Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Μάνα εξ ουρανού η μάνα γη!

Παράθυρο στην απασχόληση, μέσω της επιστροφής στη γεωργία, ανοίγεται για ανέργους και νέους με το πρόγραμμα ενοικίασης δημόσιας αγροτικής γης, που ξεκίνησε στη Μαγνησία.

Σε πρώτη φάση διατίθενται περισσότερα από 2.250 στρέμματα στον νομό, ενώ έπεται συνέχεια. Ετσι δίνονται ευκαιρία και κίνητρο απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αρχικά γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι στην περιοχή, ώστε να προκύψουν τεμάχια κατάλληλα για γεωργική εκμετάλλευση. Σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασία μοριοδότησης η δημόσια αγροτική γη θα διατίθεται σε νέους ηλικιακά παραγωγούς, κυρίως κάτω των 35 ετών, ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, νέους αγρότες, πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) και επαγγελματίες αγρότες. Το αντίτιμο είναι συμβολικό, 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο.

Μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του υπουργείου, που θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει το αγροτεμάχιο της αρεσκείας του, ακόμη και αν αυτό δεν βρίσκεται στον νομό όπου κατοικεί, αλλά εντός των ορίων της περιφέρειας.

Στο σύστημα μπαίνουν οι «καθαρές» εκτάσεις, δηλαδή αποκλείονται οι καταπατημένες και δασικές, αφού έχουν προηγηθεί φωτοερμηνεία με βάση τις αεροφωτογραφίες αλλά και επιτόπιος έλεγχος, όπου χρειαστεί. Υπολογίζεται ότι σύντομα οι αγρότες όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Θεσσαλίας θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, τα οποία περιλαμβάνονται στο «καλάθι της Περιφέρειας» με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, που εκπονείται. Η εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου «για το καλάθι της Περιφέρειας Θεσσαλίας» βρίσκεται στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του και σύντομα θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου. Θα περιγράφει τεκμηριωμένα και με στατιστικά στοιχεία την υφιστάμενη κατάσταση στους τομείς της φυτικής, ζωικής παραγωγής και της αλιείας, θα προχωρά στην ανάλυση των δυνατών

και των αδύνατων σημείων των καλλιεργειών και των προϊόντων, και θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα· ως κύριους στόχους θα έχει την προώθηση προϊόντων άριστης ποιότητας με ταυτότητα περιφέρειας, τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την ανάδειξή της, την εξαγωγή των προϊόντων και τη δημιουργία υποδομών.

Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων προχώρησε στην ενοικίαση περίπου 9.500 στρεμμάτων των επιδεκτικών προς καλλιέργεια δημόσιων εκτάσεων της πρώην λίμνης Κάρλας με συμβολικό τίμημα και έπειτα από διαβούλευση, με ενδιαφερόμενους τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τοπικούς φορείς.

Το σύστημα μοριοδότησης

Η μοριοδότηση σε σημαντικά κριτήρια επιλογής των υποψήφιων ενοικιαστών είναι:

-100 μόρια λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.

-200 μόρια οι νέοι έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ).

-180 μόρια οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών.

-60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγεγραμμένοι στο μητρώο).

-50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ