Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

«Μαμά μη μ’ αφήνεις…»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πρώτο κουδούνι σήμερα για χιλιάδες μαθητές που θα συμμετάσχουν στο μεγάλο… πείραμα που ετοίμασε για τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας (συγχωνεύσεις, τεράστιες ελλείψεις, αλλαγές σε γυμνάσια – λύκεια). Ανάμεσά τους και μια κατηγορία παιδιών που δεν δέχεται εύκολα ότι αυτόν τον δύσκολο (από κάθε άποψη) Σεπτέμβριο η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά.

Μιλάμε, φυσικά, για τα περίπου 100.000 «πρωτάκια», που θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια νέα πραγματικότητα, η οποία, εκτός από παιχνίδι, φαγητό και ύπνο, περιλαμβάνει και κάποιες… υποχρεώσεις!

Το πρώτο σοκ για τους μαθητές της Α΄ Δημοτικού είναι η απομάκρυνσή τους από το σπίτι και τους γονείς τους για τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα, γεγονός που δεν αρέσει στα περισσότερα παιδιά και ιδιαίτερα σε εκείνα -λίγα ομολογουμένως- που δεν έχουν πάει παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο.

Για να αντιμετωπίσετε, λοιπόν, όσο πιο ψύχραιμα και ανώδυνα την «αντίσταση» του εξάχρονού σας, που πηγάζει από τον φόβο και το άγχος του, καλό θα είναι για εσάς, αλλά κυρίως γι’ αυτό, να είστε «διαβασμένοι». Ετσι, θα γνωρίζετε πώς να χειριστείτε τις πρώτες μέρες, αν δείτε το βλαστάρι σας, την ώρα που φεύγετε από το σχολείο, να γαντζώνεται πάνω σας και με δάκρυα στα μάτια να σας εκλιπαρεί, γεμάτο απόγνωση, να το πάρετε μαζί σας.

Για αρκετά παιδιά η είσοδος στο σχολείο ενεργοποιεί το άγχος αποχωρισμού, καθώς πιστεύουν ότι η μαμά ή ο μπαμπάς τους δεν θα επιστρέψει να τα πάρει, εξηγούν οι ειδικοί.

«Η μετάβαση στο σχολείο, σ’ έναν νέο χώρο με πολλά παιδιά, δημιουργεί στην αρχή αναστάτωση, καθώς το παιδί απομακρύνεται από την ασφάλεια του σπιτιού και των δικών του. Νιώθει ότι χάνει την αποκλειστικότητα και ότι χρειάζεται να αναπτύξει νέες δεξιότητες και συμπεριφορές για να ενταχθεί» εξηγεί η κυρία Φρόσω Μήτσιου, με ειδικότητα στη Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία.

Οι μικροί μαθητές περνούν από τον προφορικό λόγο στον γραπτό, είναι υποχρεωμένοι να κάθονται και να παρακολουθούν με προσοχή τον δάσκαλο, να μοιράζονται τον χώρο με πρόσωπα που δεν τους είναι οικεία, και στο τέλος της ημέρας να παίρνουν και «δουλειά» στο σπίτι· μια νέα κατάσταση που σε πολλά παιδιά δεν αρέσει καθόλου!

«Συνήθως τα παιδί που έχει εμπειρία παιδικού σταθμού ή νηπιαγωγείου μέσα σε δέκα με δεκαπέντε μέρες έχει προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Υπάρχουν όμως παιδιά, συνήθως εκείνα που είναι υπερπροστατευμένα, τα οποία αντιδρούν αρνητικά στην πρώτη τάξη. Οταν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως» επισημαίνει μιλώντας στη «δημοκρατία» η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

Τα συμπτώματα

Η άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Το πρώτο σύμπτωμα-καμπανάκι για τους γονείς είναι όταν το παιδί παρουσιάζει έντονες αντιδράσεις άγχους ή πανικού και μόνο στο άκουσμα ότι θα πάει σχολείο την επόμενη ημέρα, όπως να κλείνεται στο δωμάτιό του, να κλαίει και να ουρλιάζει. Πολλές φορές γίνεται επιθετικό προς τους γονείς του.

Σε άλλες περιπτώσεις διαμαρτύρεται για σωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στην κοιλιά. Επίσης, μπορεί να κάνει εμετό ή παλινδρόμηση σε προηγούμενο στάδιο, όπως η ούρηση και οι νυχτερινοί εφιάλτες. Ακόμη, μπορεί να αρνείται να φάει. Ωστόσο, όταν οι γονείς το πηγαίνουν στον παιδίατρο, δεν διαπιστώνουν κάτι οργανικό.

«Τα παιδιά με σχολική φοβία φαίνονται αρκετά εξαρτημένα και δεν είναι πολύ κοινωνικά. Οταν βρίσκονται μακριά από την οικογένεια, είναι δειλά, συνεσταλμένα» εξηγεί η κυρία Καππάτου και συμπληρώνει: «Πολλές φορές αυτή η άρνηση απορρέει και από υπερβολικές απαιτήσεις των γονέων. Αν μπορέσουν να χειριστούν μία τέτοια κατάσταση σωστά και ψύχραιμα, μπορεί μέσα στις πρώτες μέρες να ξεπεραστεί το άγχος του νέου μαθητή και να προσαρμοστεί γρήγορα στη σχολική κοινότητα».

Ετσι, οι ειδικοί επιστήμονες προτείνουν:

  • Από τη στιγμή που το παιδί παρουσιάσει προβλήματα προσαρμογής στο νέο του περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό να μη μείνει στο σπίτι. Πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει σχολείο, όσο κι αν κλαίει, γιατί όταν λείπει συχνά, του δημιουργούνται κενά και ενισχύονται οι δυσκολίες.
  • Επίσης, πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο δάσκαλός του. Η προτροπή και ο έπαινος του δασκάλου θα το βοηθήσουν σημαντικά.
  • Αν το παιδί συνεχίζει να αντιδρά έντονα και να έχει τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα είναι οι γονείς να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.

Σε αυτό το σημείο, τονίζουν οι ειδικοί, η συμπεριφορά των δασκάλων παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ο δάσκαλος πρέπει να έχει υπομονή και να τα βοηθήσει έτσι ώστε να δεχτούν ότι θα έχουν κάποιες εργασίες στο σπίτι. Από την άλλη, όμως, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το διάβασμα ειδικά στην Α΄ Δημοτικού πρέπει να είναι από μισή έως μία ώρα. Είναι λάθος να μην έχει χρόνο να παίζει το παιδί, γιατί βρίσκεται σε μια ηλικία που η φαντασία του είναι παραγωγική και μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά, τα άγχη και τους φόβους του.

Ρίτα Μελά


Επί ποδός και η Τροχαία

Επί ποδός βρίσκει την Τροχαία η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με στόχο την προστασία των μαθητών που κινούνται από και προς τα σχολεία τους, αλλά και την τιμωρία όσων οδηγών σχολικών λεωφορείων παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλείας.

Οπως ανακοινώθηκε, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής θα λάβει σειρά μέτρων, όπως διάθεση τροχονόμων για ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές και πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία, ενώ σε κάθε περίπτωση εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (οριζόντια και κάθετη σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.) θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς για την αποκατάστασή τους.

Και επειδή όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει… ράβδος, υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά υπεράριθμων μαθητών επισύρει διοικητικό πρόστιμο 80€ και αφαίρεση του διπλώματος και των στοιχείων του οχήματος για 20 ημέρες, η μη χρήση ζωνών ασφαλείας διοικητικό πρόστιμο 350€ με αφαίρεση του διπλώματος για δέκα ημέρες, καθώς και επιβολή πέντε Βαθμών Ποινής, η μη ύπαρξη της ένδειξης «Σχολικό» (στο εμπρός και πίσω μέρος του οχήματος) διοικητικό πρόστιμο 440€, η μη ύπαρξη ζωνών ασφαλείας και η έλλειψη συνοδού στα λεωφορεία που μεταφέρουν νήπια και μαθητές δημοτικού σχολείου διοικητικό πρόστιμο 734€ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για δύο μήνες, η μη ύπαρξη συσκευής ταχογράφου, καθώς και η σκόπιμη επέμβαση στη λειτουργία της διοικητικό πρόστιμο 700€ με αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες, καθώς και επιβολή πέντε Βαθμών Ποινής και η μη ύπαρξη φαρμακείου, πυροσβεστήρα και τρίγωνου ασφαλείας διοικητικό πρόστιμο 80€ και ακινητοποίηση του οχήματος.

Νίκος Δεμισιώτης


Το φιάσκο με τα βιβλία

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο Εθνικό Τυπογραφείο για να εκτυπώσουν, έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ένα μέρος από κάθε βασικό σχολικό εγχειρίδιο, κατόπιν εντολής των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μετά τις φωτοτυπίες, ιδέα η οποία εγκαταλείφθηκε λόγω κόστους, αλλά και εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατέφυγε σε μια άλλη εναλλακτική. Ετσι, εκτός από τα dvd που θα παραλάβουν τα παιδιά, θα τους διανεμηθούν, περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου, και οι πρώτες 36 σελίδες από κάθε βασικό βιβλίο υπό μορφή τεύχους. Η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου υπολογίζει ότι μέχρι να καλύψουν οι 180.000 δάσκαλοι και καθηγητές και οι 1.300.00 μαθητές όλων των βαθμίδων την ύλη που περιέχεται στα τεύχη, θα έχουν φτάσει στα σχολεία τα διδακτικά εγχειρίδια.

Ηδη από το Σάββατο οι υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου εργάζονται πυρετωδώς για να καταφέρουν, σε διάστημα δέκα ημερών, να εκτυπώσουν τα 36σέλιδα τεύχη, ξεκινώντας από τα βασικά βιβλία του γυμνασίου, ενώ θα ακολουθήσουν και των υπόλοιπων τάξεων.

Για την πρώτη εβδομάδα στα σχολεία, οι μαθητές θα εξυπηρετηθούν αναγκαστικά από τα dvd, που είναι έτοιμα, και μικρό αριθμό φωτοτυπιών που θα πρέπει να εκτυπώσουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τα παιδιά να προσκομίσουν τα βιβλία που χρησιμοποίησαν την προηγούμενη χρονιά και βρίσκονται σε καλή κατάσταση για να δοθούν στους μικρότερους συμμαθητές τους.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλια Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει: Φορολογία Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα της Μπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...