Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Μαθητικός διαγωνισμός για το 1821

Ζητείται η δημιουργία βίντεο έως τις 19 Φεβρουαρίου με έπαθλο ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στον ΜυστράΑπό τον 
Αντ. Τριανταφύλλου

Σε μια αξιέπαινη προσπάθεια η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας, διενεργεί πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να προσκαλέσει τους μαθητές σε ένα ταξίδι ιστορικής μελέτης, αναζήτησης και έρευνας, που παράλληλα θα διεγείρει τις εικαστικές δυνάμεις, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να μελετήσουν τη ζωή και τη συμβολή τεσσάρων σημαντικών προσωπικοτήτων των προεπαναστατικών χρόνων στη δημιουργία της εθνικής συνείδησης.

Αφορά μαθητές και μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου, που ατομικά ή σε ομάδες μέχρι τριών ατόμων, με μέριμνα επιβλέποντος εκπαιδευτικού, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο βίντεο για μία από τέσσερις σημαντικές προεπαναστατικές προσωπικότητες, τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό, την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία και τον Ιωάννη Βλάχο ή Δασκαλογιάννη. Η προθεσμία για την αποστολή των εργασιών λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Οι μαθητές που θα διακριθούν θα συμμετάσχουν σε μία δωρεάν εκπαιδευτική επίσκεψη στον Μυστρά.

Τι συμβολίζουν

Η επιλογή αυτών των προσωπικοτήτων δεν είναι τυχαία. Ο Ρήγας, ο προεπαναστατικός συγγραφέας και πολιτικός στοχαστής, αντιπροσωπεύει τον ελληνικό κοσμοπολιτισμό με την ιδέα για τη δημιουργία βαλκανικής ομοσπονδίας λαών, μετά την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι η λαϊκή και ασκητική προσωπικότητα που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο εξισλαμισμό των χριστιανών στη δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο παρακινώντας τους ορθόδοξους χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία που θα διδάσκουν την Ορθοδοξία, αναφερόμενος συχνά και στο «ποθούμενο» της απελευθέρωσης του γένους.

Η Αγία Φιλοθέη αντιπροσωπεύει τις γυναικείες προσωπικότητες και την περιοχή της πρωτεύουσας. Η ασκήτρια, φιλάνθρωπος και ευεργέτις, η οποία έζησε στην οθωμανική Αθήνα, έγινε αγία της Εκκλησίας για τη δράση της υπέρ της διατήρησης της χριστιανικής ταυτότητας του πληθυσμού της Αττικής, αλλά και για το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που στήριξε με την οικογενειακή περιουσία της.

Τέλος, ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης, που παρακίνησε τους Κρήτες να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό την εποχή των Ορλωφικών και γι’ αυτό εκτελέστηκε, αντιπροσωπεύει τους πολυαίμακτους αγώνες των Κρητών για ένωση με την Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ