Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Μάθημα υπό το μηδέν στη Βορ. Ελλάδα

Στο έλεος του Θεού και του καιρού έχει αφήσει τους μαθητές των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στα προβλήματα θέρμανσης και μετακίνησης που αντιμετωπίζουν. Τα χρέη των σχολείων, που ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά και οι περικοπές στον προϋπολογισμό της δημόσιας εκπαίδευσης «παγώνουν» τους μαθητές, καθώς οι εταιρίες έχουν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και οι προμηθευτές αρνούνται να γεμίσουν με πετρέλαιο τις δεξαμενές στα σχολεία, αν δεν τους πληρώσουν τα χρωστούμενα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σε ορεινές περιοχές, όπως η Φλώρινα και η Καστοριά, όπου η βαρυχειμωνιά έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα των κατοίκων και οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Οι δημοτικές αρχές, οι οποίες πλέον έχουν στην αρμοδιότητά τους την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δέχονται σε καθημερινή βάση τελεσίγραφα από εκπαιδευτικούς και γονείς ότι, αν δεν λυθεί άμεσα το ζήτημα της θέρμανσης, θα κλείσουν τα σχολεία. Ωστόσο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε τραγική οικονομική κατάσταση, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις νέες υποχρεώσεις της, καθώς η υπουργός Παιδείας πέταξε το μπαλάκι της χρηματοδότησης των σχολείων στους δήμους και έκτοτε ένιψε τας χείρας. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έχουν βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προμηθευτούν τα σχολεία πετρέλαιο, ως απάντηση στην αδιαφορία της Πολιτείας που δεν πράττει τα αυτονόητα.

Πάντως οι μαθητές των απομακρυσμένων περιοχών είναι διπλά αδικημένοι, αφού πληρώνουν τις «μνημονιακές περικοπές» και από πλευράς μετακινήσεων. Εως τα τέλη του Νοεμβρίου θα συνεχίσουν οι ιδιοκτήτες πούλμαν να μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία τους, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με το υπουργείο Παιδείας. Ελλείψει χρημάτων, η κυρία Διαμαντοπούλου δεν έχει κάνει καμία κίνηση για να ανανεωθούν οι συμβάσεις, ενώ οι ιδιοκτήτες πούλμαν, από την πλευρά τους, στους οποίους το υπουργείο χρωστάει μεγάλα ποσά, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία αν δεν εξοφληθούν.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ