Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Μαθήματα Φυσικής από την Πολεμική Αεροπορία!

Στα εργαστήρια της Υπηρεσίας Διακριβώσεων (ΥΠΗ.Δ.) της Πολεμικής Αεροπορίας στον Βύρωνα οι μαθητές της γ΄ τάξης του Γυμνασίου Καρέα κάνουν αισθητή την παρουσία τους με ψιθύρους, παρατηρήσεις και απορίες. «Στο σπίτι μας πώς παίρνουν ρεύμα οι συσκευές;» «Αν καεί μια ασφάλεια τι γίνεται;» «Κύριε, κύριε, τι συμβαίνει εδώ όταν είναι ίδιες οι αντιστάσεις;» «Αυτό είναι πιο κάτω στην ύλη, για τα κυκλώματα δεν έχουμε μάθει ακόμα!»

Οι μαθητές του Γυμνασίου Καρέα είναι από τους πρώτους που πέρασαν την πύλη του στρατοπέδου και μυήθηκαν στα μυστικά της Φυσικής και της Μετρολογίας ύστερα από την πρόσκληση του διοικητή της ΥΠΗ.Δ., σμηνάρχου Μιχάλη Κόνταρη, και της αρμόδιας αντιδημάρχου Βύρωνα Ιουλίας Κιούπη προς τα σχολεία της περιοχής, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας αρχίζει με μια μίνι διάλεξη πάνω στις βασικές αρχές της Μετρολογίας. Ακολουθεί ξενάγηση στα εργαστήρια όπου εκτελούν μετρήσεις ακριβείας στους τομείς Ηλεκτρονικών, Φυσικών Διαστάσεων και Ηλεκτρομηχανικών – Μηχανικών.

Στο τέλος γίνεται επίδειξη συσκευών, οργάνων, μεθόδων και τεχνικών μέτρησης. «Σκοπός της συνεργασίας μας με την ΥΠΗ.Δ. είναι να δουν τα παιδιά στην πράξη όσα διαβάζουν στα βιβλία της Φυσικής. Είναι μια προσπάθεια που θέλουμε να συνεχιστεί για πολύ καιρό, προς όφελος των μαθητών της πόλης μας» λέει ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα εργαστήρια διακριβώσεων είναι εξοπλισμένα με πρότυπες συσκευές μέτρησης μεγεθών της Φυσικής, όπως το μήκος, η μάζα, η πίεση, η ροπή, η θερμοκρασία, η υγρασία, η τάση και ο χρόνος. Οι μαθητές παρακολουθούν απλά πειράματα, όπως η εφαρμογή του νόμου του Ομ ή η μέτρηση της ροπής, ελέγχουν πόσα δευτερόλεπτα «χάνουν» τα ρολόγια τους, βλέπουν τον τρόπο λειτουργίας των πρότυπων συσκευών μέτρησης -αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ- και ακούν για απλές έννοιες και εφαρμογές, όπως η κατανάλωση ισχύος και οι συνδεσμολογίες αντιστάσεων.

«Τα παιδιά του γυμνασίου μπορούν, για παράδειγμα, να δουν πώς ορίζεται το ένα μέτρο και να καταλάβουν πώς λειτουργούν τα μικρά κυκλώματα και οι συνδέσεις ηλεκτρισμού. Ωστόσο, είναι ακόμα πιο σημαντικό να μάθουν ότι στη χώρα μας, και μάλιστα κοντά στα σπίτια τους, γίνεται έρευνα υψηλού επιπέδου» αναφέρει ο διευθυντής του Γυμνασίου Καρέα Σταύρος Αγαζάνης.

Εως το τέλος Δεκεμβρίου θα περάσουν την πύλη του στρατοπέδου οι μαθητές άλλων τριών σχολείων του Βύρωνα, ενώ στις προθέσεις της ΥΠΗ.Δ. και του δήμου είναι να συνεχιστούν οι επισκέψεις και τη νέα χρονιά. «Μεγαλύτερη έμφαση θα δώσουμε στους μαθητές των λυκείων της πόλης, που έχουν περισσότερες γνώσεις Φυσικής και Μετρολογίας. Αλλά και για τα μικρότερα παιδιά είναι ευκαιρία να δουν κάποια πράγματα που ίσως τους χρησιμεύσουν στο μέλλον» σημειώνει ο κ. Κόνταρης.

«Οσοι νομίζουν ότι είμαστε μόνο… αεροπλάνα κάνουν λάθος»

Στα εργαστήρια της ΥΠΗ.Δ. οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με μεγάλη ακρίβεια και έχουν καθοριστική σημασία για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν όλοι οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ελληνική Υπηρεσία Διακρίβωσης είναι η πιο δραστήρια στα Βαλκάνια, με περίπου 20.000 διακριβώσεις και επιδιορθώσεις συσκευών ετησίως. «Οσοι νομίζουν ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι μόνο τα αεροπλάνα κάνουν λάθος. Ολα από εδώ ξεκινούν. Μια λάθος μέτρηση στην πίεση ενός ελαστικού μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο» εξηγεί ο διοικητής της μονάδας, σμήναρχος Μιχάλης Κόνταρης. «Υπάρχει και η τεχνική εξειδίκευση που, όπως διαπιστώνουμε από τις πρώτες επισκέψεις σχολείων, ενδιαφέρει πολλά παιδιά. Αλλωστε, για να βοηθήσουμε τους μαθητές να καταλάβουν τι ακριβώς κάνουμε εδώ, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων, ώστε να επιλέγουν οι ίδιοι τα πειράματα που κάνουμε κάθε φορά».

Γεράσιμος Κόντος

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ