Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Mάθημα το weekend από συμφοιτητές με… φραπέ και θέα

Ενα iPad ή laptop, ένας μικρός πίνακας, χαρτιά με σημειώσεις, κούπες με αχνιστό καφέ στο τραπέζι, καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά από νέους ανθρώπους, πρόθυμους να μοιραστούν τις γνώσεις τους με συμφοιτητές τους. Είναι τα «συστατικά» του Οutstudying project, ενός διαφορετικού «φροντιστηρίου» με φοιτητές σε ρόλο καθηγητών και μαθητών, που μετράει μόλις έναν μήνα ζωής, αλλά αποτελεί ήδη θέμα συζήτησης στα πανεπιστήμια και τα φοιτητικά στέκια.

Πίσω από τη νέα πρωτοβουλία αλληλοϋποστήριξης φοιτητών κρύβονται ο 24χρονος Αγγελος Μουζακίτης και ο 21χρονος Στέφανος Αλεξόπουλος, από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. «Την ημέρα που το πρότεινα στον Στέφανο, είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο με μια συμφοιτήτριά μας. Εβαλα την ιδέα, εκείνος τη… βούτηξε στη λογική και ξεκινήσαμε» λέει ο Αγγελος. Η ομάδα στελεχώθηκε με δύο φίλες τους, υπεύθυνες για την προώθηση της προσπάθειας και την οικονομική διαχείριση, και με «καθηγητές» (Outteachers) που ανέλαβαν να τρέξουν τα πρώτα τμήματα.

«Προς το παρόν έχουμε τρεις τάξεις των πέντε ατόμων, με μαθήματα Λογιστικής, Πληροφορικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ωστόσο, σκοπός μας είναι να καλύψουμε σε λίγο καιρό όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές». Το Οutstudying απευθύνεται σε φοιτητές που δεν μπορούν να πηγαίνουν καθημερινά στη σχολή τους, δυσκολεύονται να περάσουν κάποια μαθήματα ή απλώς θέλουν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις από εκείνες που προσφέρουν τα πανεπιστημιακά συγγράμματα.

«Πολλοί φοιτητές χάνουν παραδόσεις μαθημάτων επειδή δουλεύουν, μένουν μακριά από το πανεπιστήμιο ή δεν μπορούν να πάνε στη σχολή τους εξαιτίας των συχνών απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς» αναφέρει ο Στέφανος. «Σκοπός μας δεν είναι να πάρουμε τη θέση των καθηγητών μας, δεν μπορούμε άλλωστε. Είναι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το πανεπιστήμιο, με αριστούχους που θα βοηθούν συμφοιτητές τους, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, με ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με τα χρήματα που απαιτούνται για την εγγραφή σε ένα πανεπιστημιακό φροντιστήριο»

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο, σε καφετέριες, φοιτητικά στέκια ή τοποθεσίες της Αττικής με ωραία θέα. «Η επιλογή του σημείου εξαρτάται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των Outstudents. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα τμήμα με φοιτητές που μένουν στο Μαρούσι, το μάθημα μπορεί να γίνει σε μια καφετέρια της περιοχής τους. Αλλά μπορούμε να πάμε και σε μια πλατεία ή στην Ακρόπολη. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα τελείως διαφορετική από αυτή που επικρατεί στο πανεπιστήμιο. Δεν κάνουμε χαβαλέ, ούτε παριστάνουμε τους σοφούς. Απλώς μοιραζόμαστε κάποιες γνώσεις με συμφοιτητές μας, που δεν αποκλείεται αργότερα να γίνουν Outteachers μας στο μάθημα που μας δυσκολεύει».

Σε αυτή την κατηγορία μελών της Outstudying κοινότητας ανήκει ο 20χρονος φοιτητής Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας Παύλος Ισαρης. «Επεσα τυχαία στη σελίδα της ομάδας στο facebook και σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνω την πρακτική μου και να βγάλω χαρτζιλίκι ως καθηγητής. Στη συνέχεια όμως έγινα και μαθητής». Ο Παύλος παρακολουθεί το μάθημα «Βάσεις Δεδομένων» του ΤΕΙ Πληροφορικής και λύνει τις απορίες συμφοιτητών του για τον «Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό» που διδάσκεται στο Γ΄ εξάμηνο της σχολής του.

«Διαπιστώνω ότι η ενασχόλησή μου με το project, τόσο από τη θέση του Outteacher όσο και από εκείνη του Outstudent, με βοηθάει να βελτιωθώ και ως φοιτητής. Βρίσκω πληροφορίες στο Διαδίκτυο, καλύπτω κενά, μαθαίνω μέσα από τις ερωτήσεις των άλλων». Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους κύριους σκοπούς των δημιουργών της κοινότητας. «Να ενεργοποιηθούν οι φοιτητές, να δουν κάτι διαφορετικό, να γίνουν καλύτεροι. Το Outstudying δεν είναι κάτι καινούργιο ή πρωτοποριακό. Οι περισσότεροι έχουμε έναν φίλο που κάποτε μας έδωσε σημειώσεις ή μας βοήθησε να περάσουμε ένα μάθημα. Εμείς απλώς δημιουργήσαμε το πλαίσιο ώστε να… επισημοποιηθεί και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία μεταξύ των φοιτητών. Με σύστημα, οργάνωση, ευθύνη, αλλά και με καλή παρέα».

Μηδαμινό το κόστος του «φροντιστηρίου»

To Outstudying project περιλαμβάνει δύο κατηγορίες μαθημάτων. Τα δίωρα ή τρίωρα Real time μαθήματα, που γίνονται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, και τα οκτάωρα-δεκάωρα, που προγραμματίζονται ακριβώς πριν από την εξεταστική (Exam Outstudying). Στα Real time μαθήματα οι Outteachers παρακολουθούν τις διαλέξεις των καθηγητών τους στο πανεπιστήμιο και στο τέλος της εβδομάδας παραδίδουν στους «μαθητές» τους την ίδια ύλη, εμπλουτισμένη με παραδείγματα, ασκήσεις, βίντεο και παραπομπές σε επιστημονικά άρθρα. Στο Exam Outstudying αναλαμβάνουν να «διδάξουν» την ύλη ολόκληρου του εξαμήνου, δίνουν σημειώσεις και θέματα SOS για τις εξετάσεις.

Οι Outstudents πληρώνουν 30 ευρώ τον μήνα για τις παραδόσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και 40-50 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια του μαθήματος, για την προετοιμασία πριν από την εξεταστική. «Σε σύγκριση με ένα πανεπιστημιακό φροντιστήριο το κόστος είναι… αστείο. Στα φροντιστήρια υπάρχει… ταρίφα, 250 ευρώ το μάθημα. Δίνουμε λοιπόν και μια απάντηση στην οικονομική κρίση. Ως προς το κλίμα συνεργασίας και το περιβάλλον, όποιος έχει περάσει από φροντιστήριο καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά».

Οι «καθηγητές» της Outstudying κοινότητας επιλέγονται έπειτα από συνέντευξη, με τέσσερα βασικά κριτήρια. «Την αναλυτική βαθμολογία του υποψήφιου Outteacher, που, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, μας δίνει μια εικόνα για το επίπεδο γνώσεών του, τη μεταδοτικότητά του, την όρεξή του για δουλειά και την άνεση στην επικοινωνία με τους άλλους. Δεν θέλουμε κάποιον που θα έρθει μόνο για τα χρήματα, θα βαριέται ή θα προσπαθεί να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους φοιτητές».

Οι Outteachers κερδίζουν το 50% των «διδάκτρων» που πληρώνουν οι «μαθητές» κάθε τμήματος. «Δηλαδή, για ένα οκτάωρο μάθημα σε πέντε φοιτητές παίρνουν 100 ευρώ». Το 10% των χρημάτων πηγαίνει στον Academic Manager, έναν φοιτητή που αναλαμβάνει την επίβλεψη της συνολικής λειτουργίας ενός ή περισσότερων τμημάτων και το υπόλοιπο 40% μοιράζεται μεταξύ των δημιουργών του project. «Δεν περιμένουμε βέβαια να ζήσουμε με αυτά τα χρήματα, δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Μπορούμε όμως να καλύπτουμε τα έξοδα για τις μετακινήσεις, τον καφέ μας και τις σημειώσεις που χρειάζονται για τα μαθήματα».

Tο facebook και τα ανοίγματα στην αγορά εργασία

Τα νέα της Outstudying κοινότητας έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν στα φοιτητικά στέκια, ενώ τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι φοιτητές ζητούν πληροφορίες μέσω e-mail ή επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ομάδας, www.outstudying.com, και το γκρουπ της στο facebook, www.facebook.com/outstudying. «Μέχρι σήμερα έχουν μπει στην ιστοσελίδα μας περισσότεροι από 1.000 χρήστες του Διαδικτύου, ενώ το γκρουπ μας στο facebook έχει πάνω από 280 fans».

Στις προθέσεις του Αγγελου και του Στέφανου είναι και η συνεργασία τους με εταιρίες που θα δίνουν στους «μαθητές» τη δυνατότητα να μπουν στην αγορά εργασίας. «Εχουμε ήδη κάνει κάποιες επαφές και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Αν όλα πάνε καλά, σε λίγο καιρό θα ανεβάσουμε πληροφορίες στο site μας».

Οσο για τα μελλοντικά τους σχέδια; «Για τον Στέφανο υπάρχει ήδη η προοπτική για μεταπτυχιακό και δουλειά στο Χονκγ Κονγκ, αλλά προσπαθώ να τον πείσω να το ξανασκεφτεί και να στραφεί στην εκπαίδευση. Εγώ έχω ήδη ασχοληθεί με το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, αλλά… ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή» λέει ο Αγγελος. «Το Outstudying πάντως δεν θα το αφήσουμε. Και όταν δεν θα μπορούμε πια να το τρέξουμε εμείς, όλο και κάποιος θα βρεθεί να το συνεχίσει. Είναι μια ιδέα που αξίζει να προχωρήσει».

Γεράσιμος Κόντος

Φωτο Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ