Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Μανιτάκης: Θα φύγουν 11.000. Τόμσεν: Δώστε μας ονόματα

Διάλογοι και σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν μέσα στην εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και της τρόικας αναφορικά με το μείζον θέμα των απολύσεων που έβαζαν στην ατζέντα των συζητήσεων οι πιστωτές μας και των αντιπροτάσεων, μη τεκμηριωμένων τις περισσότερες φορές, που κατέθετε ο υπουργός.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα τους βασικούς διαλόγους που διημείφθησαν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας, κυρίως του επικεφαλής της και σκληρού Πολ Τόμσεν.

Το αρχικό σχέδιο που παρουσίασε ο υπό προθεσμία πλέον υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης για αποχωρήσεις 11.000 επίορκων και ακατάλληλων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και παράλληλη υπαγωγή σε διαθεσιμότητα του πλεονάζοντος προσωπικού από συγχωνευόμενους ή καταργούμενους φορείς δεν απορρίφθηκε στο σύνολό του, αλλά δεν έγινε και αποδεκτό. Και αυτό γιατί οι τροϊκανοί εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο υπάρχουν η πολιτική βούληση και η δυνατότητα από το υπουργείο να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται.

Σε αυτό το σκέλος της συζήτησης έγιναν και οι πιο ενδιαφέρουσες συνομιλίες μεταξύ Μανιτάκη – Τόμσεν, που αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία»:

Μανιτάκης: Είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουν 11.000 επίορκοι και ακατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι, και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του 2012.

Τόμσεν: Πόσοι είναι οι επίορκοι και πόσοι οι ακατάλληλοι;

Μανιτάκης:

Τόμσεν: Το ρωτάω γιατί έως τώρα ακούγαμε πολύ μικρότερο νούμερο επίορκων υπαλλήλων.

Μανιτάκης: Ο αριθμός είναι μεγάλος. Αλλωστε επισημαίνω ότι σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται και ακατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ θα προχωρήσουμε και σε διαθεσιμότητα του πλεονάζοντος προσωπικού από συγχωνευόμενους ή καταργούμενους φορείς.

Τόμσεν: Πού βρίσκονται οι υποθέσεις των επίορκων υπαλλήλων;

Μανιτάκης: Στα Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια.

Τόμσεν: Μάλιστα. Και πώς θα κρίνεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος είναι ακατάλληλος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αξιολόγηση των υπαλλήλων; Δεν σας εμπιστευόμαστε πλέον, καθώς θεωρούμε ότι κωλυσιεργείτε.

Μανιτάκης: Κάνετε λάθος. Είμαστε έτοιμοι και θα προχωρήσουμε. Αλλωστε σας έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015 θα καλυφθεί και πιθανότητα θα προσεγγίσει τους 200.000, χωρίς να χρειαστούν απολύσεις, καθώς οι αποχωρήσεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές που αναμέναμε.

Τόμσεν: Δεν σας πιστεύουμε. Δώστε μας λίστα με ονοματεπώνυμα υπαλλήλων που μπορούν να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου από το Δημόσιο.

Κάπου εκεί τελείωσε η συζήτηση, καθώς τόσο ο κ. Μανιτάκης όσο και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης θεώρησαν προσβλητική την τελευταία απαίτηση του κ. Τόμσεν και αποχώρησαν, για να δώσουν τη λύση τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί που συμφώνησαν στην απόλυση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012, κυρίως επίορκων και ακατάλληλων. Ετσι, σε καθεστώς αβεβαιότητας -και εν μέρει ομηρίας- συνεχίζουν να παραμένουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο άμεσης αποχώρησης από το Δημόσιο. Και αυτό γιατί την ώρα που οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη δεν κατέληξαν, με την ευθύνη και του υπουργού, σε οριστική συμφωνία και αναμένεται να συνεχιστούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στο οικονομικό επιτελείο καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες ώστε να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις προγραμματισμένες αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε οριακό σημείο

Οι συνομιλίες μεταξύ τρόικας και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έφτασαν σε οριακό σημείο, με τους τροϊκανούς να απαιτούν την απόλυση τουλάχιστον 3.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 από τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και τον κ. Μανιτάκη να καθιστά σαφές ότι ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015 θα καλυφθεί και πιθανότητα θα προσεγγίσει τις 200.000, χωρίς να χρειαστούν απολύσεις.

Απομακρύνονται εντός του έτους 1.000-1.200 επίορκοι και άλλοι 800 ακατάλληλοι

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο αριθμός των απολύσεων θα φτάσει για το 2012 τους 2.000 υπαλλήλους. Ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά 1.000-1.200 επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, ενώ θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια, όπως προβλέπει και ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, αυτό δεν έχει γίνει. Ο υπόλοιπος αριθμός, έως τους 2.000, θα καλυφθεί από οργανισμούς και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, αλλά και από υπαλλήλους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να παραμένουν στο Δημόσιο, δηλαδή είναι ακατάλληλοι.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στους εταίρους και ταυτόχρονα να βάλει τέλος στην κωλυσιεργία που παρατηρείται στην αναδιάρθρωση του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν από τον Αντώνη Μανιτάκη την άμεση συγκρότηση λίστας, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία των υπαλλήλων ανά φορέα που μπορούν να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου.

Στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδιασμού παραμένει το προσωπικό των φορέων που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο πακέτο θα περιλαμβάνει 250 φορείς με περίπου 20.000 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 3.500 αναμένεται να είναι σε καταργούμενους. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπουν σε διαθεσιμότητα με το 75% του μισθού τους.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο εκτιμά ότι οι απολύσεις επίορκων υπαλλήλων και όσων έχουν πειθαρχικά παραπτώματα θα φτάσουν τις 8.500. Θα ακολουθήσουν 2.500 υπάλληλοι, οι οποίοι είτε απουσιάζουν αδικαιολόγητα είτε θα κριθούν ακατάλληλοι με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μανιτάκης, στον οποίο χρεώνονται ουσιαστικά λάθη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1:5 και με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το Δημόσιο (που το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα φτάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος, έναντι των αρχικά συντηρητικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 15.000), διασφαλίζεται ο στόχος γα 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως το 2015 και υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, προσεγγίζοντας μάλιστα τον αριθμό των 200.000. Συνολικά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανιτάκη, έως τα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα είναι μικρότερος περίπου κατά 1/3 σε σχέση με το 2009.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ