Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Μάστερ στην ειρωνεία

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά -μια και κρίνεται το εργασιακό μέλλον χιλιάδων ανθρώπων-, θα μπορούσε να είναι «μπλακ χιούμορ». Και αναφερόμαστε στη «βελτιωτική» ρύθμιση που έγινε στο πολυνομοσχέδιο (το οποίο ψηφίζεται σήμερα και κρίνει την κυβερνητική συνοχή) μετά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι όσοι σχολικοί φύλακες ή δημοτικοί αστυνομικοί έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό εξαιρούνται από το μέτρο της διαθεσιμότητας! Βέβαια, η απορία που παραμένει είναι πόσοι από τους 2.300 σχολικούς φύλακες ή πόσοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν μάστερ ή διδακτορικό, για να κρίνουμε στην πράξη την «ευεργετική» ρύθμιση. Κατά τα άλλα, οι διορθώσεις προβλέπουν ότι οι κλήσεις παράνομης στάθμευσης και οι παραβάσεις (όπως τραπεζοκαθίσματα) -που ήταν αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας- περνούν στην ΕΛ.ΑΣ., εάν το ζητήσουν οι δήμαρχοι.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στις εξής βελτιωτικές ρυθμίσεις:

1. Παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

2. Θα γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία.

3. Ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών. Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Παράλληλα, καταργείται η αστική και πειθαρχική ευθύνη των δημάρχων σε περίπτωση προυπολογισμών που πέφτουν έξω.

4. Θα εισαχθεί ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία για τους δήμους που το επιθυμούν με Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία -σε έναν ή περισσότερους δήμους- η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

5. Θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Οι ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Παιδείας βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, προκειμένου να γίνει η μεταφορά των εκπαιδευτικών από τις δομές του υπουργείου Παιδείας σε διαθεσιμότητα και από εκεί άμεσα -εντός διμήνου- σε νοσοκομεία.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ