Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Μάτσο χάλια και κανάλια

Εχει πρόβλημα ο καταστηματάρχης που πουλάει ρούχα; Οχι. Παπούτσια μήπως; Οχι. Τυριά, σαλάμια, πίκλες; Οχι. Αυτοκίνητα, μηχανές, αξεσουάρ; Οχι. Είδη προικός; Οχι. Οι επιπλάδες μπας ζορίζονται; Οχι. Οι αρτοποιοί; Οχι. Οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι; Οχι. Κανείς άλλος, ρε παιδιά; Σχεδόν ουδείς. Μα καλά, ολόκληρο Μνημόνιο και όλα βαίνουν καλώς στην αγορά; Υπάρχουν έστω και λίγοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας στην επιχείρησή τους; Ναι! Ελάχιστοι, αλλά ανεκτίμητοι. Η καρδιά του δράκοντα κοντεύει να ραγίσει από συγκίνηση και πείνα. Τούτη η καρδιά είναι τα κανάλια, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, τα πάνσεπτα μετερίζια απ’ όπου εξορμούν ο Σουλεϊμάν, η Φατμαγκιούλ και ο κάθε γκιουλεμπαρέ για να κατακτήσει τις καρδιές του φιλοθεάμονος κοινού. Εχει πέσει η διαφήμιση και κοντεύουν να μείνουν ρέστα τα φουσάτα με τα θεάματα δίχως άρτο. Ασε που υπήρχε κι ένας νόμος, ο 3845/2010 (παράγραφος 12, άρθρο 5), που προέβλεπε επιβολή φόρου ύψους 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Πού το βάζεις αυτό; Ως γνωστόν, όλοι αντέχουν να φορολογούνται στην πλούσια Ελλάδα εκτός από τους λιτοδίαιτους και ασκητικούς καναλάρχες. Αν κόψουν κι άλλο το φαΐ, θα πεθάνουν από πείνα!

Κοσμαγάπητοι

Γι’ αυτό η καλή μας η κυβέρνηση, που έχει λυμένα όλα τα άλλα τα υποδέλοιπα θέματα, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα αληθώς σημαντικά: την αναστολή της εφαρμογής του φορομπηχτικού νόμου. Διαβάστε δακρύβρεχτη τροπολογία που υπογράφουν οι κοσμαγάπητοι Γιάννης Στουρνάρας (δεν χρειάζεται συστάσεις) και Δημήτρης Σταμάτης (ένας κύριος με μουστάκι, που είναι, λένε, υπουργός Επικρατείας): «Η παρούσα δυσμενής συγκυρία έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομική κατάσταση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και δη τόσο των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και των διαφημιστών και των διαφημιζομένων. […] Τυχόν εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014 (σ.σ.: του νόμου για τη φορολόγηση) να δύναται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιριών, με κίνδυνο, σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας τους, να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, καθώς και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Φίλε καναλάρχη, σε αφήνουμε να κλάψεις στον ώμο μας (τον δεξή) από χαρά και ανακούφιση. Για ακόμη μια χρονιά ούτε μια τουρμπίνα του υδρομασάζ στην πισίνα σου δεν θα μείνει ασυντήρητη…

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ