικό του κόσμο την ώρα που τα προβλήματα πνίγουν τη χώρα και τους πολίτες.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας των κινήσεων του κ. Παπανδρέου είναι ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει για ποιο θέμα θα κάνει δημοψήφισμα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει το κόστος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, που, αν γίνει, παραπέμπει σε επικοινωνιακό τρικ και όχι σε ουσιαστική κίνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης έχει χρεωθεί να παρουσιάσει σήμερα την έκθεση ιδεών που βαπτίζεται σχέδιο νόμου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια ώρα, τις προτάσεις του για ένα νέο εκλογικό σύστημα, όπου 120 βουλευτές θα αναδεικνύονται με εθνική λίστα και 180 σε 60 τριεδρικές περιφέρειες, έχει καταθέσει στη σχετική διαβούλευση που πραγματοποιεί η ΟΝΝΕΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Παρουσιάζοντας χθες το σχέδιο νόμου για τα δημοψηφίσματα, ο κ. Καστανίδης εξύμνησε την «αναγκαιότητά» τους, κάνοντας λόγο για μία «μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία». Επισημαίνοντας ότι στο Σύνταγμα προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος για «κρίσιμο εθνικό θέμα» και για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα» (πλην δημοσιονομικών), παρουσίασε οκτώ κεφάλαια που συνιστούν τις ρυθμίσεις για την ενεργοποίηση του θεσμού. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην οροθέτηση βασικών εννοιών («κρίσιμο εθνικό θέμα»), στη συμμετοχή στην ψηφοφορία όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στη διεξαγωγή της σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα στην επικράτεια, στα έντυπα ψηφοδέλτια και στην επικράτηση της απάντησης που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων, στον συμβουλευτικό χαρακτήρα της ετυμηγορίας του εκλογικού σώματος (δεσμευτικός είναι όταν πρόκειται για ψηφισμένο νομοσχέδιο), στην οικονομική διαχείριση και τη δημόσια προβολή που υπόκειται στις ρυθμίσεις των βουλευτικών εκλογών και στον έλεγχο του κύρους του δημοψηφίσματος από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Ερωτηθείς για το κόστος, πάντως, δήλωσε άγνοια, εκτιμώντας το περίπου σε εκείνο των ευρωεκλογών.

Ο κ. Παπανδρέου με επιστολές στους υπουργούς του επιχειρεί να δείξει διάθεση επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, ζητώντας τους να μη χαθεί ούτε μία ημέρα. Στις κυριότερες κυβερνητικές προτεραιότητες εν όψει ΔΕΘ περιλαμβάνονται το ενιαίο μισθολόγιο, η συγχώνευση φορέων, το φορολογικό σύστημα, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η επιτάχυνση των πολεοδομικών αδειών, η εξυγίανση των ΟΤΑ, το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα κ.ά. Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν ακόμα η ρύθμιση των αυθαιρέτων και ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και η αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...