Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Μας «κούρεψαν» με αγγλικούς κανόνες

Πέρασε στα ψιλά. Εχει όμως μεγάλη αξία για το ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνουν οι επόμενες γενιές προκειμένου να γίνει η αποπληρωμή του τεράστιου ελληνικού χρέους που θα απομείνει ακόμη και μετά το «κούρεμά» του κατά 50%. Σε τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones αποκαλύπτεται ότι ως κίνητρο προς τις ξένες τράπεζες για να δεχτούν τη διαγραφή μέρους των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα τούς δόθηκε η υπόσχεση ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα λάβουν θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο αντί για το ελληνικό. Το αγγλικό δίκαιο φέρνει σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση τον δανειολήπτη σε σχέση με τον πιστωτή, όταν ο πρώτος δηλώσει αδυναμία να πληρώσει.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το αγγλικό δίκαιο δόθηκε και το πρώτο δάνειο της τρόικας ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ στη σχετική δανειακή σύμβαση υπήρχε όρος -που αναμένεται να επαναληφθεί και στη σύμβαση για το νέο δάνειο- με τον οποίο η Ελλάδα παραιτούνταν από οποιοδήποτε δικαίωμα να μπλοκάρει την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων από τους δανειστές της, αν η χώρα μας προχωρήσει σε στάση πληρωμών (άρση ασυλίας έναντι των περιουσιακών της στοιχείων).

Ας δούμε όμως τους αριθμούς. Η Ελλάδα χρωστά σήμερα περίπου 360 δισ. ευρώ. Από αυτά, ήδη 73 δισ. αποτελούν τις εκταμιεύσεις από το δάνειο των άλλων χωρών της ευρωζώνης, το οποίο, βάσει της πρώτης δανειακής σύμβασης, διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Αλλα 62 δισ. ευρώ διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία σταδιακά με το νέο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα θα αποπληρωθούν. Το χρέος αυτό θα είναι όπως και τα 73 δισ. ευρώ προς τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και θα μεταφερθούν και αυτά στο αγγλικό δίκαιο με βάση τη νέα δανειακή σύμβαση. Από τα σημερινά περίπου 200 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες θα παραμείνουν (μετά το «κούρεμα» κατά 50%) 100 δισ. σε νέα ελληνικά ομόλογα, τα οποία επίσης θα περάσουν υπό το αγγλικό δίκαιο, βάσει της «διευθέτησης» που αποκάλυψε το πρακτορείο Dow Jones. Το σύνολο των παραπάνω ανέρχεται στα 235 δισ. ευρώ από τα περίπου 260 δισ. που προβλέπεται να είναι το ελληνικό χρέος το 2020. Το αγγλικό δίκαιο δίνει στους πιστωτές την ευχέρεια να συντονίζονται καλύτερα έναντι των χωρών που χρεοκοπούν, καθώς προβλέπει τις λεγόμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης». Δηλαδή, αν το 60% ή 70% των πιστωτών μιας χώρας μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι, τότε αυτό δεσμεύει και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Για παράδειγμα, αν το 70% των πιστωτών της Ελλάδας αποφασίσει έπειτα από χρεοκοπία της χώρας μας να διεκδικήσει δικαστικά την κατάσχεση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, τότε μπορεί να θεμελιώσει νομικά αυτό το αίτημά του. Βάσει του ελληνικού δικαίου, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε θεωρητικά να περάσει έναν νόμο που θα απαιτούσε για τις παραπάνω ενέργειες να συμφωνήσει το 100% των πιστωτών. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να βάλει ένα κρατικό ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο να μπλοκάρει τις νομικές ενέργειες των ξένων πιστωτών εναντίον της Ελλάδας.

Σπύρος Δημητρέλης


Ο Fitch θεωρεί τη συμφωνία χρεοκοπία

Χρεοκοπία θα θεωρηθεί πιθανώς η συμφωνία για εθελοντικό «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα, ξεκαθάρισε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Σύμφωνα με τους αναλυτές του μοναδικού εκ των τριών ισχυρών οίκων αξιολόγησης που ελέγχεται από ευρωπαϊκά κεφάλαια, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει υψηλό και μετά τη συμφωνία, οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας είναι περιορισμένες, ενώ η βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις πιθανώς θα εξανεμιστεί.

Η Fitch προβλέπει ότι περίπου το 85% των ομολογιούχων που κατέχουν ελληνικό χρέος ύψους 210 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει στη συμφωνία που ανακοινώθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Προσθέτει, όμως, ότι το «κούρεμα» 50% δεν θα μεταφραστεί σε αντίστοιχη ελάφρυνση της Ελλάδας, καθώς η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και κράτη-μέλη Ε.Ε.) κατέχει πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους. Το συγκεκριμένο χρέος δεν εντάσσεται στη συμφωνία.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι ακόμα και αν υλοποιηθεί η συμφωνία το ελληνικό χρέος θα φτάνει το 142% του ΑΕΠ το 2013 και θα είναι μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ