Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Μαγική εικόνα ο πληθωρισμός

Η ακρίβεια σαρώνει την αγορά, αλλά ο επίσημος πληθωρισμός της Ελλάδας παραμένει o χαμηλότερος στην Ευρώπη και βέβαια δεν αναπαριστά την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ελληνες, οι οποίοι έχουν υποστεί δραματική μείωση των εισοδημάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ισχυρίζεται ότι ο επίσημος πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,8% τον περασμένο Δεκέμβριο (και είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη), την ώρα που στην αγορά καταγράφονται αυξήσεις σε όλα τα απαραίτητα είδη κατανάλωσης ενός μέσου νοικοκυριού.

Παρότι η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν σε ποσοστό μικρή, πολλά είδη πρώτης ανάγκης, απαραίτητα για το καθημερινό τραπέζι των ελληνικών νοικοκυριών, εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη.

Αυξήσεις έως και 15,5%!

Στα είδη διατροφής, οι τιμές στα κρέατα τον περασμένο μήνα εμφάνισαν αύξηση σε ετήσια βάση κατά 1,8%, η αύξηση στις πατάτες ήταν 15,5%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές στα αβγά και τα γαλακτοκομικά (+1%). Τα προϊόντα στην ομάδα «ένδυση και υπόδηση» κατέγραψαν άνοδο κατά 5,3%.

Οι φόροι και τα χαράτσια στο ρεύμα και τα καύσιμα έβαλαν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν με το κεφάλι «κάτω από το νερό», καθώς οι τιμές και το κόστος ζωής συνεχίζουν να αυξάνονται, παρότι τα εισοδήματά τους εξανεμίζονται.

Αυξήσεις-φωτιά παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 στην ομάδα «στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών -κυρίως- του πετρελαίου θέρμανσης (+37,9%), του φυσικού αερίου (+5,9%) και του ηλεκτρικού ρεύματος (+16,3%). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η αύξηση στις τιμές στα εισιτήρια των αεροπλάνων, που έφτασαν το 33,7%, ενώ άνοδο παρουσίασαν και οι τιμές της βενζίνης (+4,2%).

Στην Ευρώπη

Σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός κατέβηκε στο 2,2%, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν στο 2,7%.

Μετά την Ελλάδα, το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ε.Ε. εμφάνισε η Σουηδία με 1,1%, και ακολούθησαν η Κύπρος και η Γαλλία με 1,5%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία με 5,1%, στη Ρουμανία με 4,6% και την Εσθονία με 3,6%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν στα προϊόντα καπνού και οινοπνευματωδών ποτών (3,6%), στις δαπάνες στέγασης (3,45), στα τρόφιμα και στην εκπαίδευση (3% και στις δύο περιπτώσεις), ενώ οι χαμηλότεροι ρυθμοί καταγράφηκαν στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (-3,8%), του οικιακού εξοπλισμού (1%) και των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού (1,2%).

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ