Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Μάθημα στα νερά των σφουγγαράδων

Η προκήρυξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη δημόσια Σχολή Δυτών στο νησί των σφουγγαράδων, την Κάλυμνο, ενημέρωνε -ήδη από τον περασμένο Ιούλιο- για τις προσφερόμενες θέσεις μαθητών: Εως πέντε κυβερνήτες, έως 15 επιτηρητές και ισάριθμοι δύτες. Τελικά, στα… υποβρύχια θρανία κάθονται τις τελευταίες μέρες συνολικά 24 μαθητές, οι πρώτοι που «εγκαινιάζουν» την επαναλειτουργία της δημόσιας σχολής, η οποία παρέμενε κλειστή από το 2005 εξαιτίας αδυναμίας του υπουργείου Ναυτιλίας να τη χρηματοδοτήσει.

Η σχολή άνοιξε την πύλη της ξανά -προκαλώντας ενθουσιασμό στους σφουγγαράδες- με αποκλειστικό χρηματοδότη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και με τις προσπάθειες του Συλλόγου Σφουγγαράδων Καλύμνου και του Δήμου. Μοναδική στο είδος της δημόσια σχολή, λειτουργεί από το 1958 με βασιλικό διάταγμα και δημιουργήθηκε για να καλύψει αρχικά τις ανάγκες της Καλύμνου σε υποβρύχια εκπαίδευση, καθώς η οικονομία του νησιού στηριζόταν στην καταδυτική δραστηριότητα, αλλά τα ατυχήματα λόγω ελλιπούς γνώσης ήταν πολλά.

Η διάρκεια της φοίτησης είναι τουλάχιστον 40 εργάσιμες ημέρες. «Κόσμημα» για το νησί και όλη τη χώρα χαρακτηρίζει τη Σχολή Δυτών ο πρόεδρος του Συλλόγου Σφουγγαράδων Καλύμνου Παντελής Γεωργαντής, σημειώνοντας ότι «το επίπεδο είναι υψηλό και χαιρόμαστε να βλέπουμε καταρτισμένους δύτες, καθώς στα παλιά χρόνια επικρατούσε άγνοια».

Επαγγελματικά πεδία

Η φοίτηση είναι δωρεάν και μέσω των μαθημάτων παρέχονται όλες οι απαραίτητες γνώσεις για ασφαλή υποβρύχια δραστηριότητα, καθώς και για τις πολυάριθμες επαγγελματικές εφαρμογές της κατάδυσης, όπως ανεύρεση και ανέλκυση αντικειμένων, εργασίες σε λιμένες, τοποθέτηση και υποβρύχια ηλεκτροσυγκόλληση αγωγών. Το πτυχίο μαζί με την προϋπηρεσία ενός έτους του κατόχου ως βοηθού δύτη εξασφαλίζουν άδεια δύτη!

«Στόχος μας είναι η σχολή να παραμείνει ανοιχτή αλλά και να αναβαθμιστεί, να θεσπιστούν εισαγωγικές εξετάσεις για να ανέβει το επίπεδο και να δημιουργηθούν κοιτώνες και τραπεζαρία για τους μαθητές από όλη την Ελλάδα» λέει ο Δημήτρης Νυστάζος, εκ των εκπαιδευτών, σημειώνοντας ότι το πτυχίο, παρότι είναι κρατικό, δεν παρέχει την αναγκαία ευρωπαϊκή πιστοποίηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ