Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Μαύρα νέα για τις πρώτες κατοικίες!

Τα παράθυρα του τροποποιημένου νόμου που δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς!

Στο σφυρί βγαίνουν ακόμα και πρώτες κατοικίες που έχουν εξασφαλίσει προσωρινή προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη. Τα «παραθυράκια» του νόμου, όπως αυτός τροποποιήθηκε στα τέλη του 2015, δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να κινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την πρώτη κατοικία των οφειλετών, σε περίπτωση που οι τελευταίοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν πληρώνουν τις δόσεις των «κόκκινων» δανείων.

Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι, αν ο οφειλέτης καθυστερεί υπαίτια την καταβολή τεσσάρων διαδοχικών μηνιαίων δόσεων, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να κινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την πρώτη κατοικία. Αντίστοιχη δυνατότητα δίνεται στις τράπεζες, όταν ο οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή δόσεων της ρύθμισης, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά την αξία τεσσάρων μηνιαίων δόσεων ετησίως.

Παράλληλα η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εκ νέου στο δικαστήριο στην περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του από τη ρύθμιση για περίοδο μεγαλύτερη από τρεις μήνες ή αποφεύγει επανειλημμένα να την τηρήσει. Αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο νόμος προβλέπει ότι το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την έκπτωση του οφειλέτη από την προσωρινή προστασία.

Δεν πληρώνει το 20%

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το ποσοστό των οφειλετών που, παρότι πήραν προσωρινή προστασία, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ξεπερνά το 20%. Αντίθετα, σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής των δόσεων της ρύθμισης, λόγω γεγονότων ή μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση και στα εισοδήματα του δανειολήπτη, που επήλθαν μετά τη λήψη των προσωρινών μέτρων προστασίας, ο δανειολήπτης μπορεί να αιτηθεί την τροποποίηση των όρων της ρύθμισης ως προς το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Παράλληλα, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, εφόσον διασφαλίζεται ότι οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση που προχωρούσαν σε αναγκαστική εκτέλεση του ακινήτου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ