Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Manual για επίδοξους μετανάστες

Οδηγίες προς… ναυτιλλομένους μετανάστες στέλνουν οι ομογενείς του κρατιδίου της Ρηνανίας στη Γερμανία, προκειμένου να βοηθήσουν τους Ελληνες που έχουν ήδη φύγει ή επιθυμούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο 2011 περίπου 7.000 Ελληνίδες και Ελληνες κατέφυγαν στη Γερμανία προκειμένου να αναζητήσουν εργασία με καλύτερες συνθήκες, όπως σημειώνει η Ιωάννα Ζαχαράκη, δημοτική σύμβουλος του Ζόλιγκεν Γερμανίας.

Παιδί μεταναστών από τη Χρυσομηλέα Καλαμπάκας η ίδια, παρατηρεί: «Πολλοί συμπατριώτες μας, όμως, έρχονται χωρίς προετοιμασία και συναντούν πολλές δυσκολίες, στη συνέχεια. Θα πρέπει να γνωρίζουν, πρώτα απ΄ όλα, ότι χωρίς τη γνώση της γερμανικής γλώσσας είναι δύσκολο έως αδύνατον να βρουν εργασία εδώ. Παρατηρούμε δε ότι έχουν ιδρυθεί γραφεία στην Ελλάδα, που, αντί καλής αμοιβής, υπόσχονται σε ανέργους ότι θα τους βρουν εργασία στη Γερμανία. Συνιστούμε μεγάλη προσοχή, καθώς παρατηρούμε πολλές περιπτώσεις που συμπατριώτες μας, λίγο καιρό αφότου έχουν έρθει εδώ, μένουν χωρίς εργασία και χρήματα. Τότε απευθύνονται σε εμάς, σε ελληνικούς φορείς, εδώ στη Γερμανία, καθώς δεν έχουν χρήματα ούτε για να επιστρέψουν στην πατρίδα».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μετανάστες από την Ελλάδα αποτέλεσαν την αιτία να δημιουργηθεί το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, στο οποίο συμμετέχουν φορείς όπως ελληνικές κοινότητες της περιοχής, ελληνορθόδοξες ενορίες, πολιτιστικοί σύλλογοι, ο Γερμανοελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρηματιών DHW, δημοτικοί σύμβουλοι ελληνικής καταγωγής, εθελοντές και συνεργάτες της Διακονίας Ρηνανίας – Βεστφαλίας – Λίππε. «Σκοπός του δικτύου μας είναι να συντονίσει το δυναμικό των συμμετεχόντων φορέων, να ανταλλάσσει πληροφορίες για τις ανάγκες των νεοφερμένων και να παρέχει βοήθεια, ανάλογα με τις δυνατότητές του» αναφέρει η κυρία Ζαχαράκη.

Ο πολυσέλιδος δίγλωσσος οδηγός που δημιούργησε το δίκτυο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή, την εκμάθηση της γλώσσας και την αναζήτηση εργασίας και κατοικίας, αλλά και για σχολικά θέματα, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνικές υπηρεσίες, δίκτυα και άλλα.

Info: Ο οδηγός με τίτλο «Διαμονή και εργασία στη Γερμανία» χρηματοδοτήθηκε από το υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικών Υποθέσεων του κρατιδίου βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και τη Διακονία Ρηνανίας – Βεστφαλίας – Λίππε, και μπορεί να εκτυπωθεί από τις ιστοσελίδες της Διακονίας Ρηνανίας – Βεστφαλίας – Λίππε, του DHW και της Ελληνικής Κοινότητας Ντίσελντορφ, στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

www.diakonie-rwl.de/leben-und-arbeiten-in-deutschland

www.dhwv.de

www.elkoinotita.blogspot.com

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ