Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

«Μαστογραφία» σε 8 δεύτερα!

Μια επαναστατική εξέταση για τον καρκίνο του στήθους, που θα ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα, ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές, με τη βοήθεια της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να εντοπίζονται οι νάρκες!

Επιστήμονες της εταιρίας Micrima, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου Μπρίστολ, έφτιαξαν ένα νέο μηχάνημα που φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει την κλασική μαστογραφία και δεν θα χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ, αλλά ραδιοκύματα. Μάλιστα, σε αντίθεση με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, η νέα μέθοδος διάγνωσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας, σημειώνοντας ένα σημαντικό βήμα στην πρόληψη για τον καρκίνο του στήθους.

Το μηχάνημα ονομάζεται MARIA (Multistatic Array processing for Radiowave Image Acquisition) και αποτελείται από 60 κεραίες, που συνθέτουν ένα πλήρες σύστημα «σκαναρίσματος». Για να εντοπίσει την ύπαρξη καρκινικών όγκων στο στήθος, το μηχάνημα αναζητά σημεία με υψηλή διηλεκτρική σταθερά, όπως ακριβώς λειτουργούν και τα μηχανήματα για τον εντοπισμό των ναρκών. Στον άνθρωπο, στα συγκεκριμένα σημεία υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερού και αίματος, κάτι που, όταν συμβαίνει, αποτελεί ένδειξη της ύπαρξης καρκινικών όγκων.

Σε αντίθεση με τη μαστογραφία, η νέα εξέταση δεν χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και είναι απολύτως ανώδυνη. Μέχρι στιγμής το μηχάνημα έχει δοκιμαστεί σε 200 γυναίκες σε νοσοκομεία της Βρετανίας, εντοπίζοντας το 80% των όγκων, ποσοστό που σημειώνεται και με τις κλασικές εξετάσεις. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που έχει αυτή η νέα διαγνωστική μέθοδος» είπε ο δρ Μάικ Σιρ, ένας από τους επιστήμονες που δοκίμασαν το μηχάνημα. «Δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα των σημερινών μεθόδων (υπέρηχος, μαστογραφία και MRI), είναι γρήγορη, ασφαλής, άνετη και οικονομική. Προσφέρει καθαρές απεικονίσεις με μεγάλη ακρίβεια και, αν χρειαστεί να επαναληφθεί, οι ασθενείς δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, σε αντίθεση με τη μαστογραφία, κατά την οποία ο κίνδυνος για τον καρκίνο αυξάνεται από τις ακτίνες-Χ».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το μηχάνημα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε τρία χρόνια.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ