Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Μανδύας που τα κάνει αόρατα

Ερευνητές στην Αϊοβα  εφηύραν ένα υλικό που κρύβει αντικείμενα από  τα «μάτια» των ραντάρ 

Μπορεί να θυμίζει Χάρι Πότερ ή Τζέιμς Μποντ ή και «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», αλλά ο «επαναστατικός» μανδύας που κάνει αόρατο όποιον τον φορά κατασκευάστηκε ήδη.
Ερευνητική ομάδα μηχανικών από το Iowa State University εφηύρε ένα εύκαμπτο, ελαστικό υλικό που μπορεί να κρύψει ένα αντικείμενο από τα «μάτια» των ραντάρ.

Το ονόμασαν «μετα-υλικό», ονομασία που δίνεται σε προηγμένα, σύνθετα υλικά, με ιδιότητες που δεν συναντώνται στη φύση, ή «μετα-δέρμα», αφού έχει την ελαστικότητα του δέρματος.
Σύμφωνα με την ομάδα, το «μετα-υλικό» μπορεί να παγιδεύει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ραδιοκύματα και μικροκύματα που μεταδίδονται και επιστρέφουν από τα ραντάρ εντοπισμού στίγματος, ώστε το αντικείμενο που «το φορά» να μην ανιχνεύεται. Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν να επεκτείνουν τις ιδιότητες κάλυψης του «μανδύα» να ξεγελά και στο φως της ημέρας, αλλά και τις υπέρυθρες, δημιουργώντας έναν πραγματικό μανδύα αορατότητας.

Το υλικό αποτελείται από σειρές «σπασμένων» δαχτυλιδιών. Τα δαχτυλίδια έχουν ακτίνα 2,5 χιλιοστά, ενώ το κενό του κάθε δαχτυλιδιού είναι ένα χιλιοστό και είναι γεμάτο με ένα υγρό μεταλλικό κράμα. Τα δαχτυλίδια δημιουργούν ηλεκτρικά πηνία, ενώ τα κενά δημιουργούν πυκνωτές και μαζί αποθηκεύουν και χειρίζονται την ηλεκτρική ενέργεια σε ένα προσωρινό ηλεκτρικό πεδίο, δημιουργώντας ένα «αντηχείο» που παγιδεύει και καταστέλλει τα κύματα ραντάρ σε μια ορισμένη συχνότητα.

Τεντώνοντας το υλικό ή λυγίζοντάς το, αλλάζουν το μέγεθος των υγρών μεταλλικών δακτυλίων στο εσωτερικό, αλλά και η συχνότητα που καταστέλλεται. Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Λίανγκ Ντονγκ, «η τεχνολογία αναμένεται να βρει πολλές εφαρμογές στην ηλεκτρομαγνητική και είναι διαφορετική από τις παραδοσιακές stealth τεχνολογίες που απλά μειώνουν τη δύναμη των κυμάτων που αντανακλούνται πίσω στα ραντάρ. Αν και αυτό θα απαιτήσει προηγμένες τεχνολογίες, νανοπαραγωγή και κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές, πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να καλύψει την επιφάνεια της επόμενης γενιάς των αεροσκαφών stealth».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ