Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Μαθήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τον Πρ. Παυλόπουλο!

Η παραβίαση της αρχής της αλληλεγγύης από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστά κυρώσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση για την 20ή επέτειο από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας εν όψει και της συζήτησης που γίνεται για το θέμα του χρέους.

Οπως εξήγησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η αρχή της αλληλεγγύης είναι πλήρης κανόνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου, διατυπώνεται σε δεκαπέντε άρθρα της Συνθήκης της Ε.Ε., της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. αλλά και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., και «αναδεικνύεται σε βασική νομική αρχή της Ε.Ε., θεμελιώδους μάλιστα σημασίας για τη συνεκτικότητα και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητά της».

Και αυτό, όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι «η εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης τής επιτρέπει να υπερβεί, μερικώς τουλάχιστον, ορισμένες από τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ιδιαιτερότητες της δομής της και να συμβάλει στην ενότητα και αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της, προς όφελος όλων των κρατών-μελών της, πρωτίστως δε των Ευρωπαίων πολιτών».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «είναι αναγκαίο και νομικώς επιβεβλημένο η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης να γίνεται σεβαστή και όταν αναλαμβάνεται κοινή δράση των κρατών-μελών με βάση τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, έτσι ώστε οι εκάστοτε πολιτικές επιλογές να μην αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ